-Σοβαρές είναι οι αρνητικές επιπτώσεις και για την ελληνική ναυτιλία, ενώ στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών παρομοιάζουν την πτώχευσή της και τις επικείμενες συνέπειές της με αυτές, που επέφερε η οικονομική πτώση της “Lehman Brothers” στις διεθνείς αγορές!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ντόμινο ανυπολόγιστων οικονομικών συνεπειών απειλεί να προκαλέσει στην ναυτιλιακή βιομηχανία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων η πτώχευση της κορεατικής “Hanjin Shipping Co”.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, 93 πλοία της εταιρείας αυτής παραμένουν τις τελευταίες ημέρες «εγκλωβισμένα» σε 51 λιμάνια, 26 χωρών του κόσμου.
Η “Hanjin Shipping Co” είναι η έβδομη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο και στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, μιλώντας στο οικονομικό πρακτορείο “Bloomberg” εκτιμούν, πως “η πτώση της Hanjin Shipping μοιάζει για την ναυτιλία με την αντίστοιχη πτώση της “Lehman Brothers” για τις αγορές”!

Mεταξύ αυτών, που έχουν ναυλώσει πλοία στην “Hanjin Shipping Co”, βρίσκονται και ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ενώ τουλάχιστον δύο Έλληνες εφοπλιστές πλήττονται άμεσα από την πτώχευσή της!

Ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη αυτή επικρατεί και στην Ελλάδα, καθώς, μεταξύ αυτών, που έχουν ναυλώσει πλοία στην “Hanjin Shipping Co”, βρίσκονται και ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τουλάχιστον δύο Έλληνες εφοπλιστές επηρεάζονται άμεσα από την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Το λιμάνι, στο οποίο δραστηριοποιούνταν η “Hanjin Shipping Co.”, ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι της Νότιας Κορέας, το Busan, που έως τώρα θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον ενεργά σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού, καθημερινά, δεκάδες πλοία, που μετέφεραν κοντέϊνερ με προϊόντα, έφθαναν εκεί για να τα φορτώσουν ή να τα ξεφορτώσουν.
Συγκεκριμένα, το λιμάνι του Busan είχε φθηνότερες χρεώσεις υπηρεσιών, συγκριτικά με άλλα λιμάνια και είχε μετατραπεί στο πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι για κοντέϊνερ σε ολόκληρο τον κόσμο!

Ο τεράστιος χώρος στο λιμάνι του Busan, που χρησιμοποιούσε ο κορεατικός αυτός ναυτιλιακός γίγαντας, μετά την εξέλιξη αυτή, έχει γεμίσει από εκατοντάδες κοντέϊνερ, που παραμένουν εκεί, χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν στον προορισμό τους!

Ταυτόχρονα, η πόλη του Busan είχε μεγαλόπνοα σχέδια για περαιτέρω εξάπλωση, με νέες αποβάθρες κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Gimha.
Η πόλη έχει ιστορικά έναν εξαιρετικά στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, αφού, ως το κοντινότερο λιμάνι στην Ιαπωνία, ήταν το κέντρο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και έγινε επίσημα το πρώτο λιμάνι της Κορέας από το 1876. Σημειώνεται, ότι ο χώρος στο λιμάνι, που χρησιμοποιούσε ο κορεατικός αυτός ναυτιλιακός γίγαντας, είναι τόσο μεγάλος, όσο 100 ποδοσφαιρικά γήπεδα και τώρα, μετά την εξέλιξη αυτή, έχει γεμίσει από εκατοντάδες κοντέϊνερ, που παραμένουν εκεί, χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν στον προορισμό τους.

Το χειρότερο πιθανό σενάριο για την Κορέα, μετά την κατάρρευση της “Hanjin Shipping Co.” είναι τα πλοία να κατευθυνθούν σε άλλα λιμάνια, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των χρεώσεων υπηρεσιών για τους Κορεάτες εξαγωγείς

Αναλυτές τονίζουν, πως η κατάρρευση του ναυτιλιακού κολοσσού συνέβη χρονικά στην χειρότερη δυνατή στιγμή, αφού ο μήνας Σεπτέμβριος αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» των εμπορικών συναλλαγών, καθώς οι έμποροι προετοιμάζονται για γιορτές όπως η ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα. Οι υπεύθυνοι του λιμανιού τονίζουν πως οι ιδιοκτήτες προσπαθούν εναγωνίως να βρουν εναλλακτικές επιλογές.
Ναυτιλιακές εταιρείες χρησιμοποιούν κεντρικά λιμάνια μεταφόρτωσης προϊόντων, όπως αυτό της Σιγκαπούρης, για να αποθηκεύουν κοντέϊνερ και να διανέμουν τα προϊόντα πιο αποτελεσματικά σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το χειρότερο πιθανό σενάριο για την Κορέα, μετά την κατάρρευση της “Hanjin Shipping Co.” είναι τα πλοία να κατευθυνθούν σε άλλα λιμάνια, όπως αυτό του Τόκυο, της Σιγκαπούρης ή της Κίνας, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των χρεώσεων υπηρεσιών για τους Κορεάτες εξαγωγείς.

2013-06-10_01 dexamenes_limani

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ