Για ειδικό επισιτιστικό πρόγραμμα στήριξης των απόρων.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στην εξαγγελία ειδικού επισιτιστικού προγράμματος με την συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ελληνικής Κυβέρνησης προχώρησε ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνιος Σαμαράς, ανακοινώνοντας, ότι σημαίνοντα ρόλο στην διαχείριση αυτών των κονδυλίων θα έχει η Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μιλώντας στην ημερίδα, που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα «Αλληλεγγύη – το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και η κοινωνική διάσταση των Πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανακοίνωσε το πρόσθετο πρόγραμμα, που αποφασίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ελληνική Κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει, ότι για την επταετία 2014-2020, θα δοθούν 281 εκατομμύρια στην Ελλάδα ως «Πρόγραμμα Τροφίμων και Ειδικής Βοήθειας» στους ανήμπορους.arxiepiskopi_ktirio
Όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, η προοπτική του προγράμματος είναι να ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Το έκτακτο αυτό πρόγραμμα θα δοθεί κυρίως τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Μάλιστα, η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω των υποδομών της θα κληθεί να αξιοποιήσει και να διαχειριστεί το μισό πρόγραμμα, δηλαδή κονδύλια ύψους τουλάχιστον 140 εκατομμυρίων ευρώ με προοπτική να φθάσουν τα 175 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι κιβωτός Αγάπης»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, κάλεσε τις Υπηρεσίες της Εκκλησίας να έρθουν σε άμεση επαφή με τους συναρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εργασίας, που χειρίζεται το πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός έως τον Σεπτέμβριο 2015 και «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα λεπτό» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και την Εκκλησία της Ελλάδος για το τιτάνιο και πολύπλευρο κοινωνικό έργο προς ανακούφιση των δοκιμαζόμενων πολιτών, αναγνωρίζοντας, ότι με τις προσπάθειες και της Εκκλησίας κρατήθηκε ενωμένη η κοινωνία. «Η Ελληνική Εκκλησία είναι η «κιβωτός» αυτής της αγάπης! Εσείς την εμπνέετε στον λαό μας. Εσείς την φυτεύετε και την καλλιεργείτε συνεχώς στις καρδιές μας. Και τώρα την αποδεικνύετε στα δύσκολα που πέρασε η κοινωνία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.Ιερώνυμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ανακοινώσει την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πρόγραμμα διαχείρισης του ευρωπαϊκού κονδυλίου ως μια έμπρακτη απόδειξη αναγνώρισης εκ μέρους της Πολιτείας του ενεργού και σημαίνοντος ρόλου της Εκκλησίας στην ανακούφιση των πολιτών, που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον η κυβέρνηση επιθυμεί τα κονδύλια του επισιτιστικού προγράμματος να απορροφηθούν το γρηγορότερο δυνατό και για αυτόν τον λόγο, θέλησε να αξιοποιήσει τις υποδομές και την εμπειρία των Εκκλησιαστικών Υπηρεσιών στην διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης