Έξαρση αναμένεται να παρουσιάσει μεχρι τον ερχόμενο Απρίλιο η επιδημία της γρίπης στις χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα

– ΚΕΕΛΠΝΟ: « Δεν μπορεί να αποκλειστεί και η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα, αλλά και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές»!

Σύμφωνα με ειδικούς επιδημιολόγους, η εφετινή περίοδος της γρίπης στην Ευρώπη αναμένεται, από το Φθινόπωρο μεχρι και τα τέλη Απριλίου, να παρουσιάσει έξαρση, λόγω της έντονης κυκλοφορίας των κλασικών ιών της εποχικής γρίπης Α και Β, όπως
κάθε τέτοια περίοδο, αλλά και της γρίπης-Αρμαγεδδώνα. Όμως, ειδικά εφέτος, θα δημιουργήσει προβλήματα στον πληθυσμό και ένας «ξεχασμένος» ιός, αυτός της ιλαράς!
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, εκτός από την επιδημία της ιλαράς, η γρίπη-Αρμαγεδδών, flu-mageddon όπως την ονόμασαν μετά το σαρωτικό πέρασμα της από το νότιο ημισφαίριο της γης, απειλεί την Ευρώπη -και την χώρα μας.
Το κύμα της γρίπης, που σάρωσε το νότιο ημισφαίριο, έχει σημάνει συναγερμό στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου, καθώς η νόσος ακολουθεί συνήθως και στο βόρειο ημισφαίριο πορεία ανάλογή με εκείνη που εμφάνισε στο νότιο. Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ειδικοί με την αποδρομή του κύματος γρίπης στην Αυστραλία, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά πιέζουν για εντατικούς ρυθμούς στην προετοιμασία των υγειονομικών μονάδων, αλλά και στην θωράκιση του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Στην Αυστραλία δηλώθηκαν 172.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους!

Ο απολογισμός της γρίπης-Αρμαγεδδωνα στην Αυστραλία είναι δραματικός: Δηλώθηκαν 172.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Τα σοβαρά περιστατικά της νόσου αυξήθηκαν σημαντικά, μετακυλίοντας ένα τεράστιο φορτίο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και γενικά στο Σύστημα Υγείας. Τα θύματα της γρίπης, που έχασαν την ζωή τους στην Αυστραλία, ήταν 72, μεταξύ των οποίων και ένα 8χρονο παιδί.
Η περίοδος της εποχικής γρίπης κρατά ήδη σε επαγρύπνηση το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, με τους ειδικούς να δηλώνουν, πως το Βρετανικό Σύστημα Υγείας πρέπει να προετοιμαστεί για το δριμύτερο κύμα ψύχους και τους ιατρούς να δηλώνουν, πως απαιτούν περισσότερα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Το στέλεχος της γρίπης, που κυριάρχησε εφέτος στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, είναι το στέλεχος Α (Η3Ν2) με τους ηλικιωμένους (80 ετών και άνω) και τα παιδιά ηλικίας 5 – 9 ετών να αποτελούν εφέτος τις ομάδες – στόχους της εποχικής γρίπης. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, ότι το κυρίαρχο στέλεχος θα υποχωρήσει περί τα μέσα της περιόδου γρίπης και θα επανακάμψει κάποιο άλλο στέλεχος. Πέρυσι, για παράδειγμα, τους πρώτους δύο-τρεις μήνες κυριαρχούσε -και στην
Ελλάδα- το στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1), ενώ στην συνέχεια το κυρίαρχο στέλεχος ήταν το Α (Η3Ν2).

ΚΕΕΛΠΝΟ: « Δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές»!

Η κυκλοφορία των ιών της γρίπης, σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφορία και της ιλαράς αυτό το διάστημα – καθώς, μάλιστα, η τελευταία οδεύει προς την κορύφωση- δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, απειλητικό, όχι μόνον για τους παιδικούς πληθυσμούς, αλλά και για εκείνους των ενηλίκων, αφού η υψηλή κυκλοφορία και μετάδοση των ιών εγκυμονεί κινδύνους και σε επίπεδο ενηλίκων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Εθνικού Προγράμμματος, το εμβόλιο προορίζεται για ηλικιωμένους άνω των 60 ετών καθώς επίσης για παιδιά και οι ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. πνευμονοπάθειες, καρδιακές νόσοι, διαβήτη και χρόνια νεφροπάθεια).
Στο μεταξύ, ο αριθμός των κρουσμάτων με ιλαρά αυξάνεται συνεχώς στην χώρα μας, καθώς μεσα σε μια εβδομάδα, από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα, εμφανίσθηκαν 30 νέα κρούσματα ιλαράς, με τον συνολικό αριθμό να πλησιάσει τα 200.
Μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει σε νέα ανακοίνωση του, ότι «αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων ιλαράς το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».
Για την θωράκιση του πληθυσμού οι ειδικοί συνιστούν τον εμβολιασμό. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, διευκρίνισε, σε ό,τι αφορά την συγχορήγηση του εμβολίου MMR για την ιλαρά με αυτά της γρίπης και της πνευμονίας, ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα και μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Ο ίδιοε υπέδειξε, για την περίπτωση που κάποιος έχει κάνει το MMR, να περιμένει έναν μήνα και μετά να κάνει τα άλλα δύο εμβόλια.