Επιστολή Βρετανοκύπριων στη Τερέζα Μέι για λύση του κυπριακού χωρίς εγγυήσεις

Επιστολή από μέλη της κυπριακής παροικίας με αφορμή την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο και την κηδεία του αστυνομικού Κιθ Πάλμερ έλαβε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι. Οι υπογράφοντες έλαβαν την ευκαιρία να επισημάνουν στην Πρωθυπουργό τη συμβολή που μπορεί να έχει η Βρετανία σε μια λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.

 Με την επιστολή οι υπογράφοντες εκφράζουν αρχικά τη συμπαράστασή τους στη μάχη κατά τη τρομοκρατίας. «Ως μέλη αυτής της δυνατής κοινότητας παρακολουθήσαμε την κάλυψη από τα βρετανικά μέσα του εντυπωσιακού αποχαιρετισμού του ήρωα Κιθ Πάλμερ που πέθανε υπερασπιζόμενος τη δημοκρατία μας, την ελευθερία μας και τον βρετανικό τρόπο ζωής μας.

»Οι τρομοκράτες δε θα μας τρομάξουν ποτέ, θα συνεχίσουμε την καθημερινή ζωή μας χωρίς φόβο. Ο Κιθ Πάλμερ θα παραμείνει μια έμπνευση σε όλους μας για να προστατεύουμε τη δημοκρατία μας και τις αξίες της κοινωνίας μας», αναφέρεται στην επιστολή.

Στη συνέχεια, αφού σημειώνεται ότι η κυπριακή παροικία αριθμεί περί τα 300.000 μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπογράφοντες ζητούν τη βοήθεια και τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό της διαίρεσης και την άρση της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

«Υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας να επανενωθεί το νησί της θεάς Αφροδίτης και προτρέπουμε τη βρετανική κυβέρνησή μας να εντείνει τις προσπάθειές της και την επιρροή της για μια λειτουργική και ειρηνική λύση χωρίς εγγυήσεις και χωρίς ξένα στρατεύματα. Οι ανάγκες του 2017 δεν είναι οι ίδιες με τις ανάγκες του 1959. Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να είναι o εγγυοδότης της Κύπρου», επισημαίνουν οι Κύπριο της Βρετανίας στην επιστολή τους, η οποία εστάλη λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Οι υπογράφοντες είναι οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Νίκος Σαββίδης, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Ανδρέας Νικολαΐδης και Γιάννης Κούβαρος.

Andreas Tambourides