– Ο κ. Τσίπρας έχασε μια σπάνια ευκαιρία να συσπειρώσει την χώρα και να επιταχύνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μετά την αποφασιστική νίκη στις εκλογές του προηγούμενου μήνα».
-«Οι Ελληνες πρέπει να επενδύσουν πρώτοι, πριν οι ξένοι αποκτήσουν την εμπιστοσύνη για να ακολουθήσουν».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα «Financial Times» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής μετάλλων της Ελλάδας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, προειδοποιεί, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη.
«Η άποψή μου και η άποψη άλλων επιχειρηματιών είναι, πως η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη. Αυτό το μήνυμα δεν πέρασε σωστά στην προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε συγκεκριμένα στην συνέντευξή του στους «Financial Times» ο κ. Mυτιληναίος
«Μας λείπει η αίσθηση της εθνικής επείγουσας ανάγκης, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.Financial_Times
Ο κ. Mυτιληναίος προειδοποίησε, επίσης, για μια επικείμενη ανακατάταξη του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας, που μαστίζεται από την ύφεση, με χιλιάδες χρεωμένες επιχειρήσεις να έρχονται αντιμέτωπες με την; ρευστοποίηση, όταν τελικά οι ελληνικές τράπεζες θα ξεκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους, κάτι που αποτελεί όρο για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο ζήτημα της οικονομίας αυτή την στιγμή», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, που υποστηρίζει, πως «πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν».

«Ο Έλληνας ηγέτης έχασε μια σπάνια ευκαιρία να συσπειρώσει την χώρα και να επιταχύνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μετά την αποφασιστική νίκη στις εκλογές του προηγούμενου μήνα»

Τα σχόλια του κ. Μυτιληναίου, στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times», προσφέρουν μια σπάνια ματιά στις απόψεις της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης, η οποία έχει τεράστια επιρροή στην ελληνική οικονομία αλλά σπανίως μιλά δημοσίως.
Η επίσημη γραμμή του ΣΕΒ είναι άκρως επιφυλακτική, αντανακλώντας τους φόβους, ότι η νέα Κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αυξήσει τους φόρους των επιχειρήσεων και θα ανακαλέσει τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, οι οποίες έχουν δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα.
Ο κ. Mυτιληναίος φαίνεται να αισθάνεται ενθαρρυμένος από τον ρόλο του, ως αυτοδημιούργητος βιομήχανος, που κατάφερε με επιτυχία να αντέξει την εξαετή ύφεση στην Ελλάδα. Επίσης, είναι άνθρωπος, που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οι Έλληνες πολιτικοί όλων των κομμάτων, λόγω της προσήλωσής του στην πραγματική οικονομία, σε μια περίοδο, που άλλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει εργοστάσια και έχουν μεταφέρει την φορολογική τους έδρα στο εξωτερικό.
Το βασικό παράπονό του με τον κ. Τσίπρα είναι, ότι ο Έλληνας ηγέτης έχασε μια σπάνια ευκαιρία να συσπειρώσει την χώρα και να επιταχύνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μετά την αποφασιστική νίκη στις εκλογές του προηγούμενου μήνα.

«Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να είχε σχηματίσει Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για να δείξει σε όλους τους Έλληνες, ότι αυτό που μας χώριζε τόσα χρόνια δεν θα πρέπει πλέον να μας χωρίζει, λόγω του εθνικού κινδύνου, που αντιμετωπίζουμε»

«Ήταν μια μοναδική ευκαιρία γι’ αυτόν μετά από έναν τέτοιο θρίαμβο. Αντιθέτως, επέλεξε μια συνέχιση της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε και ο ίδιος, έκανε λάθη και δεν ένωσε τους Έλληνες», σημείωσε ο κ. Mυτιληναίος, υποστηρίζοντας, πως ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να είχε σχηματίσει Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, «για να δείξει σε όλους τους Έλληνες, ότι αυτό που μας χώριζε τόσα χρόνια δεν θα πρέπει πλέον να μας χωρίζει, λόγω του εθνικού κινδύνου, που αντιμετωπίζουμε».
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε συζητήσεις για δημιουργία συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ, που θα εγγυόταν μια σταθερή βουλευτική πλειοψηφία. Όμως, στο τέλος ο κ. Τσίπρας ανανέωσε την συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα, που διέψευσε τις προβλέψεις των δημοσκόπων, κερδίζοντας αρκετές ψήφους ώστε να ξαναμπεί στη Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε, επίσης, να γεμίσει το Υπουργικό του Συμβούλιο με στενούς πολιτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων αυτών, που ήταν αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις, στην διοικητική μεταρρύθμιση και στις άμεσες ξένες επενδύσεις κατά την πρώτη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκλογές στην Ελλάδα, οι πέμπτες σε έξι χρόνια, πυροδοτήθηκαν από την «εξέγερση» της αριστερής πτέρυγας του κόμματος του Τσίπρα, αφότου ο τελευταίος έκλεισε την συμφωνία διάσωσης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ;ευρώ με τους εταίρους.

«Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί γρήγορα, για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους δανειστές, που ζητούν μεταρρυθμίσεις σε αντάλαγμα για τα χρήματά τους»

Κατά την διάρκεια της κρίσης, ο Ευάγγελος Mυτιληναίος παρακολουθούσε τον σφυγμό της πολιτικής κατάστασης. Εχοντας σπουδάσει στο «London School of Economics» και αποφασισμένος να κρατήσει τον έλεγχο της οικογενειακής επιχείρησης, είναι από αρκετές πλευρές ένα τυπικό μέλος της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ, που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαλεύει. Αλλά διαφοροποιείται από τους συμμαθητές του στο βάθος της δέσμευσης του ομίλου του για το μέλλον της χώρας.
Άλλες κορυφαίες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας πούλησαν σε πολυεθνικές, έκλεισαν εργοστάσια στην Ελλάδα για να επικεντρωθούν σε διεθνείς δραστηριότητες και μετέφεραν την έδρα των ομίλων τους στο εξωτερικό για να ξεφύγουν από την κρίση. Αντίθετα, ο Όμιλος Mυτιληναίου επέμεινε στο ενεργητικό, που διαθέτει στην Ελλάδα. Το μόνο εργοστάσιο αλουμίνας στη χώρα, τους σταθμούς παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο και την κατασκευαστική εταιρεία, που ειδικεύεται στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας, που τώρα δουλεύει εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό.
Ο κ. Mυτιληναίος μπορεί να περιγράψει το θετικό γύρισμα της νέας ελληνικής Κυβέρνησης, που κυκλοφορεί στην Αθήνα. Βασίζεται στην εκτίμηση, ότι ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί γρήγορα, για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους δανειστές, που ζητούν μεταρρυθμίσεις σε αντάλαγμα για τα χρήματά τους.

«Αν η αξιολόγηση είναι «ok», οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα είναι περισσότερο χαλαροί, το επίπεδο κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης και των νέων πιστωτών θα βελτιωθεί, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προχωρήσει, αυτό θα φέρει πίσω καταθέσεις και φρέσκο χρήμα, και η οικονομία θα επανεκκινήσει»

«Θα υπάρξει μια καλή αξιολόγηση (της προόδου των μέτρων της διάσωσης) από τους πιστωτές και η Κυβέρνηση είναι τόσο αποφασισμένη για να επιτύχει, που θα κάνει ό,τι απαιτείται για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση επιτυχημένα», λέει. «Και αν η αξιολόγηση είναι «ok», οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα είναι περισσότερο χαλαροί, το επίπεδο κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης και των νέων πιστωτών θα βελτιωθεί, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προχωρήσει, αυτό θα φέρει πίσω καταθέσεις και φρέσκο χρήμα, και η οικονομία θα επανεκκινήσει».
Είναι όμως σκεπτικός. Επιπρόσθετα με τους πολιτικούς διαχωρισμούς, υπάρχει και το τραύμα του καθαρισμού του τραπεζικού κλάδου. «Μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ σε μια οικονομία, που ήδη είναι θρυμματισμένη. Τι κάνεις με τις επιχειρήσεις που αποτυγχάνουν; Πού θα βρουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι δουλειές; Κάποιες επιχειρήσεις δεν είναι εντελώς νεκρές, αλλά άλλες θα πεθάνουν», προειδοποιεί.

«Οι Ελληνες πρέπει να επενδύσουν πρώτοι, πριν οι ξένοι αποκτήσουν την εμπιστοσύνη για να ακολουθήσουν»

Μια τέτοια κίνηση θα υποστηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ο κ. Mυτιληναίος, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία «με έντιμους και αποδεκτούς παίκτες».
Σε μια ασυνήθιστη ευθυγράμμιση συμφερόντων, ένας βαθύς καθαρισμός του χαρτοφυλακίου των τραπεζών θα δημιουργήσει επίσης επενδυτικές ευκαιρίες για αυτόν και άλλους πλούσιους Ελληνες, υπό την προϋπόθεση, ότι θα νιώσουν πεπεισμένοι, ότι η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας.
Ο κ. Mυτιληναίος υποστηρίζει, ότι οι Ελληνες πρέπει να επενδύσουν πρώτοι, πριν οι ξένοι αποκτήσουν την εμπιστοσύνη για να ακολουθήσουν. Παρά τις πρόσφατες οδύνες, εκτιμά, ότι οι Ελληνες έχουν ακόμα 120 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις, επιπλέον 50 δισεκατομμύρια κρυμμένα στα στρώματα και επιπλέον 100 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι σε καταθέσεις στο εξωτερικό. «Αν οι Ελληνες είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να επενδύσουν κάποια από αυτά», λέει, «έχετε καμία αμφιβολία ότι οι ξένοι θα ακολουθήσουν;».