Περιλαμβάνονται στην εφετινή λίστα των 3.000 επιστημόνων με την μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Επτά Έλληνες Ακαδημαϊκοί περιλαμβάνονται στην λίστα των 3.000 επιστημόνων με την μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, που συντάσσει κάθε χρόνο ο οργανισμός “Thomson Reuters”.
«Είναι ασφαλώς μία πολύ μεγάλη τιμή. Όχι μόνον για εμένα, αλλά και για το ίδρυμά μας και φυσικά για την χώρα μας» δήλωσε ο κ.Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ένας από τους επτά Έλληνες επιστήμονες, που διακρίθηκαν.
Οι υπόλοιποι έξι είναι ο κ.Γεράσιμος Φιλιππάτος, Καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και από το 2014 Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ρακόπουλος και Δημήτριος Ρακόπουλος, Καθηγητές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο κ. Γεώργιος Καραγιαννίδης, Καθηγητής Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και – από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – η Καθηγήτρια κα. Δήμητρα Δαφερέρα και ο Καθηγητής κ.μΜόσχος Πολυσίου.

Ως προς την χώρα προέλευσης των περισσοτερων διακριθέντων επιστημόνων, την μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν κατά σειρά η Βρετανία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Σαουδική Αραβία και η Ισπανία

Το μέγεθος της διάκρισης γίνεται αντιληπτό, εάν λάβει κανείς υπόψη, ότι ο αριθμός των ερευνητών, παγκοσμίως, φθάνει τα εννέα εκατομμύρια, ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ετησίως.
Το βασικό κριτήριο επιλογής για την κατάρτιση της λίστας των 3.000 ήταν, όχι μόνον ο όγκος των δημοσιεύσεων, που έχει κάθε ένας από αυτούς τους επιστήμονες, αλλά και η συχνότητα της χρήσης των ερευνών τους, ως πηγή από τους συναδέλφους τους.ellada-arxaia
Ως προς την χώρα προέλευσης των επιστημόνων, την μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τα Πανεπιστήμια των οποίων προέρχονται περισσότεροι από τους μισούς διακριθέντες, και ακολουθούν η Βρετανία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Σαουδική Αραβία και η Ισπανία.

Στην λίστα περιλαμβάνονται και πολλοί επιστήμονες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού

Ως προς τον επιστημονικό κλάδο, την πρωτοκαθεδρία έχει η Ιατρική και ακολουθούν η Βιολογία-Βιοχημεία, η Χημεία και η Μοριακή Βιολογία-Γενετική.
Τέλος, στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, την πρώτη θέση κατέχει το University California System των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην λίστα περιλαμβάνονται και πολλοί επιστήμονες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως, ο κ. Χριστόδουλος Φλούδας από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ο κ. Γεώργιος Γιαννάκης από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και ο κ. Τζων Κληρονόμος από το University British Colυmbia του Καναδά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ