-Το 56,8% των Ελλήνων θεωρεί πολύ πιθανή την χρεωκοπία της χώρας, ενώ το 65,1% των ερωτηθέντων θεωρεί προτιμότερο έναν συμβιβασμό με τους δανειστές μας.
-Το 54,2% επιθυμεί μια χρηματοδότηση, ακόμα κι’ αν αυτή θα συνεπάγεται την λήψη νέων μνημονιακών μέτρων.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τις απόψεις και τις προθέσεις της ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «έντιμου» συμβιβασμού, που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα ή μια ενδεχόμενη ρήξη, με επακόλουθο μια χρεωκοπία, εντός ή εκτός ευρώ, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας «Marc» για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και της εκπομπής «Ίντριγκα».

Το 65,1% των ερωτηθέντων θεωρεί προτιμότερο έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, σε αντίθεση με το 31%, που επιλέγει μια οριστική ρήξη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα, το 65,1% των ερωτηθέντων θεωρεί προτιμότερο έναν συμβιβασμό σε αντίθεση με το 31%, που επιλέγει μια οριστική ρήξη.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της χώρας, μόνο το 38,8% των ερωτηθέντων δεν το θεωρεί υπαρκτό, ενώ το 56,8% πιστεύει, ότι είναι πιο ορατό από ποτέ.
Παράλληλα το 37,3% λέει ναι στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ το 58,7% είναι αντίθετο σε μια τέτοια προοπτική.vouli

Το 54,2% επιθυμεί μια χρηματοδότησηωαπό την ΕΕ, ακόμα κι’ αν αυτή θα συνεπάγεται την λήψη νέων μνημονιακών μέτρων, ενώ το 37% επιθυμεί την οριστική ρήξη και την επακόλουθη χρεωκοπία

Στο βασικό ερώτημα, όπου οι ερωτηθέντες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα αφενός σε μια συμφωνία και νέα μέτρα και αφετέρου σε ρήξη και χρεωκοπία, η έρευνα έδειξε, πως 54,2% επιθυμεί μια χρηματοδότηση, ακόμα κι’ αν αυτή θα συνεπάγεται την λήψη νέων μνημονιακών μέτρων, ενώ το 37% επιθυμεί την οριστική ρήξη και την επακόλουθη χρεωκοπία.
Στην περίπτωση, που το δημοψήφισμα είναι υπέρ της ρήξης, οι πολίτες, που συμμετείχαν στην έρευνα σε ποσοστό 65,4% επέλεξαν την παραμονή στο ευρώ, ενώ το 27,3% υπερασπίστηκε την επιστροφή στην δραχμή.
Στο ερώτημα, αν η χώρα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ποιά θα πρέπει να είναι η πολιτική γραμμή, που θα ακολουθηθεί, το 38,3% απάντησε, πως πρέπει η Κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, το 46,4% πιστεύει, πως πρέπει να υπάρξει μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ μόνο το 12% θεωρεί, πως πρέπει να πάμε ξανά σε εκλογές.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 36,5%, δεύτερη η ΝΔ με 20,8% και τρίτο το «Ποτάμι» με 5,8%

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Marc», σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων, στην ερώτηση «Αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές, τι θα ψηφίζατε», διαμορφώθηκαν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 35,6% (από 40,2% που ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση)
Νέα Δημοκρατία: 20,8% (από 21% της προηγούμενης δημοσκόπησης)
ΠΟΤΑΜΙ: 5,8% (από το 4,3% της προηγούμενης δημοσκόπησης) Χρυσή Αυγή: 5,3% (από το προηγούμενο 4,8%)
ΚΚΕ: 5,1% (από το 4,9% της προηγούμενης δημοσκόπησης)
ΑΝ.ΕΛ: 4,5% διατηρώντας σταθερό το ποσοστό τους
Αδιευκρίνιστη ψήφο είχε το 13,7% των ερωτηθέντων