Ξεκίνησε η επισταμένη αναζήτηση για άλλα θύματα στο γκαράζ του πλοίου και η νεκροψία των θυμάτων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Επιταχύνθηκαν οι έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών του δυστυχήματος, που προκλήθηκε από την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στο υπόγειο γκαράζ του επιβατηγού/ οχηματαγωγού πλοίου “Norman Atlantic” τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου. Επειτα από δύο εβδομάδες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες φωτιάς, που εξακολουθούσαν να υπάρχουν στο πλοίο, το οποίο έχει ρυμουλκηθεί και αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Μπρίντιζι. Μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης, τέθηκαν σε λειτουργία και ειδικά συστήματα απορρόφησης καπνού, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους ερευνητές, που θα επιχειρήσουν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» όσων συνέβησαν και να δώσουν απαντήσεις στις οικογένειες των τουλάχιστον εννέα θυμάτων, μεταξύ των οποίων και τρεις Ελληνες.norman26-thumb-large
Οι έρευνες στο πλοίο αρχικά θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση επιπλέον θυμάτων, καθώς, σε σχέση με την επίσημη λίστα των επιβαινόντων, τουλάχιστον 18 άνθρωποι (οι 9 Ελληνες) είναι αγνοούμενοι. Ακόμη, όμως, και αν βρεθούν θύματα στα αμπάρια του πλοίου (εικάζεται ότι θα περιλαμβάνονται και παράνομοι μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών), είναι αρκετά πιθανό να χρειαστεί αναγνώριση μέσω εξέτασης DNA. Οι Ελληνες συγγενείς των αγνοουμένων είχαν βρεθεί στην Ιταλία τις προηγούμενες ημέρες, αναζητώντας τους οικείους τους στα νοσοκομεία των γύρω περιοχών, χωρίς αποτέλεσμα.

Υπήρχαν και θύματα από επιθέσεις καρχαριών;

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε και η διαδικασία της νεκροψίας για τα εννέα θύματα του δυστυχήματος, που ενδεχομένως να προσφέρει περισσότερα στοιχεία στους ερευνητές, προκειμένου να εξακριβωθεί, τι ακριβώς συνέβη. Μάλιστα, θεωρείται πιθανό, κάποιοι από τους επιβάτες, που πήδηξαν στην θάλασσα για να σωθούν, να έπεσαν θύματα καρχαριών, καθώς σε μία τουλάχιστον από τις σορούς διαπιστώθηκαν σημάδια επίθεσης.
Η Εισαγγελία του Μπάρι, που προΐσταται των ερευνών, φαίνεται να επιθυμεί την ρυμούλκηση του πλοίου από το Μπρίντιζι στο Μπάρι, καθώς οι υποδομές στο Μπάρι είναι καλύτερες και περισσότερες και πιθανώς να καταστεί εφικτή και η απομάκρυνση όλων των οχημάτων από το πλοίο.
Σε μια νέα τροπή των πραγμάτων, σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας “La Repubblica”, επικαλούμενο πηγές της Εισαγγελίας του Μπάρι, τονίζεται, ότι θα ερευνηθούν σε βάθος οι επαφές του καπετάνιου του μοιραίου πλοίου, Αρτζίλιο Τζακομάτσι, με την ελληνική ναυλώτρια εταιρεία AΝΕΚ. Σπεύδει, όμως, να προσθέσει, πως κατά την ανάκρισή του ο Τζακομάτσι δεν ανέφερε, ότι δέχθηκε πιέσεις για να αποπλεύσει από την Ηγουμενίτσα. «Πίστευα, ότι θα κατάφερνα να φτάσω μέχρι το λιμάνι προορισμού», φέρεται να δήλωσε ο καπετάνιος στον Ιταλό εισαγγελέα του Μπάρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ