Κριστίν Λαγκάρντ, Διευθύντρια του ΔΝΤ: “Υπάρχει περισσότερη δουλειά για να γίνει! Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το έργο! Δεν είμαστε ακόμη σε ικανοποιητικό στάδιο”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρόκειται να υπάρξει τώρα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, που θα μπορεί να ξεκλειδώσει τα δάνεια και να ενεργοποιήσει ζωτικής σημασίας συνομιλίες για ελάφρυνση του χρέους.
Και αυτό, παρά την κάποια πρόοδο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει η Αθήνα να εφαρμόσει σε αντάλλαγμα, τόνισαν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε.. Το ίδιο δήλωσε και ο Πρόεδρος των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ο οποίος, ωστόσο, σημείωσε, ότι «ακούσαμε καλά νέα από την Αθήνα στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων».

“Υπάρχει περισσότερη δουλειά για να γίνει! Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το έργο! Δεν είμαστε ακόμη σε ικανοποιητικό στάδιο”!

«Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το έργο. Δεν είμαστε ακόμη σε ικανοποιητικό στάδιο», είπε από την πλευρά της η Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Υπενθυμίζεται, ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, που έχει ως στόχο την παραγωγή ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ (ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος) το 2018, όπως καθορίζει η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των Κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο.
Σήμερα, υπάρχει, ωστόσο, διαφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ, σχετικά με το εάν τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν σύνταξη και μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, την δημιουργία ενός Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και ένα σύστημα για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, θα είναι αρκετά για να φθάσει αυτόν τον αριθμό ποσοστού.

Το ΔΝΤ και η ΕΕ διαφωνούν επάνω στο θέμα, σχετικά με το πόσο καιρό η Ελλάδα θα είναι σε θέση να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και επομένως την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της σε μακροπρόθεσμη βάση

Το ΔΝΤ πιστεύει, ότι, όπως έχουν τα πράγματα τώρα, αντί 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα επιτύχει μόνον ένα πρωτογενές πλεόνασμα – το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, πριν από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους – που ισοδυναμεί με 1,5% της οικονομικής παραγωγής το 2018.
Το ΔΝΤ και η ΕΕ διαφωνούν, επίσης, επάνω στο θέμα, του σε πόσο καιρό η Ελλάδα θα είναι σε θέση να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και επομένως την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της σε μακροπρόθεσμη βάση.
Σημειώνεται, ότι το χρέος της χώρας μας το προηγούμενο έτος ανήλθε στο 177% του ΑΕΠ.

euro-nea

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ