-Πενήντα Δήμοι και δύο Περιφέρειες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και αναμένεται να υπαχθούν σε Πρόγραμμα Επιτήρησης και Εξυγίανσης.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, οι φόβοι, ότι στην Ελλάδα της κρίσης επίκειται κύμα πτωχεύσεων Δήμων, Περιφερειών και γενικά Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, υπάρχουν ήδη δύο Δήμοι, αυτοί της Σαλαμίνας και της Γόρτυνας του Ν,Ηρακλείου Κρήτης,που έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο και επιτήρηση, επειδή δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν άλλοι πενήντα Δήμοι αλλά και δύο Περιφέρειες, που βρίσκονται σε παρόμοια δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ για τα δάνειά τους, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησής τους, εγγυητής είναι το Δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες.

Ο Δήμος Σαλαμίνας και ο Δήμος Γόρτυνας στον Νομό Ηρακλείου περιήλθαν σε καθεστώς πτώχευσης, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αυτές, υπάρχουν επίσης Δήμοι στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, που έχουν πάρει δάνεια από τουρκικές και καταριανές τράπεζες, κάτι, που, όπως έυκολα γίνεται κατανοητό, αποτελεί εθνικό ζήτημα ασφάλειας.
Συγκεκριμένα, πριν ένα μήνα σε καθεστώς πτώχευσης βρέθηκε ο Δήμος Σαλαμίνας, που τέθηκε σε πλήρη έλεγχο και επιτήρηση για να εξυγιανθεί. Πλέον, στο ίδιο καθεστώς βρίσκεται και ο Δήμος Γόρτυνας στον Νομό Ηρακλείου, καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του.ypourgeio_eswterikwn_619_355
Με ΦΕΚ, που υπογράφει ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, ο εν λόγω Δήμος εντάσσεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης, βάσει του N. 4270/2015.

Οι πτωχευμένοι Δήμοι υπάγονται σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης με σειρά παρεμβάσεων

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς, εδώ και αρκετούς μήνες ο Δήμος παρουσίαζε αδυναμία σύνταξης ισοσκελισμένου ισολογισμού.
Ο Καλλικρατικός Δήμος Γόρτυνας, που βρίσκεται στα νότια του Νομού Ηρακλείου, αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Κόφινα, Αγίας Βαρβάρας, Γόρτυνας και Ρούβα και με βάση την απογραφή του 2011, έχει πληθυσμό 19.148 κατοίκους.
Σύμφωνα με την νομοθεσία, για τους Δήμους αυτούς, που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα, εφαρμόζεται υπαγωγή τους σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης, που προβλέπει την υποχρέωση εφαρμογής σειράς παρεμβάσεων, όπως είναι τα μέτρα είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, η αναστολή προσλήψεων, η επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, η αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και 3‰ (τρία τοις χιλίοις), η αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και ο περιορισμός των δαπανών μόνον σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Η μη πληρωμή του ΤΑΠ, σε συνδυασμό με χρέος από ΕΝΦΙΑ, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε κατάσχεση ακινήτων

Είναι σαφές, ότι για το πρόβλημα αυτό θα κληθούν να δώσουν λύση οι Δημότες, που θα αναγκαστούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε τέλη. Το ΤΑΠ είναι ένας φόρος, που μπορεί να εξουθενώσει οικονομικά τους Δημότες, φέροντάς τους ακόμη και στο σημείο, σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ, να κινδυνεύουν να χάσουν και τα σπίτια τους, αν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους!
Στο ζήτημα κάποιων Δήμων της Θράκης, που δανειοδοτήθηκαν από τράπεζες της Τουρκίας και του Κατάρ και τώρα δεν μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς υπάρχει φόβος, η Τουρκία να εκμεταλλευτεί την ανέχεια του ελληνικού κράτους και να επιδιώξει να κατευθύνει, όπως θέλει, τους Δήμους με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Το περιστατικό με τον Δήμαρχο Μύκης, που διαμαρτυρήθηκε για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές στον Δήμο του!

Ήδη στην περιοχή της Θράκης συνέβη ένα απαράδεκτο περιστατικό και, μάλιστα, εν μέσω της περιόδου των Χριστουγέννων, όπου ο Μουσουλμάνος Δήμαρχος Μύκης, Τζεμήλ Κάπζα, διαμαρτυρήθηκε, επειδή σε νηπιαγωγεία του Δήμου Μύκης έγιναν εορτές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με Αη Βασίληδες!
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Δήμος Μύκης αποτελείται από πολίτες αμιγώς Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα και οι επίσημες θρησκευτικές μας γιορτές δεν είναι τα Χριστούγεννα, αλλά τα δύο Μπαϊράμια και τα πέντε καντήλια». Μπορεί, επίσης, να διαβεβαίωσε, ότι σέβεται τις γιορτές των Χριστιανών, αλλά ξεκαθάρισε, ότι «η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει την παρουσία και την επαφή των πιστών με τον Άϊ Βασίλη», εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του γι’ αυτό.
«Εκφράζουμε με έντονο τρόπο την δυσαρέσκεια και την αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, διότι θίγουν την θρησκευτική μας ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά μας θα θέλαμε, πάντως, να του επισημάνουμε, ότι στην χώρα μας η θρησκευτική ελευθερία είναι αποδεκτή και σεβαστή, όμως η Ελλάδα ήταν και θα είναι Χριστιανική και Ορθόδοξη, παντού, σε όλη της επικράτειά της και αυτό σημαίνει, ότι οι εορτές της Ορθοδοξίας τηρούνται με τα έθιμά τους σε κάθε σημείο της επικράτειάς της, με απόλυτο σεβασμό στις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ