Στις 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών εκτός σχολείου, το 40% των παιδιών δεν έχουν πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση.

Νέα Υόρκη, 1 Σεπτεμβρίου 2016 – Στις 10 πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχεδόν 2 στα 5 παιδιά – 18 εκατομμύρια – είναι εκτός σχολείου, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF.

Η Λιβερία εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών εκτός σχολείου, με σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών ηλικίας δημοτικού, να μην έχουν πρόσβαση στο σχολείο. Ακολουθεί το Νότιο Σουδάν, όπου το 59% των παιδιών στερούνται του δικαιώματός τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και όπου το 1 στα 3 σχολεία είναι κλειστό λόγω των συγκρούσεων.

Το Αφγανιστάν (46%), το Σουδάν (45%), ο Νίγηρας (38%) και η Νιγηρία (34%) συγκαταλέγονται επίσης στις 10 πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απεικονίζοντας σαφώς το κατά πόσο οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και οι παρατεταμένες κρίσεις εξαναγκάζουν τα παιδιά να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Η ανάλυση των δεδομένων της UNICEF, η οποία έρχεται καθώς εκατομμύρια παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο αυτό το μήνα, αναδεικνύει την έκταση μιας εκπαιδευτικής κρίσης που πλήττει τις χώρες που ήδη μαστίζονται από συγκρούσεις, παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, πλημμύρες, σεισμούς και υψηλά ποσοστά ακραίας φτώχειας.

Η UNICEF φοβάται ότι χωρίς εκπαίδευση, μια γενιά παιδιών που ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές και ακραία φτώχεια, θα μεγαλώσουν χωρίς τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να συμβάλλουν στις χώρες και τις οικονομίες τους, επιδεινώνοντας την ήδη απελπιστική κατάσταση για εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειές τους .

Η εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι ένας από τους λιγότερο χρηματοδοτούμενους τομείς των ανθρωπιστικών εκκλήσεων. Το 2015, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έλαβαν μόνο το 31% των χρηματοδοτικών τους αναγκών για την εκπαίδευση, μείωση σε σχέση με το 66% πριν από μια δεκαετία. Παρά την κατά 126% αύξηση των απαιτήσεων για εκπαίδευση από το 2005, η χρηματοδότηση αυξήθηκε μόλις κατά 4%. Επιπλέον, εκπαιδευτικά συστήματα εξοπλισμένα ώστε να αντιμετωπίσουν παρατεταμένες κρίσεις, δεν μπορούν να οικοδομηθούν πάνω στα θεμέλια βραχυπρόθεσμων – και απρόβλεπτων – εκκλήσεων.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2016, μια νέα παγκόσμια πλατφόρμα χρηματοδότησης, Education Cannot Wait (η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει), ξεκίνησε για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ανθρωπιστικών παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια κρίσεων και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στη συνέχεια, μέσω προβλέψιμης χρηματοδότησης.

Αν και δεν είναι μία από τις 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Συρία έχει 2,1 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας (5-17), που δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Επιπλέον 600.000 παιδιά της Συρίας που ζουν ως πρόσφυγες στην γύρω περιοχή, είναι επίσης εκτός σχολείου.

Δεν υπάρχουν πρόσφατα, αξιόπιστα στοιχεία είτε από δημόσιες πηγές είτε από έρευνες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Σομαλίας και της Λιβύης, εν μέρει λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

«Για τις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, το σχολείο εφοδιάζει τα παιδιά με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων τους όταν η κρίση έχει τελειώσει, και σε σύντομο χρονικό διάστημα τους παρέχει τη σταθερότητα και τις δομές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ψυχολογικού τραύματος. Τα σχολεία μπορούν επίσης να προστατεύσουν τα παιδιά από το τραύμα και τους φυσικούς κινδύνους γύρω τους. Όταν τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κακοποίησης, εκμετάλλευσης και στρατολόγησης σε ένοπλες ομάδες», δήλωσε η Επικεφαλής της UNICEF για την Εκπαίδευση, Jo Bourne.

Διεύθυνση Ενημέρωσης
Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF

UNICEF

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ