-“Κλείδωσαν” ήδη μέτρα ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται σύντομα η διευθέτηση στα θέματα του ΦΠΑ, του πρωτογενούς πλεονάσματος και του Ασφαλιστικού.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως μεταδίδουν κύκλοι προσκείμενοι στην Κυβέρνηση και παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία, ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους μας μέσα στην εβδομάδα.vouli
Την αισιοδοξία της αυτή την στηρίζει η ελληνική Κυβέρνηση σε μια μεγάλη λίστα μέτρων, που ανεβάζουν σε τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος του δανεισμού για τον Έλληνα πολίτη.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει προς τους εταίρους, ότι τα μέτρα, που έχει πάρει, είναι ήδη περισσότερα, από όσα θα μπορούσε και πως πρέπει, πλέον, και οι εταίροι να κάνουν το δικό τους βήμα προσέγγισης.

Ποιά είναι τα μέτρα, που έχουν “κλειδώσει”

Τα μέτρα, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, φαίνεται να έχουν κλειδώσει, είναι τα εξής:
-Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με έκπτωση για όλους, μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
-Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω (αύξηση κατά 30% στην έκτακτη εισφορά).
-Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη
-Νέου τύπου περαίωση, για υποβολή- χωρίς πληρωμή προστίμων- δηλώσεων για κρυφά εισοδήματα.
-Νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων, που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Σε τελικό στάδιο διευθέτησης τα ζητήματα του ΦΠΑ’ του πρωτογενούς πλεονάσματος και του Ασφαλιστικού, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο φορολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται το ζήτημα του ΦΠΑ, με την Κυβέρνηση να προτείνει τρεις συντελεστές, δηλαδή
7%, 14% και 22% ή 23% και τους δανειστές να επιμένουν, ότι οι συντελεστές πρέπει να είναι 10%-11% και 20%-21%.
Θέμα χρόνου είναι και ο υπολογισμός του μειωμένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ για εφέτος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανοιχτό μένει το ζήτημα του Ασφαλιστικού, ωστόσο φαίνεται, πως υπάρχει σύγκλιση για αλλαγές, ώστε να υπάρξει περιορισμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μέσω πέναλτι και σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας.
Το απόλυτο αδιέξοδο περιγράφεται στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, κάτι, που ενδεχομένως θα παραμείνει σε εκκρεμμότητα και μετατεθεί στο μέλλον.
Αυτή την στιγμή, πάντως, και με βάση το γεγονός, ότι θα υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ΦΠΑ, φαίνεται, ότι δεν μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο φορολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ