Προβλέπει την χορήγηση βεβαίωσης εξάμηνης, αντί μηνιαίας, διάρκειας σε φυσικά πρόσωπα, που είναι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, εφ' όσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα, που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης.

-Θεσπίζεται βασική σύνταξη 390 ευρώ για όλους, μπαίνει τέλος στις επικουρικές συντάξεις και επέρχεται μείωση έως και 33% στις συντάξεις άνω των 1.000€.
-Αλέξης Τσίπρας: «Δεν μας δεσμεύει το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Θέσπιση βασικής σύνταξης ύψους 390 ευρώ, διαφορετικό ποσοστό αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους, με στόχο την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων και ανακαθορισμό (μείωση) των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων, προβλέπει η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, η οποία τίθεται υπόψη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό Star επεσήμανε, ότι για να υπάρχει αποθεματικό στα Ασφαλιστικά Ταμεία, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει:

– Να διαφοροποιηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης ανάλογα με την αμοιβή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να έχει ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης κάποιος, που αμείβεται με 700 ευρώ και κάποιος, που αμείβεται με 4000 ευρώ. Παράλληλα θα καταργηθούν οι διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού των συντάξεων, που ίσχυαν έως τώρα στο Δημόσιο και στα ειδικά Ταμεία. Σύμφωνα με το πόρισμα της “Επιτροπής Σοφών”, το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια και επικουρική σύνταξη πρέπει να περιοριστεί στο 55% από 70%, που είναι σήμερα για 35 χρόνια ασφάλισης.ASFALISTIKA+TAMEIA

– Να γίνει ανακαθορισμός (επανυπολογισμός) των καταβαλλόμενων συντάξεων στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία, σύμφωνα με τις προσδοκίες της Κυβέρνησης, θα αποτελέσει ισοδύναμο των προαπαιτούμενων για το ασφαλιστικό.
Οι ειδικοί της ασφάλισης υποστηρίζουν, ότι ο επανακαθορισμός με βάση μειωμένους συντελεστές στο αρχικό ποσό πριν από τις μνημονιακές περικοπές θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων έως και 30%. Με αυτό το «τέχνασμα», που έχει εγκριθεί από τα Ανώτατα Δικαστήρια, η Κυβέρνηση θα «απορροφήσει» την μνημονιακή υποχρέωση κόστους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, να «επιστρέψει» τις περικοπές των υψηλών συντάξεων, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

– Να συγχωνευτεί η επικουρική στην κύρια σύνταξη.
Ο κ. Κατρούγκαλος έβαλε τέλος στα Επικουρικά Ταμεία, υποστηρίζοντας, ότι με αυτό τον τρόπο θα διασωθεί το ποσό της επικουρικής σύνταξης ως συμπληρωματικό κομμάτι της κύριας.

– Να ληφθούν γενναία μέτρα για την πάταξη της μαύρης εργασίας. Ο Υπουργός Εργασίας επεξεργάζεται προτάσεις, όπως η είσπραξη της εισφοράς στην πηγή, δηλαδή κατά την διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία, όσον αφορά τις εισφορές του ΟΑΕΕ, καθώς και την πληρωμή των εισφορών μαζί με την μισθοδοσία, όσον αφορά το ΙΚΑ.

Από το πόρισμα της “Επιτροπής Σοφών” το Υπουργείο Εργασίας θα “κρατήσει” την εθνική σύνταξη, τους ενιαίους κανόνες και την διαφοροποίηση του ποσοστού αναπλήρωσης

Ο κ. Κατρούγκαλος, που διαμήνυσε σε όλους τους τόνους, ότι δεν μπορεί οι σημερινοί ασφαλισμένοι να συνεχίσουν να πληρώνουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς, εμφανίστηκε να διαχωρίζει την θέση του σε σχέση με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα μοντέλου Σουηδίας μη εγγυημένων παροχών, που πρότεινε η “Επιτροπή Σοφών”, τονίζοντας, ότι από το πόρισμα της Επιτροπής «κρατάει» την εθνική σύνταξη, τους ενιαίους κανόνες και την διαφοροποίηση του ποσοστού αναπλήρωσης.
Ωστόσο, όπως αναφέρουμε και σε άλλο σχετικό άρθρο μας, το Υπουργείο Εργασίας διέψευσε χθες, κάνοντας λόγο για «Mυθεύματα, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς κατ΄ελάχιστον 100 ευρώ μηνιαίως των ελεύθερων επαγγελματιών υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης η οποία θα εισπράττεται μέσω των αποδείξεων, ακόμα και όταν η επιχείρηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.
Την πρόταση, που είχε δημοσιοποιήσει σε τηλεοπτική εκπομπή ο ίδιος ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος σχολίασε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας, ότι πρόκειται «για μια σειρά σκέψεων, οι οποίες ακούγονται, που δεν σημαίνει όμως ότι είναι και θέσεις της Κυβέρνησης».

Αλέξης Τσίπρας: “Δεν μας δεσμεύει το πόρισμα των σοφών για το ασφαλιστικό”

Σαφείς αποστάσεις κράτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις προτάσεις της “Επιτροπής Σοφών” του Υπουργείου Εργασίας, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και είχαν ως αντικείμενο το ασφαλιστικό. Κατά την κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του αντίστοιχου Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας κατέγραψε τις έντονες ενστάσεις του, σημειώνοντας μεν, ότι «δεν πετάμε τις προτάσεις αυτές», προσθέτοντας, όμως, πως «το σχέδιο της “Επιτροπής Σοφών” δεν μας δεσμεύει».
Περιγράφοντας γενικά οι ίδιες πηγές την τελική πρόταση της Κυβέρνησης, ανέφεραν, πως θα προχωρήσουν, έχοντας κατά νου «τα δέοντα και τα πρέποντα».

«Δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις αλλά και δεν θα δίνονται συντάξεις – φιλοδωρήματα»

Κατά την κοινή σύσκεψη των κυβερνητικών συμβουλίων ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε σχετικά τον Πρωθυπουργό και τους συμμετέχοντες συναδέλφους του και υπήρξε διεξοδική συζήτηση επ’ αυτού.
Ο κ. Κατρούγκαλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες των κυβερνητικών προτάσεων σε σχέση με το ασφαλιστικό, ωστόσο, δίνοντας μια κατεύθυνση, σημείωσε, ότι αφ’ ενός δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις και αφ’ ετέρου, ότι δεν θα δίνονται συντάξεις – φιλοδωρήματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου αμέσως μετά το τέλος της κοινής συνεδρίασης των κυβερνητικών συμβουλίων, «στο τέλος του μήνα η Κυβέρνηση θα καταθέσει την δική της ολοκληρωμένη πρόταση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ