-«Ο αριθμός των Ελλήνων νέων κάτω των 35 ετών, που έχουν φύγει από την Ελλάδα στο εξωτερικό, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ξεπερνά τις 200.000″.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Ελλάδα χάνει τους «νεότερους, τους καλύτερους και τους εξυπνότερους» επιστήμονες, που διαθέτει, αναφέρει μια μελέτη του «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου» («EUI»).vouli
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, το 88% όσων έφυγαν από την χώρα μας έχει πτυχίο πανεπιστημίου, πάνω από το 60% αυτών έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ενώ το 11% έχει και διδακτορικό τίτλο.
Όπως επισημαίνεται στην αναφορά αυτή του «EUI», το 79% όσων εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης απασχολούνταν ήδη, αλλά αισθάνονταν, ότι «δεν υπήρχε μέλλον στη χώρα» (50%), ή ότι δεν υπήρχαν επαγγελματικές ευκαιρίες (25%).
Η διαρροή εγκεφάλων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική Οικονομία, σε μια χρονική συγκυρία, όπου η χώρα έχει απολέσει το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της από την έναρξη της οικονομικής κρίσης — ποσοστό, που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ, το οποίο απώλεσαν η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο!

Η αθρόα φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης, έχει και δημοσιονομικές επιπτώσεις, επηρεάζοντας αρνητικα την φορολογία εισοδήματος και τους φόρους κατανάλωσης

Η αθρόα φυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης, έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων την φορολογία εισοδήματος και τους φόρους κατανάλωσης. Ωστόσο, το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων στερεί επίσης από την χώρα την δυνατότητα να δημιουργήσει παραγωγή υψηλότερης αξίας, ανέφερε η Τζόαν Βίντρα, πρώην αναλύτρια του οίκου «Moody’s» και νυν επικεφαλής του τμήματος βαθμολογίας πιστοληπτικής ικανότητας κρατών στην «ARC Ratings».
Ακόμα και στον τομέα του τουρισμού, παρά την αύξηση του αριθμού των διεθνών επισκεπτών, το συνολικό εισόδημα μειώθηκε κατά 36%, σύμφωνα με μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την «Endeavor», έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό Οργανισμό υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.
Τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο, καθώς περίπου 35.000 νέοι Έλληνες σπουδάζουν αυτήν την στιγμή στο εξωτερικό και ενδέχεται να αποφασίσουν, μετά τις σπουδές τους, να μην γυρίσουν στην Ελλάδα και να αναζητήσουν εργασία εκτός της χώρας, σημειώνει η ανάλυση του «EUI», που υπογραμμίζει, ότι ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων, που ζουν στην χώρα, βρίσκεται σε διαδικασία μετεγκατάστασης.

«EUI»: Συνολικά, ο πλέον δημοφιλής προορισμός των Ελλήνων επιστημόνων, που ξενιτεύονται, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενο από την Γερμανία και την Ολλανδία

Όπως αναφέρει το «EUI», τον Ιανουάριο του 2014, η εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσίευσε μια μελέτη της ελληνικής εταιρείας ερευνών αγοράς «Kάπα Research», η οποία έδειξε, ότι το 70% των Ελλήνων αποφοίτων επιθυμεί να εργαστεί στο εξωτερικό και ότι το 10% βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας σε διαφορετική χώρα.
Πού μετακινούνται όμως αυτοί οι Έλληνες με το υψηλό μορφωτικό επίπεδο;
Συνολικά, ο πλέον δημοφιλής προορισμός είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενο από την Γερμανία και την Ολλανδία, σύμφωνα με την μελέτη του «EUI».
Συγκεκριμένα, η μελέτη της «Endeavor» αναφέρει, ότι για τα άτομα ηλικίας έως 35 ετών (και για μετακινήσεις, που πραγματοποιούνται αυστηρά για εργασιακούς σκοπούς — εξαιρουμένων των σπουδών, των οικογενειακών και άλλων λόγων μετανάστευσης), ο πλέον δημοφιλής προορισμός είναι η Γερμανία.
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% της μετανάστευσης, που πραγματοποιείται για την εύρεση εργασίας από άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της «Endeavor».

«Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος «εξαγωγέας» ιατρών προς την Γερμανία παγκοσμίως»

Ανά επάγγελμα, το Ηνωμένο Βασίλειο προσελκύει μεγάλο αριθμό οικονομολόγων από την Ελλάδα, οι επαγγελματίες στον κλάδο της τεχνολογίας κατευθύνονται προς τις Η.Π.Α., οι μηχανικοί μετακινούνται προς την Μέση Ανατολή, ενώ οι ιατροί μεταναστεύουν στην Γερμανία, σύμφωνα με την αναφορά του «EUI».
Τον Μάρτιο του 2015, έγινε γνωστό από δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, ότι 3.500 Έλληνες ιατροί είχαν μεταναστεύσει στην Γερμανία από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του συνόλου των 7.340 ιατρών, που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα.
Ο αριθμός των ιατρών, που εγκαταλείπουν την Ελλάδα, έχει τριπλασιαστεί από το 2009, πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Αυτό καθιστά την Ελλάδα τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ιατρών προς την Γερμανία παγκοσμίως, όπως κατέδειξε μια μελέτη, που διεξήχθη από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

«Ο αριθμός των Ελλήνων νέων κάτω των 35 ετών, που έχουν φύγει από την Ελλάδα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ξεπερνά τις 200.000»

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας.
«Δεν μας διαφεύγει η ειρωνεία», ανέφερε η Νατάσσα Ρωμανού, ερευνήτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia και εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ.
«Ενώ η Γερμανία δυσχεραίνει την διαπραγμάτευση του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, κατά κάποιον τρόπο αποκομίζει τα οφέλη από το ανθρώπινο κεφάλαιο, που εγκαταλείπει τη χώρα», υποστήριξε η Ρωμανού.
Καθώς το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα άγγιξε το 25,7% τον Ιανουάριο του 2015 —δηλαδή δυόμισι φορές μεγαλύτερο μέσου όρου του 9,7% για την Ευρωπαϊκή Ένωση— ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων νέων, που έχουν φύγει από την χώρα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, αυξήθηκε στους 180.000, σύμφωνα με μελέτη, που εγινε στο πλαίσιο δύο ερευνητικών προγραμμάτων, που χρηματοδοτήθηκαν από το London School of Economics και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνολικά, η «Endeavor» εκτιμά, ότι 200.000 Έλληνες ηλικίας κάτω των 35 έχουν εγκαταλείψει την χώρα από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2010.
Ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα αρκετά υψηλότερος σήμερα, μιας και τα δεδομένα της «Endeavor» καλύπτουν μόνο την περίοδο μέχρι το 2013.

Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία πλήττονται από την φυγή νέων στο εξωτερικό με μόρφωση και προσόντα

Αν και αποτελεί εύλογα το κράτος με τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα, που αντιμετωπίζει το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων.
Ένας αριθμός 428.000 περίπου ατόμων εγκατέλειψε την Πορτογαλία μεταξύ του 2011 και του 2014, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 4,28% του πληθυσμού της.
Στην Ιρλανδία, περίπου 200.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 35 εγκατέλειψαν την χώρα μεταξύ του 2009 και του 2014. Περίπου το ήμισυ (47%) όσων έφυγαν, ήσαν κάτοχοι τίτλου σπουδών ανώτερης εκπαίδευσης.
Η Ισπανία έχασε επίσης περίπου μισό εκατομμύριο πολιτών της μέχρι το 2013, κάτι που η Υπουργός Εργασίας της χώρας αυτής, Φάτιμα Μπάνιεθ, αποκάλεσε «πρωτοφανή φυγή ταλέντων».
Ωστόσο, συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η φυγή των καλύτερων και των ευφυέστερων έχει σημασία, καθώς η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή παρακολούθηση, λόγω των δυσκολιών, που αντιμετωπίζει στην αποπληρωμή των χρεών της και την διατήρηση της θέσης της στην Ευρωζώνη.
Τελικά, το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων επισημαίνει τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για την διατήρηση μιας υγιούς οικονομίας — αν θα παραμείνει, ή αν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.