-Για δράστες, που εδρεύουν στην Κίνα, μιλούν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ενώ εκφράζονται υπόνοιες και για Ρώσους χάκερς.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Θύμα τεράστιας κυβερνοεπίθεσης έγιναν εκ νέου υπολογιστικά συστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι χάκερς κατόρθωσαν να κλέψουν προσωπικά δεδομένα περίπου 4 εκατομμυρίων νυν και πρώην υπαλλήλων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποκτώντας παράνομα πρόσβαση στα αρχεία του Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού.YPOLOGISTIS
H Υπηρεσία Διαχείρισης Ανθώπινων Πόρων (OPM), αρμόδια για το προσωπικό των Ομοσπονδιακών Δημόσιων Υπηρεσιών, είχε εντοπίσει τον Απρίλιο κακόβουλο λογισμικό στα συστήματά της. Στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας (Homeland Security), διαπιστώθηκε, ότι όντως είχαν διαρρεύσει στοιχεία.
Η Υπηρεσία διαχειρίζεται τα μητρώα των υπαλλήλων, την ασφάλισή τους και τις διαπιστεύσεις τους για πρόσβαση σε διαβαθμισμένο υλικό. Δεν έχει διευκρινιστεί, σε τι στοιχεία απέκτησαν πρόσβαση οι χάκερ.
Το FBI ανέφερε, ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να βρεθούν οι υπεύθυνοι, χωρίς, όμως, να δίνει επισήμως περισσότερες πληροφορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων «New York Times», της «Washington Post» και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης, οι δράστες φαίνεται, πως έχουν ως βάση την Κίνα. Ακόμα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για την προέλευση της επίθεσης.

Η κλοπή των προσωπικών στοιχείων μπορεί να επηρεάσει πολλές Κυβερνητικές Υπηρεσίες.Μπορεί επίσης αυτά να χρησιμοποιηθούν σε απάτες και διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες

Άγνωστο παραμένει, αν οι δράστες απέκτησαν πρόσβαση και σε δεδομένα υψηλόβαθμων αξιωματούχων, εργαζόμενων στις Μυστικές Υπηρεσίες ή υπαλλήλων των Υπηρεσιών ασφαλείας.
Σε κάθε περίπτωση, η κλοπή των προσωπικών στοιχείων μπορεί να επηρεάσει πολλές Κυβερνητικές Υπηρεσίες, ενώ παράλληλα εκθέτει εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς τα στοιχεία τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε απάτες και διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες.
Πρόκειται για το δεύτερο πολύκροτο περιστατικό κυβερνοεπίθεσης σε συστήματα του αμερικανικού κράτους. Πέρυσι, ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Εξωτερικών ανακάλυψαν, πως τα υπηρεσιακά συστήματα e-mail τους είχαν χτυπηθεί από χάκερς. Πίσω από την επίθεση κάποιοι πιστεύουν, πως μπορεί να βρίσκονται Ρώσοι δράστες, ενώ, όπως προαναφέραμε, δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων μιλούν για ενδεχόμενο κινεζικό “δάκτυλο”. Πάντως, η επίσημη κινεζική Κυβέρνηση αντέδρασε πολύ γρήγορα, με την πρεσβεία στις ΗΠΑ να απαντήσει, απορρίπτοντας κάθε «υπαινιγμό».
«Τα βιαστικά συμπεράσματα είναι ανεύθυνα και αντιπαραγωγικά» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας, Ζου Χαϊκουάν.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «υποθετικές κατηγορίες» τις αναφορές για κινεζική ευθύνη και τόνισε, πως το Πεκίνο έχει «κάνει τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει κυβερνοεπιθέσεις», υπογραμμίζοντας, ότι «η παρακολούθηση τέτοιων περιστατικών πέραν των συνόρων είναι δύσκολη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ