Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρόεδρος των “Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών”, σε μήνυμα αναφέρει τα παρακάτω:

«Δυστυχώς, το πολιτικό σκηνικό που βιώνουμε σήμερα ως Έλληνες, συγκροτεί ένα είδος σύγχρονης τραγωδίας που προκαλεί αφενός μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της πολιτικής εκπροσώπησης της χώρας, αφετέρου κοινωνική αναστάτωση και ανασφάλεια στους πολίτες. Επί της ουσίας, το πολιτικό δράμα που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες, λειτουργεί καταστροφικά για μια κοινωνία αρκετά καταπονημένη.

Μνημόνια εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ωστόσο, κατάφεραν να εξέλθουν από τους αυστηρούς όρους επειδή υπήρξε συμφωνία και συναίνεση του εγχώριου πολιτικού συστήματος σε στρατηγικούς στόχους που αφορούσαν τους πιστωτές. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Η τελευταία ευκαιρία δίνεται τώρα. Η πρόταση του πρωθυπουργού αποτελεί σίγουρα ένα συμβιβασμό. Είναι μια πρόταση που έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά απολύτως επίκαιρη. Την τελευταία κατάλληλη στιγμή.

Υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται, αυτό που προέχει είναι κάθε πολιτικό πρόσωπο ή κόμμα να υπερασπιστεί το πραγματικό συμφέρον του ελληνικού λαού και της χώρας, που είναι η ασφαλής μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή. Ήρθε η στιγμή για εθνική ενότητα και σύμπλευση. Ήρθε η ώρα για συγκέντρωση δυνάμεων και τερματισμό της ανάλωσης δυνάμεων σε εσωτερικές διαμάχες και διαφωνίες.xatzi

Η πολιτική, πρέπει να δρα ως πυλώνας της Δημοκρατίας και να έχει γνώμονα την διαφύλαξη της ασφάλειας και της κοινωνικής σταθερότητας. Όταν όμως, τα πολιτικά πρόσωπα εγκλωβίζονται από το στοιχείο του εγωισμού λειτουργεί σχεδόν πάντα καταστροφικά, και ουσιαστικά ισοδυναμεί με ανευθυνότητα απέναντι στο λαό.

Οι καιροί έχουν αλλάξει. Σήμερα, η Ευρωζώνη διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και τους μηχανισμούς για μια ελεγχόμενη έξοδο ενός κράτους μέλους. Εάν δεν βάλουμε τέλος στο πολιτικό δράμα της Ελλάδας, οι εταίροι όχι απλά θα επαναφέρουν τις συζητήσεις περί εξόδου αλλά δεν θα διστάσουν να το κάνουν και πράξη.

Είναι ξεκάθαρο πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα ενότητας που υπερβαίνει το κομματικό και προτάσσει το εθνικό συμφέρον, με ουσιαστικό πολιτικό στόχο την επόμενη μέρα από το μνημόνιο, να μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις που θα διαχειριστούν την τύχη του τόπου να δράσουν σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες χωρίς να διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και των πολιτών που σήκωσαν το μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια».