Επίσκεψη στην Μολδαβία πραγματοποίησε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος και είχε συναντήσεις τόσο στην πρωτεύουσα Κισινάου, όσο και στην αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης επισκέπτεται την συγκεκριμένη περιοχή, της οποίας οι κάτοικοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και στην πρωτεύουσα Κομράτ διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο και το Παιδαγωγικό Κολλέγιο της.
Αρχικά ο κ.Γεροντόπουλος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης κ.Τζούλιαν Γκρόζα, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας. Ο κ.Γκρόζα εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης του, γιατί επί της Ελληνικής Προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2014, συμφωνήθηκε η κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της χώρας του και μπορούν πλέον να κινούνται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συναντήσεις με τον Κυβερνήτη και τον
Πρόεδρο της τοπικής Βουλής της Γκαγκαουζίας

Ακολούθησε συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζίας κ.Μιχαήλ Φορμουζάλ, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα και προβλήματα που αφορούν την περιοχή του. Στην συνέχεια, ο κ.Γεροντόπουλος επισκέφθηκε την πόλη Κομράτ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζίας. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Κοινοβουλίου κ. Ντμίτρι Κονσταντίνοφ και ο βουλευτής κ.Ιβάν Τοπάλ, ο οποίος είναι από τους θερμούς υποστηρικτές εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους Γκαγκαούζους και έχει βοηθήσει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή.gerontopoulos2
Ο κ.Κονσταντίνοφ ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την παρουσία του, που είναι διαχρονικά η πρώτη εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ εξέφρασε την επιθυμία για στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς. Από την πλευρά του ο κ.Γεροντόπουλος επεσήμανε τα εξής: «Με τους Γκαγκαούζους μας συνδέουν η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και οι ίδιες πολιτιστικές αξίες. Χαίρομαι που βρίσκομαι στην περιοχή σας, αλλά και για το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο του Κομράτ αλλά και στο Παιδαγωγικό Κολλέγιο, διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή, για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι Γκαγκαούζοι που επιλέγουν να μάθουν ελληνικά. Ελπίζω και πιστεύω η συνεργασία μας να γίνει ακόμα καλύτερη».
Ακολούθησε επίσκεψη του Έλληνα Υφυπουργού στο Πανεπιστήμιο της πόλης, όπου η Πρύτανης κ.Ζινάιντα Αρίκοβα μαζί με τους καθηγητές, τον ενημέρωσαν για το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού που λειτουργεί εκεί. Μάλιστα ο κ.Γεροντόπουλος επισκέφθηκε την αίθουσα διδασκαλίας και άκουσε ελληνικά τραγούδια από τους τις σπουδάστριες του τμήματος, ενώ τους παρέδωσε βιβλία νεοελληνικής λογοτεχνίας. Παράλληλα επισκέφθηκε και το Παιδαγωγικό Κολλέγιο του Κομράτ, όπου επίσης διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και ενημερώθηκε από την Διευθύντρια κ.Μαρία Τανάσογλου.

Συζήτηση με την Ελληνική Κοινότητα της Μολδαβίας

Το βράδυ ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με το προεδρείο και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Κισινάου. Άκουσε για αρκετή ώρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και τα αιτήματα τους, ενώ τους ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.gerontopoulos3
Ανέφερε μάλιστα την πρωτοβουλία που πήρε ο ίδιος και πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επεσήμανε επίσης ότι ξανάρχισαν και πάλι τα προγράμματα φιλοξενίας στην πατρίδα νεαρών Ελλήνων του εξωτερικού και κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος.
—————————————————————————————————
• Βίντεο από την επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Άκη Γεροντόπουλου στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Πρωτεύουσας Κομράτ της Γκαγκαουζίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ