-Μεγάλο πλήγμα θα δεχθούν οι ελληνικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς οι Έλληνες παραγωγοί κινδυνεύουν να μοιράζονται την διεθνή αγορά φέτας με άλλα προϊόντα, που θα λανσάρονται με το όνομα “φέτα”, χωρίς να ανταποκρίνονται στα ποιοτικά κριτήρια της γνήσιας ελληνικής φέτας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους κύκλους των τυροκόμων, των γαλακτοβιομηχάνων και των εμπόρων-εξαγωγέων ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων, από το ενδεχόμενο, να εξαιρεθεί η ελληνική φέτα από τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Ως «Ονομασία Προέλευσης» νοείται η ονομασία, που ταυτοποιεί ένα προϊόν: α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χώρα, β) του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον, που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και γ) του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Η εξαίρεση της ελληνικής φέτας από τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης θα προκαλέσει μια σταδιακή αμφισβήτηση της ταυτότητας του δημοφιλούς λευκού τυριού στις αγορές του εξωτερικού, που σταδιακά θα μπει και στην ευρωπαϊκή αγορά, απειλώντας τις εξαγωγές των ελληνικών τυροκομείων

Το τέλος του διάσημου ελληνικού τυριού, δηλαδή της ελληνικής φέτας, θα έρθει στις διεθνείς αγορές, συνοδευόμενο από το φρενάρισμα των εξαγωγικών της προοπτικών, αν υπογραφεί, τελικά, η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 15 κρατών της Νοτίου Αφρικής (SADC), που εξαιρεί το διάσημο ελληνικό τυρί από τα προϊόντα ΠΟΠ. Η συμφωνία αυτή επιτρέπει για 5 χρόνια όλα τα τυριά των χωρών αυτών να μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομα “φέτα”, ακόμη κι αν δεν τηρούν τις προδιαγραφές, δημιουργώντας νέους εξαγωγικούς προορισμούς για τους Ευρωπαίους παραγωγούς τυριών τύπου φέτας. Δημιουργείται, έτσι, μια σταδιακή αμφισβήτηση της ταυτότητας του δημοφιλούς λευκού τυριού στις αγορές του εξωτερικού, που σταδιακά θα μπει και στην ευρωπαϊκή αγορά, απειλώντας τις εξαγωγές των ελληνικών τυροκομείων.

Ο Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π. απαιτεί από την ελληνική Κυβέρνηση να μην υπογράψει σε καμιά περίπτωση αυτή την συμφωνία της άνισης μεταχείρισης της Ελλάδας, γιατί η ζημιά στις εξαγωγές μας θα είναι μεγάλη

Σημειώνεται, ότι οι προδιαγραφές, για να λέγεται ένα τυρί “φέτα”, είναι αυστηρές. Πρέπει να είναι παραδοσιακό τυρί άλμης, που παράγεται με συγκεκριμένη τεχνολογία στην ηπειρωτική Ελλάδα και στον νομό Λέσβου, ενώ προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα σε καθορισμένη αναλογία (πρόβειο και μέχρι 30% γίδινο) και από φυλές, που είναι παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της φέτας, με διατροφή, που βασίζεται στην τοπική χλωρίδα. Μόνον τότε έχει τα πρωτότυπα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που το χαρακτηρίζουν «φέτα».
O Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.) απαιτεί από την ελληνική Κυβέρνηση να μην υπογράψει την συμφωνία αυτή της άνισης μεταχείρισης της Ελλάδας, γιατί -όπως ισχυρίζεται- η ζημιά στις εξαγωγές θα είναι μεγάλη.

Σήμερα εξάγεται ετησίως ελληνική φέτα, αξίας 360 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ, από τους 630.000 τόνους του ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος, οι 500.000 τόνοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή 95.000 τόνων φέτας, από τους οποίους οι 50.000, περίπου, τόνοι εξάγονται

Η φέτα είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό προϊόν, που εξαιρείται από την προστασία ΠΟΠ, κάτι που δεν ισχύει για τα υπόλοιπα 213 ευρωπαϊκά τυριά, τα οποία προστατεύονται σε όλες τις ευρωπαϊκές εμπορικές συμφωνίες. Η αξία του σήματος ΠΟΠ στις εξαγωγές της φέτας είναι τεράστια, αφού από το 2005, που κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ τυρί, οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 84%. Σήμερα εξάγονται ετησίως 50.000 τόνοι φέτας, αξίας 360 εκατομμυρίων ευρώ.
Από τους 630.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, οι 500.000 τόνοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή 95.000 τόνων φέτας. Από αυτούς, περίπου 50.000 τόνοι εξάγονται σε διάφορες χώρες. Η φέτα, ύστερα από χρόνιες διεκδικήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Δανίας, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κατοχυρώθηκε τελεσίδικα ως ελληνικό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στις 25/10/2005 για την Ε.Ε..

Οι Έλληνες παραγωγοί κινδυνεύουν να μοιράζονται την διεθνή αγορά φέτας με άλλα προϊόντα, που θα λανσάρονται με το όνομα “φέτα” και θα παράγονται από οποιοδήποτε γάλα, οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς να ανταποκρίνονται στα ποιοτικά κριτήρια της γνήσιας ελληνικής φέτας

Όμως, σύντομα, μετά τις τελευταίες εμπορικές συμφωνίες με τον Καναδά και τις χώρες της Ν.Αφρικής, η ονομασία θα απειληθεί και στην Ε.Ε. και αυτό θα εχει ως συνέπεια, οι Έλληνες παραγωγοί να βρεθούν να μοιράζονται την διεθνή αγορά φέτας με άλλα προϊόντα, που θα λανσάρονται με το όνομα “φέτα” και θα παράγονται από οποιοδήποτε γάλα, οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς να ανταποκρίνονται στα ποιοτικά κριτήρια της γνήσιας ελληνικής φέτας.
Όπως εκτιμούν κύκλοι της ελληνικής αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής γαλακτοβιομηχανίας πίεσαν να εξαιρεθεί η ελληνική φέτα από τα προϊόντα ΠΟΠ, η ελληνική πλευρά δεν αντιστάθηκε, όσο έπρεπε και τελικά η φέτα είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό τυρί, που κινδυνεύει άμεσα να εξαιρεθεί από την δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και 15 Κρατών της Νοτίου Αφρικής (SADC).
Στο ίδιο, δυστυχώς, πνεύμα άνισης μεταχείρισης για την χώρα μας έχει συνταχθεί και η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά (CETA), ενώ προγραμματίζονται ακόμη πολλές άλλες.

“Η εξαίρεση της φέτας από την νέα συμφωνία της Ε.Ε. με τις 15 χώρες της Νοτίου Αφρικής, αποτελεί την μοναδική εξαίρεση τυριού, ενώ συνολικά εξαιρέθηκαν τρία προϊόντα από όλα τα ΠΟΠ, που είναι οι ελιές Καλαμών, η φέτα και τα πορτοκάλια “Βαλέντσια””

Αν και η Ελλάδα έχει δικαίωμα να θέσει βέτο, η αδύναμη οικονομική θέση της χώρας μας και η εξάρτησή της από τους δανειστές της, όπως λένε οι παράγοντες του κλάδου, δεν της δίνουν ουσιαστικά την δυνατότητα να το ασκήσει. Και έτσι «σύρεται» σε αποφάσεις, που πλήττουν το διασημότερο προϊόν της και τις εξαγωγές της.
Ήδη στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχουν εξαχθεί από την χώρα μας τυροκομικά προϊόντα, και κυρίως φέτα, αξίας 85,4 εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση κατά 8,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2015),
Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί, ότι, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Τάκης Πεβερέτος, ότι η εξαίρεση της φέτας από την νέα συμφωνία της Ε.Ε. με τις 15 χώρες της Νοτίου Αφρικής, αποτελεί την μοναδική εξαίρεση τυριού, ενώ συνολικά εξαιρέθηκαν τρία προϊόντα από όλα τα ΠΟΠ, που είναι οι ελιές Καλαμών, η φέτα και τα πορτοκάλια “Βαλέντσια”.

galata

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ