(c) ellinikignomi
(c) ellinikignomi

Η πλειοψηφία των Ελλήνων θα επέλεγε σπίτι 120 τετραγωνικών μέτρων με 4 δωμάτια, ενώ, το 83,3% των Ελλήνων, που δήλωσαν, πώς δεν είναι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, είναι μόνιμοι κάτοικοι αγροτικών περιοχών, ενώ το 65% αυτών, που είναι ιδιοκτήτες και δεύτερης κατοικίας, διαμένουν σε πόλη ή κωμόπολη.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Επτά στους δέκα Έλληνες (περίπου 70%) διαμένουν σε ιδιόκτητο ακίνητο και η πλειοψηφία αυτών θα επέλεγε σπίτι 120 τετραγωνικών μέτρων με 4 δωμάτια, μπαλκόνι και χώρο στάθμευσης, πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς και γειτονιά με χώρους πρασίνου και πάρκα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα του μεσιτικού δικτύου «RE/MAX».
Ειδικότερα, βάσει της έρευνας που πραγματοποιήθηκε συνολικά σε 16 χώρες της Ευρώπης και την Τουρκία, προκύπτει ότι 7 στους 10 Έλληνες ζουν σε ιδιόκτητη κύρια κατοικία, ενώ το 33% αυτών διαθέτει και ιδιόκτητη δευτερεύουσα κατοικία.

(c) ellinikignomi
(c) ellinikignomi

Ταυτόχρονα, από εκείνους τους Έλληνες, που διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, η πλειοψηφία δηλώνει, ότι ζει σε μονοκατοικία, ή μεζονέτα και η μειοψηφία, ότι ζει σε διαμέρισμα. Μοιρασμένοι ανάμεσα σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα είναι, όσοι δηλώνουν, ότι, για την στέγασή τους, μισθώνουν ένα ακίνητο, καθώς οι μισοί δηλώνουν, ότι μένουν σε μονοκατοικία και οι άλλοι μισοί, σε διαμέρισμα. Όσοι διαθέτουν δεύτερη κατοικία, δηλώνουν, ότι αυτή βρίσκεται στην περιφέρεια και καλύπτει, κυρίως, τις ανάγκες τους για διακοπές, ενώ 7 στους 10 ερωτηθέντες στην έρευνα δηλώνουν, ότι το ιδανικό θα ήταν να ζουν σε ακίνητο, εμβαδού 91 έως 150 τετραγωνικών μέτρων.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων προτιμά, το εμβαδόν της κατοικίας τους να είναι, κατά μέσον όρο, 120 τετραγωνικά μέτρα – Επίσης, το 34,2% των Ελλήνων απάντησε, ότι η ιδανική κατοικία θα πρέπει να διαθέτει 4 δωμάτια, το 33,6% θεωρεί ιδανική την κατοικία με 3 δωμάτια και ένα 16,2% πιστεύει, ότι η ιδανική κατοικία πρέπει να έχει 5 δωμάτια

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων θα ήταν ικανοποιημένοι να ζήσουν σε σπίτι με 3-4 δωμάτια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι πολύ μικρό ποσοστό πολιτών θα ήθελε να μένει σε ένα σπίτι με λίγα δωμάτια, δηλαδή κάτω από δύο, αλλά και σε ένα σπίτι με πολλά δωμάτια, δηλαδή πάνω από πέντε.
Άτομα ηλικίας από 20 έως 59 ετών, που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, για το πόσα δωμάτια θα έπρεπε να διαθέτει η ιδανική μονοκατοικία ή το διαμέρισμα, που θα επέλεγαν για να ζήσουν, μόλις το 7,2% απάντησε, ότι η ιδανική κατοικία γι’ αυτούς πρέπει να έχει από 6 έως 10 δωμάτια, ενώ μόλις το 8% απάντησε έως 2 δωμάτια.
Η πλειοψηφία (34,2%) απάντησε, ότι η ιδανική κατοικία θα πρέπει να διαθέτει 4 δωμάτια και ακολούθησε ένα 33,6%, που θεωρεί ιδανική την κατοικία με 3 δωμάτια και ένα 16,2%, με 5 δωμάτια. Πάνω από 10 δωμάτια απάντησε, ότι θα επιθυμούσε να διαθέτει το σπίτι τους, μόλις το 0,8% των ερωτηθέντων.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις, που δόθηκαν στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας, η επιφάνεια, που θα ήθελε ο Έλληνας πολίτης κατά μέσον όρο είναι 120 τετραγωνικά μέτρα. Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 131 τετραγωνικά και 5 δωμάτια, αντί για 4, που δηλώνουν οι Έλληνες. Εξαίρεση αποτελούν οι Πορτογάλοι, που δηλώνουν, ότι το ιδανικό σπίτι για αυτούς θα έπρεπε σε εμβαδό να είναι 211 τετραγωνικά μέτρα (για να νιώσουν άνετοι και ασφαλείς), ενώ στην αντίπερα όχθη, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα συμβιβάζονταν μία χαρά και με ένα ακίνητο 80 τετραγωνικών μέτρων.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και των Κάτω Χωρών κρατούν τα σκήπτρα σε ιδιοκτησίες μονοκατοικιών και μεζονετών, ενώ Ισπανοί και Τούρκοι είναι πρωταθλητές, όσον αφορά το ποσοστό ιδιόκτητων διαμερισμάτων

Επίσης, το 41,8% των ερωτηθέντων Ελλήνων απάντησε, ότι κατοικεί σε ιδιόκτητη μονοκατοικία ή μεζονέτα και μόνον το 28,2% σε δικό του διαμέρισμα. Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη- όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων συγκεντρώνουν, επίσης, το αξιοσημείωτο ποσοστό ιδιοκατοίκησης του 61%- είναι χαρακτηριστικό, πως οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και των Κάτω Χωρών κρατούν τα σκήπτρα σε ιδιοκτησίες μονοκατοικιών και μεζονετών, ενώ από την άλλη πλευρά, Ισπανοί και Τούρκοι είναι πρωταθλητές, όσον αφορά το ποσοστό ιδιόκτητων διαμερισμάτων.
Το αν κάποιος ζει σε μονοκατοικία ή διαμέρισμα, έχει να κάνει και με τον τόπο διαμονής. Το 70% αυτών, που τώρα ζουν σε μονοκατοικία ή μεζονέτα στην Ελλάδα, εντοπίζεται σε αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για ενοικιαστές ακινήτων είναι μόλις 15%.
Επίσης, σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός, ότι ένας στους δύο, που δηλώνει, ότι έχει στην κατοχή του ιδιόκτητο ακίνητο, είναι ηλικίας από 50 έως 59 ετών. Άτομα της ίδιας ηλικίας, που δήλωσαν, ότι νοικιάζουν, δεν ξεπέρασαν σε ποσοστό το 7,2%.
Η επιλογή της ενοικίασης, επομένως, συνιστά χαρακτηριστικό των νεότερων ηλικιών, καθώς ενδεικτικά, οι ενοικιαστές διαμερισμάτων είναι, κατά 22,4%, ηλικίας 20 έως 29 ετών.

Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εξοχικής κατοικίας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς 1 στους 3 Έλληνες δηλώνει, ότι διαθέτει ιδιόκτητη δεύτερη κατοικία

Έναν ακόμη μύθο έρχεται να καταρρίψει η έρευνα της RE/MAX, δηλαδή, αυτόν, που λέει, ότι πολλοί Έλληνες, σε ποσοστό άνω του 50%, διαθέτουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για την κατοχή δεύτερης κατοικίας, το 67,2% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, δηλαδή, ότι δεν διαθέτει και μόλις το 32,8% θετικά, δηλαδή, ότι διαθέτει.
Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ιδιόκτητης δεύτερης κατοικίας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα. Ακολουθούν με λίγο χαμηλότερα ποσοστά η Πολωνία, όπου το 25,1% των ερωτηθέντων απάντησε, ότι έχει στην κατοχή του δεύτερη κατοικία, όπως επίσης και η Τουρκία με τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας να φθάνουν το 24,8%. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία, όπου μόνο ένα 5,4% των ερωτηθέντων δήλωσαν, πώς έχουν δεύτερο σπίτι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, πως η πλειοψηφία αυτών, που δεν κατέχουν δεύτερη κατοικία, δεν διαθέτουν ούτε κύρια. Συγκριτικά ,οι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας είναι ήδη ιδιοκτήτες και κύριας κατοικίας , κατά ποσοστό σχεδόν 40%.

Το 83,3% των Ελλήνων, που δήλωσαν, πώς δεν είναι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, είναι μόνιμοι κάτοικοι αγροτικών περιοχών, ενώ το 65% αυτών, που είναι ιδιοκτήτες και δεύτερης κατοικίας, διαμένουν σε πόλη ή κωμόπολη

Νέοι ηλικίας από 30 έως 39 ετών δεν διαθέτουν δεύτερο ακίνητο, σε ποσοστό 72,8%. Αντίθετα, σχεδόν ο ένας στους δύο από εκείνους, που απάντησαν, ότι έχουν στην κατοχή τους και δεύτερη κατοικία, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα από 50 έως 59 ετών.
Επίσης, το 83,3% αυτών, που δήλωσαν, πώς δεν είναι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, είναι μόνιμοι κάτοικοι αγροτικών περιοχών, ενώ το 65% αυτών, που είναι ιδιοκτήτες και δεύτερης κατοικίας, διαμένουν σε πόλη ή κωμόπολη.
Τέλος, όσον αφορά στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και την σχέση του με την απόκτηση δεύτερης κατοικίας, στο 32,8% των θετικών απαντήσεων για την ύπαρξη δεύτερης κατοικίας, επικρατούν τα υψηλά μηνιαία εισοδήματα. Εισοδήματα της τάξεως των 3.000 – 4.000 ευρώ, δηλώνει το 58,8%, και πάνω από 4.000 ευρώ, το 44,4%. Διαφορετική είναι η εικόνα για εκείνους, που απάντησαν αρνητικά, καθώς το 73,1% λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές, που δεν ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ