Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες,η ελληνική Κυβέρνηση απευθύνει πρόσκληση σε ρωσικές εταιρείες πετρελαίου για να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό για την άντληση και αξιοποίηση των ελληνικών πετρελαίων.
Η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνη στην Μόσχα είναι σε εξέλιξη και έγινε έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η πρόσκληση ρωσικών εταιρειών να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τα ελληνικά “οικόπεδα” πετρελαίου, γεγονός, που μπορεί να συνδέεται και με την δίμηνη παράταση του διαγωνισμού.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι μεταξύ των ελληνικών αιτημάτων συμπεριλαμβάνεται η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά και η εξαίρεση των ελληνικών φρέσκων φρούτων και των κτηνοτροφικών προϊόντων από την απαγόρευση εισαγωγών, που έχει επιβάλλει η Ρωσία σε βάρος προϊόντων από δυτικές χώρες.vouli

Σειρά συναντήσεων και συνομιλιών με Ρώσους αξιωματοΰχους έχει ο κ. Λαφαζάνης στην Μόσχα

Σημειώνεται, ότι ο κ. Λαφαζάνης έχει πρόγραμμα να συζητήσει, κατά την συνάντησή του με τον κ. Νόβακ ενεργειακά θέματα, με επίκεντρο τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών. Ανάλογες συναντήσεις και συνομιλίες έχει προγραμματίσει με το διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέϊ Μίλερ, καθώς και με εκπροσώπους της ρωσικής Δούμας και Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.
Σε τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων “ΡΙΑ-Νόβοστι”, σημειώνεται, ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να θέσει και το θέμα ανανέωσης της προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία.
«Αναμένεται, ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και την κατάσταση γύρω από την ακύρωση της κατασκευής δύο υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ρωσία αναμένει, ότι θα προταθεί από την Ελλάδα ένα ισοδύναμο από οικονομική άποψη σχέδιο στην θέση των υδροηλεκτρικών σταθμών στην Συκιά και το Πευκόφυτο στον ποταμό Αχελώο», η κατασκευή των οποίων έχει ανασταλεί για οικολογικούς λόγους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ