-Φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο, όπως είναι το σημερινό «πόθεν έσχες», με όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς και όλα τα χρηματικά ποσά, που έχουν στην κατοχή τους!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έναν νέο «εφιάλτη», μια νέα πρόκληση αλλά και μια επιπλέον ταλαιπωρία για 8,5 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, φέρνει η κυβερνητική απόφαση, βάσει της οποίσς όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, θα πρέπει από τον Φεβρουάριο του 2017 να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά στο Περιουσιολόγιο και το τελευταίο περιουσιακό τους στοιχείο (κινητό ή ακίνητο), καθώς και τα κρυμμένα χρήματά τους σε στρώματα, μπαούλα και θυρίδες!

Φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο, όπως είναι το σημερινό «πόθεν έσχες», με όλα τα χρήματά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία!

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, που βασίζονται σε παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, οι πολίτες, για πρώτη φορά, θα πρέπει να δηλώσουν και τα μετρητά, που έχουν στην κατοχή τους, ανεξαρτήτως ποσού, δηλαδή και ποσά κάτω των 100 ευρώ, ενώ η δήλωση θα υποβάλλεται στο εξής, μόνον όταν υπάρχουν αλλαγές και όχι κάθε χρόνο.
Το σχέδιο του Περιουσιολογίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπει, ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά ένα ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο, όπως το σημερινό «πόθεν έσχες», με προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία, που είναι ήδη γνωστά στην Εφορία.
Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι, ώστε στο μέλλον να μπορούν να δικαιολογήσουν την όποια μεταβολή της περιουσίας τους.
Αφού ελέγξουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία- ακίνητη περιουσία, αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα, ενοίκια, δάνεια, σκάφη κλπ.- οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσθέσουν, ότι λείπει από την δήλωση και έχει κάποια αξία, όπως πίνακες, οικογενειακά κειμήλια, αντίκες κτλ.

Στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμη, από ποιά αξία θα πρέπει να δηλωθούν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και ποιός θα τα εκτιμήσει!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα μετρητά, που έχουν στα χέρια τους, ακόμη και το 1 ευρώ. Ακόμη και παλιά όπλα και τιμαλφή θα πρέπει να δηλωθούν στο Περιουσιολόγιο, αλλά στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμη, από ποιά αξία θα δηλωθούν και ποιός θα τα εκτιμήσει.
Οταν θα υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση, ο φορολογούμενος θα υποβάλλει σε ένα μήνα την τροποποιητική δήλωση. Αυτό θα συμβαίνει σε περίπτωση μεταβίβασης ή απόκτησης ακινήτου, αλλά όχι για τα εισοδήματα, τα οποία δηλώνονται κάθε χρόνο, καθώς γι’ αυτά θα υπάρχει ενημέρωση απευθείας από το Taxis.
Πάντως, ειδικοί αναλυτές, σχολιάζοντας το κυβερνητικό αυτό σχέδιο για το Περιουσιολόγιο, εκτιμούν, ότι αυτό το σχέδιο θα προκαλέσει μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις, επειδή θεωρείται από την πλειονότητα των πολιτών «ύπουλο και επικίνδυνο», καθώς μπορεί να κρύβει πίσω του άλλα «σκοτεινά» σχέδια. Οι ίδιοι αναλυτές, μάλιστα, υποστηρίζουν, πως το Περιουσιολόγιο των πολιτών ενδέχεται να μην μπορέσει να υλοποιηθεί μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα, επειδή θα μεσολαβήσουν άλλες πολιτικες και οικονομικές εξελίξεις!

ktimatologio