«Στο σύνολο των παιδιών της χώρας μας, το 25% είναι φτωχά παιδιά, που αποτελούν μια γενιά, που μοιάζει σε πολλά με την πρώτη μετακατοχική γενιά των Ελληνόπουλων»!
– Ινστιτούτο «Prolepsis»: Έξι στους δέκα μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφής, ενώ σχεδόν το 25% των μαθητών πλήττεται από πείνα!!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, 500.000 Ελληνόπουλα ζούνε σήμερα στην πατρίδα μας κάτω από το όριο της φτώχειας, που σημαίνει, ότι δεν χορταίνουν το φαγητό, που τρώνε, δεν θερμαίνονται τον χειμώνα, όπως πρέπει, δεν ντύνονται επαρκώς, δεν έχουν φάρμακα, όταν αρρωσταίνουν, ούτε παροχές υγείας και γενικά δεν έχουν την παιδική ηλικία, που πρέπει.
Ουσιαστικά, στο σύνολο των παιδιών της χώρας μας, το 25% είναι φτωχά παιδιά, που αποτελούν μια γενιά, που μοιάζει σε πολλά με την πρώτη μετακατοχική γενιά των Ελληνόπουλων.simaia
Η οικονομική κρίση, εκτός από την ανεργία, την φτώχεια και την διεύρυνση των ανισοτήτων, συνοδεύεται από μειωμένες παροχές υγείας, ανεπαρκή σίτιση, χαμηλή ποιότητα διατροφής και αυξημένη παιδική νοσηρότητα και θνητότητα, αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν στην δημοσιότητα.
«Η κακή διατροφή μιας ολόκληρης γενιάς Ελληνοπαίδων σήμερα θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεκαετίες αργότερα, όταν πια αυτά τα παιδιά γίνουν ενήλικες» επισημαίνει ο παιδίατρος -σύμβουλος γαλουχίας, Στέλιος Παπαβέντσης σε ανακοίνωσή του με θέμα «Οικονομική κρίση και βρεφική διατροφή» στο 10ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής, που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη.

Έξι στους δέκα μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφής, ενώ σχεδόν το 25% των μαθητών πλήττεται από πείνα!

Αντιμέτωπα με την πείνα βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες Ελληνόπουλα, που βιώνουν με τον πλέον σκληρό τρόπο την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο «Prolepsis» με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έξι στους δέκα μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια, δεν έχουν, δηλαδή, πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφής, ενώ σχεδόν το 25% των μαθητών πλήττεται από πείνα!
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των αιτήσεων σχολείων για ένταξη στο σημαντικό αυτό πρόγραμμα, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Εφέτος εντάχθηκαν 150 σχολεία με 15.520 μαθητές, αριθμός, που αντιστοιχεί στο 10% των μαθητών /σχολείων, που έχουν υποβάλει αίτηση.
Στο 61% των οικογενειών, στα 64 σχολεία της Αττικής, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ο ένας από τους δύο γονείς δεν έχει κανένα εισόδημα, ενώ σε ποσοστό 17% των οικογενειών, κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα. Επίσης, το 11% των παιδιών είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ενώ το 22 έχει 3 ή και περισσότερα τέκνα.
Σε ποσοστό 7% των οικογενειών, υπήρχε διακοπή σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το προηγούμενο έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας, ενώ το 3% των οικογενειών δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι την χρονική περίοδο, που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο.

«Το 54% των οικογενειών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και 21% πείνα! Στο 40% των οικογενειών ο ένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα, ενώ σε ποσοστό 13% κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα»!

Δραματική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες εφαρμόζεται το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ». Σύμφωνα με τα 42.727 ερωτηματολόγια, που συμπλήρωσαν γονείς των μαθητών από σχολεία σε 23 νομούς της χώρας, το 54% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια και 21% πείνα! Στο 40% των οικογενειών ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα, ενώ σε ποσοστό 13% κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ινστιτούτου «Prolepsis», σημαντική ένδειξη της επιτακτικής ανάγκης για σίτιση αποτελεί και ο αριθμός των αιτήσεων από σχολεία για συμμετοχή στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Συνολικά έχουν υποβληθεί 1.053 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 152.397 μαθητές, εκ των οποίων σήμερα σιτίζονται οι 15.520.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την περσινή σχολική χρονιά, σιτίζονταν καθημερινά 61.876 μαθητές 406 σχολείων. Εφέτος, έχουν ενταχθεί, μέχρι στιγμής, 150 σχολεία με 15.520 μαθητές.

«Στόχος μας είναι η σίτιση να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών, εξασφαλίζοντας την σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη»

Από το 2012 περισσότερα από 9,5 εκατομμύρια γεύματα έχουν διατεθεί από το Πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» σε δημόσια σχολεία της χώρας, τα οποία επιλέγονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Το Πρόγραμμα προσφέρει καθημερινά δωρεάν υγιεινά γεύματα στο σύνολο των μαθητών των σχολείων, με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και της πείνας, και παράλληλα την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών τους.
«Η κοινωνικοοικονομική κρίση αφήνει δυστυχώς έντονα τα σημάδια της και στην πιο ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα, που είναι τα παιδιά» δηλώνει η καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Prolepsis», κυρία Αθηνά Λινού προσθέτοντας, ότι «στόχος μας είναι η σίτιση να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών, εξασφαλίζοντας την σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Σε αυτό απαραίτητη είναι η παρέμβαση της Πολιτείας». Παράλληλα, η κα. Λινού απηύθυνε έκκληση και προς τους ιδιωτικούς φορείς να συνδράμουν για την ένταξη περισσότερων μαθητών στο Πρόγραμμα.