Abschlusserklaerung. Neunte Jahreskonferenz der Deutsch-Griechischen Versammlung, Erding, 07.11.2019.

Με τις θεματικές συζητήσεις των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων και την έγκριση κοινής διακήρυξης τελείωσαν οι εργασίες της 9ηςΕλληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) στο Έρντινγκ της Βαυαρίας.

Τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα  που διατηρούν γραφεία στην Ελλάδα είχαν την τιμητική τους στο πρόγραμμα της τρίτης και τελευταίας ημέρας της Συνδιάσκεψης με τη διεξαγωγή θεματικών συζητήσεων με πολύ ενδιαφέρον. Το Ίδρυμα Friedrich -Ebert διοργάνωσε εργαστήρι με θέμα τη γεφύρωση ανισοτήτων και ισότιμες συνθήκες διαβίωσης, όπου αναλύθηκαν παραδείγματα σε Ελλάδα με την οικονομική κρίση και στη Γερμανία  με το χάσμα πλούσιων και φτωχότερων περιοχών και εξετάστηκε λεπτομερώς ο ρόλος που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση. Το Ίδρυμα Friedrich-Naumann στο πλαίσιο της φιλελεύθερης ατζέντας του για μία ανθεκτική δημοκρατία, διοργάνωσε συζήτηση για τη συμμετοχή των νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση και για στοιχεία καινοτομίας που μπορούν να εισάγουν αυτοί στην πολιτική.  Οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στους τομείς των υποδομών, της αποκομιδής απορριμμάτων αλλά και άλλων τομέων  ήταν το θέμα του εργαστηρίου του Ιδρύματος Konrad-Adenauer όπου συζητήθηκαν χρήσιμα παραδείγματα από τη γερμανική εμπειρία που μπορούν να ληφθούν υπ’όψιν από την ελληνική πλευρά. Τέλος, το Ίδρυμα Heinrich-Böll διοργάνωσε εργαστήριο συζήτησης με θέμα τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας διερευνώντας και τις δυνατότητες νέων μοντέλων συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με επιχειρήσεις της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Neunte Jahreskonferenz der Deutsch-Griechischen Versammlung, Erding, 07.11.2019.

Οι εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την τελική συνεδρίαση όπου εγκρίθηκε η Κοινή Διακήρυξη η οποία περιέχει τις βασικές αρχές και ένα κοινό πλαίσιο δράσεων με στόχο να γίνει μία δημιουργική επανεκκίνηση στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και δόθηκε το σύνθημα για την επόμενη Συνδιάσκεψη που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του ανέφερε: «Θέλουμε να συνεχίσουμε τη γόνιμη προσπάθεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ως Περιφερειάρχης Αττικής θα συνεχίσω να στηρίζω την κοινή προσπάθεια, τον ισότιμο τρόπο συνεργασίας και από την 9η Ελληνογερμανική Συνέλευση να γίνει μία ιστορική επανεκκίνηση. Θεωρώ ότι μέσα από αυτή τη στόχευση, την επόμενη χρονιά στην Αθήνα και την Αττική θα έχουμε πολλές εκπροσωπήσεις, τις περισσότερες από κάθε άλλη φορά και θα προσπαθήσουμε με ιδιαίτερο τρόπο να πετύχουμε ώστε η 10ηΕλληνογερμανική Συνέλευση να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και να είναι πιο ενωμένη και πιο πολυπληθής». Από τη μεριά του ο Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης -Βυρτεμβέργης, κ. RogerKehle δήλωσε: «Βρίσκω ισχυρά θετικά σημάδια και στη γερμανική και στην ελληνική πλευρά, κάτι που βάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο. Μόνο αν λειτουργήσουν και οι δύο πλευρές μπορούν να μακραοημερεύσουν τέτοιες σχέσεις τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι μία καταπληκτική δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί».

Η  Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

 

Δεύτερη μέρα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Παραγωγικές συναντήσεις μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Γερμανίας και  εκπαιδευτικές εκδρομές στη 2η μέρα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Έρντινγκ.

Με την παρουσίαση των βημάτων της θεσμοθέτησης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ξεκίνησε το πλούσιο πρόγραμμα εργασιών της δεύτερης μέρας. Ο επικεφαλής της ΕΓΣ κ.  Νόρμπερτ Μπάρτλε παρουσίασε το πλάνο ενίσχυσης του εγχειρήματος με την καλύτερη δικτύωση και την αύξηση των συντονιστών από δύο σε τρεις, οι οποίοι θα προωθήσουν την πρακτική συνεργασία στη Γερμανία. Σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά ο κ. Μπάρτλε ανακοίνωσε τη σύσταση ενός αυτόνομου γραφείου της ΕΓΣ στην Αθήνα υπό την σκέπη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με έμφαση τη συνεργασία με τις νότιες περιφέρειες και την κεντρική κυβέρνηση. Ακολούθως παρουσιάστηκαν διάφορες δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το γραφείο τη διαχείρισης των κονδυλίων της Επαρχίας του Reutlingen. H παρουσίαση έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες δημάρχους να δουν τους τρόπους χρηματοδότησης για μικρά και μεγαλύτερα έργα αλλά και μέσω αυτών δυνατότητες διμερούς συνεργασίας.

Neunte Jahreskonferenz der Deutsch-Griechischen Versammlung in Erding (Deutschland)
„RESTART für eine dynamische kommunale Selbstverwaltung – Neue Wege für ein staerkeres Europa“. in Erding, 06.11.2019.

Στα φόρουμ συνεργασιών οι εκπρόσωποι των Δήμων Ελλάδας και Γερμανίας είχαν την ευκαιρία να έχουν παραγωγικές ζυμώσεις. Οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη συνεργασίες με κάποιον δήμο συζήτησαν την εμβάθυνση τους ενώ πολλοί από τους νέους συμμετέχοντες κυρίως από ελληνικής πλευράς είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα χαρακτηριστικά του δήμου τους και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Το κλίμα στα τραπέζια των συζητήσεων έδειξε να είναι πολύ θετικό και ότι θα προκύψουν πολλές νέες συνεργασίες σε πολλά ζητήματα. Ανάμεσα στις συζητήσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από Ελλάδα και Γερμανία παρουσιάστηκαν τα σημεία ενημέρωσης για τις «Ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων» και την «ΔΕΘ 2020». Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μεγάλο γεγονός της ερχόμενης χρονιάς που θα είναι η Γερμανία ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ 2020. Επίσης, παράλληλα διεξήχθη μια πολύ ενδιαφέρουσα  συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα στην οποία  εξέτασαν λεπτομερώςπροτάσεις και τις προοπτικές των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με στόχο τη μείωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων με βάση τις αρχές του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.

Μετά την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Ιδρύματος Ηαnns-Seidel για την ανάπτυξη της υπαίθρου όπου αναλύθηκαν πετυχημένα παραδείγματα από την περιοχή της Βαυαρίας όπου η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται βάση για επαγγελματικές ευκαιρίες ακολούθησαν οι ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές θεματικές εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Έρντινγκ. Με επισκέψεις στον φορέα ειδικού σκοπού για την επεξεργασία λυμάτων του Έρντινγκ και την εταιρεία «Wurzer» οι Έλληνες και Γερμανοί συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα θέματα της διαχείρισης  λυμάτων και της κομποστοποίησης. Μία άλλη ομάδα συμμετεχόντων ήρθε σε επαφή με την προώθηση γεωργικών προϊόντων της περιοχής επισκεπτόμενη το συνεταιρισμό παραγωγών προϊόντων βιολογικής διαχείρισης “Tagwerk” και τη γνωστή ζυθοποιία “ΕrdingerWeißbräu” ενώ παράλληλα μία τρίτη ομάδα ήρθε σε επαφή με τις ιαματικές πηγές της περιοχής και τη χρήση της γεωθερμίας με επίσκεψη στο φορέα Ειδικού Σκοπού Γεωθερμίας του Έρντινγκ και το ξενοδοχείο Θερμών Λουτρών «Victory».

Partnerboerse. Neunte Jahreskonferenz der Deutsch-Griechischen Versammlung in Erding (Deutschland)
„RESTART für eine dynamische kommunale Selbstverwaltung – Neue Wege für ein staerkeres Europa“. in Erding, 06.11.2019.

Η γεμάτη δεύτερη μέρα στο Έρντιγνκ ολοκληρώθηκε με μία πολύ όμορφη δεξίωση στο παραδοσιακόζυθοποιείο “Zum Erdinger Weißbräu” όπου απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε ανθρώπους που έπαιξαν ενεργό ρόλο στο έργο της Eλληνογερμανικής Συνέλευσης.

Erdinger, Studytour. Neunte Jahreskonferenz der Deutsch-Griechischen Versammlung in Erding (Deutschland)
„RESTART für eine dynamische kommunale Selbstverwaltung – Neue Wege für ein staerkeres Europa“. in Erding, 06.11.2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έναρξη των εργασιών

Με την εναρκτήρια δεξίωση και δύο κύκλους συζητήσεων ξεκίνησε με πανηγυρικό τρόπο η Συνδιάσκεψη της 9ηςΕλληνογερμανικής Συνέλευσης στο Έρντιγκ της Βαυαρίας

Με μία πολύ όμορφη δεξίωση υπό τους ήχους βαυαρέζικης μουσικής και δύο πάνελ συζητήσεων ξεκίνησε χθες το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Έρντιγκ τις εργασίες της η Ελληνογερμανική Συνέλευση που διεξάγεται αυτή τηφορά στο Έρντινγκ της Γερμανίας.

Abendveranstaltung auf der Neunte Jahreskonferenz der Deutsch-Griechischen Versammlung in Erding (Deutschland), 05.11.2019.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της πόλης του Έρτινγκ, κ. Μαξ Γκοτζ,τόνισε ότι η προσπάθεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης αποτελεί ένα παράδειγμα συνέργειας της τοπικής αυτοδιοίκησης για την Ευρώπη που αυτή τη στιγμή ταλανίζεται από αρκετά κρίσιμα ζητήματα και προωθεί την ελευθερία, την ειρήνη και τον υγιή ανταγωνισμό. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν και δύο  βιντεοσκοπημένα μηνύματα με χαιρετισμούς της καγκελαρίου ΆγκελαΜέρκελ η οποία επεσήμανε ότι «είναι μία τύχη» η Ελληνογερμανική Συνέλευση για τις σχέσεις των δύο χωρών και του Δήμαρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος ευχήθηκε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή περιμένοντας την επόμενη χρονιά η πόλη του να φιλοξενήσει την 10η  Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Στη συζήτηση «Επανεκκίνηση για την Ευρώπη» o Εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κ. ΝόρμπερτΜπάρτλε επεσήμανε τη σημασία του θεσμού σε μία εποχή έντονων προκλήσεων για την Ευρώπη ευχόμενος την μακροημέρευσή του. Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης μίλησε για τη δυναμική της συνεργασίας των τοπικών αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών που θα πρέπει να ενδυναμωθεί και να αντιμετωπίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος. Με τη σειρά του ο κ. Φλόριαν Χέρμαν, Διευθυντής του Κυβερνητικού Γραφείου του Κρατιδίου της Βαυαρίας αναφέρθηκε στην μακραά ιστορική σύνδεση των δύο χωρών και τη σημασία του αποκεντρωμένου συστήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γερμανία που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα  για την Ελλάδα. Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι Πρέσβεις των δύο χωρών σε Αθήνα και Βερολίνο με τον κ. ΕρνστΡάιχελ να δηλώνει πως βιώνει στην Ελλάδα ένα κλίμα απομάκρυνσης από την κρίση και τα άσχημα συναισθήματα που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας και τον κ. Θεόδωρο Δασκαρόλη να κάνει μια αναδρομή στις δυσκολίες που υπήρξαν στις σχέσεις των δύο χωρών, πιστεύοντας ότι το ελληνογερμανικό Σχέδιο Δράσης των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών που υπεγράφη το 2016 αποτελεί μία καλή βάση συνεργασίας.

Στη συζήτηση «Δυναμική τοπική αυτοδιοίκηση για μία ενωμένη Ευρώπη» ο Έπαρχος του Calw κ. XέλμουτΡίγκερ επεσήμανε ότι από την Ελληνογερμανική Συνέλευση μετά τις δυσκολίες της αρχής αναπτύχθηκαν φιλίες περιγράφοντας τη συνεργασία της επαρχίας του με δήμους στην Κρήτη με τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών που έφερε εν συνεχεία και άλλες συνεργασίες. Από τη μεριά του ο Ά Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Καφαντάρης τόνισε τη σημασία του θεσμού για την ελληνική πλευρά που μπορεί να βοηθήσει το να γίνουν πιο γοργά βήματα για την αυτονομία και την πραγματική αυτοδιοίκηση των ελληνικών δήμων. Στο πάνελ συμμετείχε και ο Δήμαρχος Έρντιγνκ, κ. Μαξ Γκοτζ που έμεινε στην ανάγκη «να ακούμε ο ένας τον άλλον» στο σημερινό σύνθετο περιβάλλον της παγκοσμιοποίηση και της ψηφιοποίησης. Τέλος, από ελληνικής πλευράς ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ για τη Ελληνογερμανική Συνέλευση και Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μεταφυτευθεί το κλίμα και στους νεοεκλεγέντες Δημάρχους οι οποίοι ζήτησαν από μόνοι τους να συμμετάσχουν στη φετινή Συνδιάσκεψη. Όλοι συμφώνησαν ότι παρά τις διαφορές των δύο χωρών τα σύγχρονα προβλήματα είναι κοινά και απαιτούν συνεργασία και κοινές λύσεις. Τις συζητήσεις συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Παππάς.

Η  Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

 Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV).

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ