Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αναγνώρισε ουσιαστική πρόοδο στην Ελλάδα και υπογράμμισε, πως οι ομάδες είναι έτοιμες για να κλείσει η αξιολόγηση!
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε, ότι αποφασίσθηκαν, μεν, βραχυπρόθεσμα μέτρα γισ την Ελλάδα, αλλά, από την άλλη πλευρά, ξεκαθαρίστηκε, ότι δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για το χρέος νωρίτερα από το 2018, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα!
Η απόφαση αυτή δεν θεωρείται ικανοποιητική για την ελληνική κοινωνία και όλα δείχνουν, πως μπαίνει, πλέον, ταφόπλακα στις ελπίδες εκατομμυρίων Ελλήνων για ελαφρύνσεις, καθώς δεν θα μπορούν,πλέον, να αντέξουν τα υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία συμφωνήθηκαν.
Αναλυτικότερα, τα μέτρα, που αποφασίστηκαν, θα οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση του χρέους μόνον κατά 20% του ΑΕΠ το 2060, ενώ παρατείνεται στα 32 χρόνια ο χρόνος αποπληρωμής και σε δεύτερη φάση θα μειωθούν τα επιτόκια, με τον χρόνο ωρίμασης των ομολόγων να διευρύνεται.Fahnen_Europaparlament
Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, τα οποία πρότεινε ο ESM, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Eurogroup, που αναφέρει, ότι «καλωσορίζει την πρόοδο, που έχει γίνει για την επίτευξη Συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, για την δεύτερη αξιολόγηση».

Αποφασίστηκαν τρία σετ βραχυπρόθεσμων μέτρων, με το πρώτο να αφορά στην εξομάλυνση του βραχυπρόθεσμου χρέους!

Ιδιαίτερα «καλωσορίζει την Συμφωνία με τους Θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει τον συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ, ο οποίος επιτρέπει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο δημιουργεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας».
Το Eurogroup σημειώνει, ότι η τεχνική Συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%), όπως και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμούς Στήριξης (ESM) ανέφερε σε δηλώσεις του, ότι «όταν εφαρμόσουμε τα μέτρα για το χρέος, θα οδηγήσουν σε μια αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ».Ο κ. Ρέγκλινγκ γνωστοποίησε, πως έχουν αποφασιστεί τρία σετ βραχυπρόθεσμων μέτρων, με το πρώτο να αφορά στην εξομάλυνση του βραχυπρόθεσμου χρέους.

“Το Πρόγραμμα δεν αλλάζει και οι βραχυπρόθεσμες δαπάνες θα αντισταθμιστούν με μακροπρόθεσμα οφέλη”!

Όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγ, από τα 28 έτη, η ωρίμανση θα αυξηθεί σε 32,5 έτη, με τις δόσεις να είναι πιο μικρές, γεγονός, που θα διευκολύνει την αποπληρωμή των χρεών.
«Θα υπάρχουν κυμαινόμενα επιτόκια, που θα αλλάξουν με σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης και παράλληλα θα συμβάλλουν στη σταθερότητα», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως το Πρόγραμμα δεν αλλάζει και οι βραχυπρόθεσμες δαπάνες θα αντισταθμιστούν με μακροπρόθεσμα οφέλη.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, ήταν πιο ξεκάθαρος και δήλωσε: «Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αποδίδουν Οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες». Ο ίδιος έκανε λόγο για νέα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, όπως είπε, έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική Κυβέρνηση.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε ουσιαστική πρόοδο στην Ελλάδα και υπογράμμισε, πως οι ομάδες είναι έτοιμες για να κλείσει η αξιολόγηση.

“Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα συζητηθεί το 2018, μετά το τέλος του Προγράμματος”!

Ωστόσο, αυτά που είπε στο τέλος ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, περιελάμβαναν όλη την ουσία. Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών είπε τα εξής:
«Δεν μπορούμε τώρα να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Στα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα, ελπίζουμε επιτυχώς. Τότε θα δούμε, αν θα είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα. Μέχρι τα μέσα του 2018, δεν θα έχουμε νεότερα. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του Προγράμματος».
Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική για την ελληνική πλευρά.
Και αυτό, επειδή μπορεί να συμφωνήθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου βραχυπρόθεσμα μέτρα, ωστόσο έγινε σαφές, πως το θέμα του χρέους είναι το «τυράκι» για την παραμονή των «σκληρών» στόχων για υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή για νέα μέτρα, τα οποία θα εξοντώσουν τον ελληνικό λαό και θα τον οδηγήσουν στην πλήρη εξαθλίωση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ