Έρευνα του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN) εξιχνίασε το μυστήριο της ανίχνευσης ποσοτήτων ραδιενεργών ουσιών σε χώρες της Ευρώπης

-Κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι πρέπει να έχει συμβεί κάποιο μικρής έκτασης ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα, ή σε χώρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων ή σε κέντρο πυρηνικής ιατρικής, είτε στην Ρωσία, είτε στο Καζακστάν!

Έρευνα για να εξιχνιαστεί το μυστήριο της ανίχνευσης ποσοτήτων ραδιενεργών ουσιών, που εντοπίστηκαν τελευταία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανόμένης και της Ελλάδας, πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN). Το Ινστιτούτο κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι πρέπει να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα, ή κάποιο ατύχημα σε χώρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων ή σε κέντρο πυρηνικής ιατρικής, στην Ρωσία ή στο Καζακστάν, εξαιτίας του οποίου διέφυγαν ραδιενέργές ουσίες στην ατμόσφαιρα, που εξαπλώθηκαν στον ευρωπαϊκό και ασιατικό χώρο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες, η ανίχνευση ποσοτήτων ρουθηνίου-106 πιθανότατα προέκυψε από ατύχημα σε πυρηνική εγκατάσταση, είτε στην Ρωσία, είτε στο Καζακστάν, όπως κατέληξε η έρευνά τους, που συμπεριέλαβε και μετεωρολογικά δεδομένα, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν, ότι δεν πρόκειται για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα, που θα επέφερε την διαρροή πολύ μεγαλυτερων ποσοτήτων ραδιενέργειας, αλλά πιθανότατα για ένα ατύχημα, είτε σε χώρο
διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων, είτε σε κέντρο πυρηνικής ιατρικής.

Τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Έλληνες επιστήμονες υπήρξαν, καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας, ότι οι συγκεντρώσεις του ρουθηνίου στην ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα δεν έχουν κάποια συνέπεια στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον!

Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι επιστήμονες βασίστηκαν για το πόρισμά τους στην μελέτη των μετεωρολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με την διασπορά του ραδιενεργού υλικού, υποδεικνύοντας ως πιθανότερη πηγή της μόλυνσης μια ζώνη νότια από τα Ουράλια όρη, στο τμήμα μέχρι τον ποταμό Βόλγα, είτε, δηλαδη, από την Ρωσία, είτε από το Καζακστάν.
Οι Ρώσοι, πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του γαλλικού Ινστιτούτου δήλωσαν άγνοια για κάποιο τέτοιο περιστατικό σε ρωσικό έδαφος, ενώ οι Αρχές του Καζακστάν δεν έχουν ακόμα δώσει κάποια απάντηση.
Η εκτίμηση των Γάλλων επιστημόνων είναι ότι η αρχική διαρροή ήταν ανάμεσα στα 100 και τα 300 τεραμπεκερέλ, προσθέτοντας, ότι, αν αυτό είχε συμβεί στην Γαλλία, οι ίδιοι θα είχαν ζητήσει την εκκένωση περιοχών σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από το σημείο της διαρροής.
Το ρουθήνιο ανιχνεύτηκε σε αρκετές χώρες στις αρχές Οκτωβρίου με την συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα να μειώνεται σταθερά από τις 6 Οκτωβρίου.
Τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Έλληνες επιστήμονες υπήρξαν, πάντως, καθησυχαστικοί και υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή, ότι οι συγκεντρώσεις του ρουθηνίου στην ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα δεν έχουν κάποια συνέπεια στην
δημόσια υγεία και το περιβάλλον.