Η καλύτερη ευκαιρία λύσης οι τωρινές «ουσιαστικές» διαπραγματεύσεις, λέει ο Λίντινγκτον.

Αίτηση για συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων με αντικείμενο την Κύπρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την τουρκική εισβολή και έναρξη της κατοχής, υπέβαλε μέσα στην εβδομάδα ο βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Ντέιβιντ Μπάροους. David Burrowes[1]

Ο πρώην επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο υπέβαλε επίσης γραπτή ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κάμερον και τον νέο υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ζητώντας να πληροφορηθεί τις τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης «για την πρόοδο της διαδικασίας επίτευξης λύσης στο Κυπριακό». Ο κ. Μπάροους ζήτησε επίσης από τον κ. Κάμερον μια ενημέρωση για τα βήματα που γίνονται ώστε να υποστηριχθούν οι προσπάθειες για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της, υπενθυμίζοντας ότι σχετικό ψήφισμα είχε επιδοθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην πρώτη ερώτηση του βουλευτή απάντηση έδωσε ο υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο οποίος έκανε λόγο για «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. «Αμφότερες οι πλευρές έχουν τώρα μία πολύ καλύτερη αίσθηση των θέσεων και ανησυχιών της άλλης και έχουν αρχίσει να προσπαθούν να αναζητήσουν κοινό έδαφος σε μια σειρά θεμάτων», συνέχισε ο κ. Λίντινγκτον στη γραπτή του απάντηση (με ημερομηνία 22 Ιουλίου).

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την επιθυμία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους κατά τους ερχόμενους μήνες. «Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ηγετών να φτάσουν σε συνολική λύση το συντομότερο δυνατό. Το επίπεδο της φιλοδοξίας τους, η συμμετοχή της Τουρκίας και η αναγνώριση των πολιτικών και οικονομικών ωφελημάτων σημαίνουν ως μια επιτυχής λύση είναι πιθανή μέσω αυτού του γύρου των συνομιλιών», συμπλήρωσε ο κ. Λίντινγκτον, εκτιμώντας πως παρά τις προκλήσεις, «δεν έχει υπάρξει καλύτερη συγκυρία τα τελευταία χρόνια για να επιτευχθεί μια διαρκής λύσης».

Ο υπουργός κάλεσε επίσης τις δύο πλευρές να αρχίσουν την προσπάθεια να χτίσουν τη στήριξη των πολιτών σε μια συνολική λύση, ενώ σε ό,τι αφορά το ρόλο της Βρετανίας ανέφερε πως είναι ενεργής στην υποστήριξη των συνομιλιών. «Πρόσφατα προσκάλεσα τους δύο επικεφαλής διαπραγματευτές στο Λονδίνο και εντυπωσιάστηκα από τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Το διπλωματικό μας δίκτυο συμμετέχει σε τακτικές συζητήσεις επί της ανάγκης προόδου στην Κύπρο, όχι μόνο με Κύπριους ηγέτες, αλλά και με την Τουρκία, την Ελλάδα και άλλους», κατέληξε ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Απάντηση στην ερώτηση του Ντέιβιντ Μπάροους για την Αμμόχωστο έδωσε επίσης ο υπουργός Ευρώπης. Εξέφρασε την κατανόησή του για το πόσο δυνατά είναι τα συναισθήματα των μελών του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β. που οργάνωσε τη συλλογή υπογραφών για το ψήφισμα που επιδόθηκε στη βρετανική κυβέρνηση και τόνισε πως το Λονδίνο υποστηρίζει πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των υπ’ αριθμόν 550 και 789 που αναφέρονται στα Βαρώσια.

«Έχουμε εγείρει το θέμα στους Τουρκοκύπριους και στις τουρκικές αρχές. Παραμένω πεπεισμένος ότι τελικά μια συνολική λύση είναι η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτού του σύνθετου ζητήματος. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις για μια λύση, η οποία θα καλύπτει και το ζήτημα των Βαρωσίων», κατέληξε ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Andreas Tambourides

David Burrowes MP said » We must do all we can after 40 years of a divided island to support a just solution for the benefit of all Cypriots. I am calling for a debate and have tabled questions in Parliament this week to ensure that the Prime Minister and new Foreign Secretary and British Parliament make it a priority to support a solution. I have also kept up the pressure on the key issue of the return of Famagusta. The best way we can remember the 40th anniversary is to make sure we don’t have a 41st year without justice and freedom for Cyprus.»