(c)ellinikignomi

-Πως βλέπουν τις εξελίξεις Έλληνες σχολιαστές.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Συνοψίζοντας τα σχόλια πολλών ελληνικών εφημερίδων και ιστοσελίδων, που αναφέρονται στις χθεσινές εξελίξεις, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, διαπιστώνει κανείς, ότι τα περισσότερα επικεντρώνονται στο μήνυμα, το οποίο έστειλε η ελληνική Κυβέρνηση με την μη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ.simaia1 Η καταβολή αυτή ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και η συνένωση των οφειλών σε μια δόση, που θα πληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 30 Ιουνίου, στέλνει το μήνυμα, ότι “τα ψέματα τελείωσαν”. Τα περισσότερα άρθρα συμφωνούν στην διαπίστωση, ότι, ή θα υπάρξει τελική λύση και συμφωνία με τους πιστωτές μας, ή θα πάμε σε οριστική ρήξη. Κι’ αυτό, γιατί οι δανειστές μας, όχι μόνον παρουσίασαν, μέσω του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, πρόταση με σκληρά και απαράδεκτα μέτρα, που δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία, αλλά δεν έκαναν και καμία αναφορά στο θέμα του χρέους.
Τα συμπεράσματα από τις εξελίξεις αυτές, όπως παρουσιάζονται από πολλά άρθρα του ελληνικού Τύπου, είναι τα εξής:
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων θέλει να υπάρχει λύση-πακέτο, που να αφορά και το «κούρεμα» τους χρέους, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ακόμη και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια τελική συμφωνία τώρα, θα μπορούσε να υπάρχει σαφής αναφορά σε μιά ενδιάμεση συμφωνία, η οποία θα προετοιμάζει την οριστική συμφωνία και θα περιλαμβάνει τα θεμέλια και τους όρους, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το «κούρεμα» του χρέους έως 50%.

Οι δύο αρνητικές απαντήσεις της Ελλάδας στους πιστωτές

Οι δανειστές, ωστόσο, προτίμησαν να κατεβάσουν μια πρόταση και να φέρουν τις διαπραγματεύσεις τέσσερις μήνες πίσω, ζητώντας κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση κύριων συντάξεων και μισθών μέσω νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για το ηλεκτρικό ρεύμα, ένταξη φαρμάκων στο συντελεστή του 11% από 6,5% που είναι σήμερα και ένα σωρό άλλα μέτρα επαχθή, που απλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και από την κοινωνία.
Ως πρώτη ελληνική απάντηση στην αδιαλλαξία αυτή ήρθε κατ’ αρχήν η δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πως η πρόταση αυτή απορρίπτεται χωρίς άλλη σκέψη. Στην συνέχεια, με το που έφθασε ο Πρωθυπουργός στην Αθήνα και μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, παρουσία των κ.κ. Γιάννη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπου και αποφασίστηκε να σταλεί και η δεύτερη, έμπρακτη, απάντηση, δηλαδή, να “πέσει η πρώτη προειδοποιητική πιστολιά” προς το ΔΝΤ.
Έτσι, κατατέθηκε αίτημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για συνένωση όλων των δόσεων του Ιουνίου σε ένα πακέτο και πληρωμή τους στις 30 του μήνα.

Αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία και δεν ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, τότε στις 30 Ιουνίου θα έχουμε οριστική ρήξη με τους δανειστές

Αυτή η κίνηση έγινε με το σκεπτικό, πως, αν οι δανειστές δεν “βάλουν νερό στο κρασί τους” και δεν προσεγγίσουν την ελληνική πρόταση, που, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι η μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης, τότε λεφτά άλλα δεν πρόκειται να πάρουν. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, πρακτικά η συνένωση των δόσεων σε ένα πακέτο.
Το ποσό των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, των δόσεων του χρέους προς τον ΔΝΤ δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να βρεθεί μέχρι τέλος του μήνα, καθ’ ότι η ελληνική Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε μισθούς και συντάξεις. Αν, λοιπόν, δεν υπάρξει τελική συμφωνία και δεν ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, τότε στις 30 Ιουνίου θα έχουμε οριστική ρήξη με τους δανειστές, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις δύο πλευρές.
Έτσι κι’ αλλιώς, το πρόγραμμα τελειώνει στις 30 Ιουνίου, άρα η ΕΚΤ θα σταματήσει να παρέχει χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, αλλά από την άλλη, δεν πρόκειται να πάρει και αυτά, που τις οφείλονται από την Ελλάδα. Και αυτό το ενδεχόμενο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Μάριο Ντράγκι, όπως και για την Κριστίν Λαγκάρντ, που επί των ημερών της μια χώρα, που έχει δανεισθεί χρήματα, αδυνατεί να τα επιστρέψει, εξαιτίας, πάντως, της άκαμπτης στάσης του ΔΝΤ, για την οποία φέρει η ίδια της μεγάλο μέρος της ευθύνης.

Η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να πάει την κατάσταση στα άκρα, μέχρι να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση

Η Κυβέρνηση δείχνει, λοιπόν, αποφασισμένη να πάει την κατάσταση στα άκρα, μέχρι να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση, στην οποία θα υπάρχει και ρητή πρόβλεψη για το «κούρεμα» του χρέους. Και αυτό είναι, πλέον, η μοναδική επιλογή της, δεδομένων και των σφοδρών αντιδράσεων, που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του πολίτες, που την ψήφισαν για να βγάλει την χώρα από το μνημόνιο και όχι να φέρει άλλα μέτρα.
Αυτός είναι και ο λόγος, που παρ’ ότι η συνένωση των δόσεων προβλέπεται από τον κανονισμό του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένη από την απόφαση της Ελλάδας να κάνει χρήση αυτού του «παραθύρου» και να μεταθέσει τις πληρωμές.
Αυτός είναι και ο λόγος, που η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν να γίνει νέα τηλεδιάσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να καταγραφούν οι θέσεις των δύο πλευρών και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, γιατί οι κλυδωνισμοί και οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν απρόβλεπτες και μη αντιμετωπίσιμες

Δεν αποκλείεται δε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και έχοντας υπόψη, πώς οι Ευρωπαίοι έχουν κατηγορήσει το ΔΝΤ, ότι δεν συμβάλει αρκετά στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος, να ληφθεί μία απόφαση εξαγοράς του δανείου, που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ από τον ESM (τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης), να φύγει το Ταμείο από την μέση και να ανοίξει ένας γύρος νέων συζητήσεων για συμφωνία, με ταυτόχρονη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι, που δεν θέλει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και το «κλάμπ» που εκπροσωπεί, αφού, μεωτην στάση του δείχνει, ότι ο ίδιος του θέλει, μέσω του ΔΝΤ, να εκβιάζεται η Ελλάδα να υποκύψει σε νέα μέτρα εξαθλίωσης του λαού. Η κ. Μέρκλελ, όπως και οι
κ.κ. Ολάντ και Γιούνκερ κινούνται σε διαφορετική γραμμή.
Χθες, μετά την τηλεδιάσκεψη, η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την αισιοδοξία της για εξεύρεση λύσης, ενώ πριν την έναρξη αυτής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL, δήλωσε, πως θα συνεχίσει να εργάζεται, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Φαίνεται, λοιπόν, όπως επισημαίνουν τα περισσότερα άρθρα του ελληνικού Τύπου, ότι αυτό είναι το κλειδί της υπόθεσης, δηλαδή, ότι κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, γιατί οι κλυδωνισμοί και οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν απρόβλεπτες και μη αντιμετωπίσιμες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ