Στη φωτογραφία από αριστερά, ο κ. Μάριος Μιχαηλίδης, ο κ. Γεωργία Κούμα, ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο κ. Κρίστης Χαράκης και ο κ. Θεοδόσης Πυλαρινός.

Εκδήλωση για τον Βασίλη  Μιχαηλίδη στο Σπίτι της Κύπρου.

Παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Κενεβέζου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, στο Σπίτι της Κύπρου, εσπερίδα αφιερωμένη στον εθνικό ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη. Την εσπερίδα διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) και το Σπίτι της Κύπρου, με τη συμμετοχή έγκριτων μελετητών του έργου του από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τους εισηγητές και το ακροατήριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,  καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου η Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρέσβης κ. Κενεβέζος, η Δήμαρχος της γενέτειρας του Βασίλη Μιχαηλίδη Λευκονοίκου κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη και η Πρόεδρος της Π.Ε.Φ. κ. Τασούλα Καραγεωργίου.

Στη φωτογραφία από αριστερά, η κ. Αγάθη Γεωργιάδου, ο κ. Μανώλης Μ. Στεργιούλης, ο κ. Γιώργος Μοράρης, ο κ. Σταύρος Σταύρου και ο κ. Κυριάκος Ιωάννου.

Όπως ανέφερε ο κ. Πρέσβης στον χαιρετισμό του, ο Βασίλης Μιχαηλίδης εξέφρασε και μετουσίωσε, ποιητικά, τη συλλογική συνείδηση του κυπριακού ελληνισμού, καλλιεργώντας και καταξιώνοντας, με το έργο του, την κυπριακή διάλεκτο ως πολύμορφο ποιητικό ιδίωμα με σπάνιες εκφραστικές δυνατότητες και αρετές, επισημαίνοντας ότι το ποιητικό έργο του υπερβαίνει τα όρια της γενέτειρας Κύπρου και είναι πραγματικά Πανελλήνιο, καθώς ο ποιητής εκφράζει τα ιδεώδη και τους πόθους της συλλογικής ελληνικής ψυχής.

Η Δήμαρχος του κατεχόμενου Λευκονοίκου χαρακτήρισε τον Βασίλη Μιχαηλίδη ως βάρδο της Ρωμιοσύνης και λάτρη της αιώνιας Ελλάδας ο οποίος εμπράκτως, απέδειξε την αγάπη του για την Πατρίδα, πολεμώντας, ως εθελοντής, για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον Οθωμανικό ζυγό. Αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, η κ. Λυσάνδρου Παναγίδη εξέφρασε την ευχή να είναι η εσπερίδα η απαρχή για να γίνει γνωστό το έργο του ποιητή και στους αδελφούς μας στην Ελλάδα.

Ευχόμενη, με τη σειρά της, καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας η Πρόεδρος της Π.Ε.Φ ανέφερε ότι ο Βασίλης Μιχαηλίδης παίρνει δικαιωματικά τη θέση που του ανήκει στο λαμπρό στερέωμα της νεοελληνικής ποιητικής δημιουργίας. Όπως ανέφερε η κ. Καραγεωργίου, οι Έλληνες φιλόλογοι βρίσκονται πάντα στο πλάι της εναλίας γης της Κύπρου και εκδηλώνουν έμπρακτα την αγάπη και τη μέριμνά τους για το νησί με τη διεξαγωγή του προσεχούς συνεδρίου τους, που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο και θα έχει ως θέμα Κύπρος: Ιστορία και Πολιτισμός.

Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε σε δύο συνεδρίες. Κατά την πρώτη συνεδρία, υπό την προεδρία του φιλολόγου, συγγραφέα κ. Μάριου Μιχαηλίδη, η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Γεωργία Κούμα μίλησε με θέμα Βασίλης Μιχαηλίδης: ο βάρδος της ρωμιοσύνης, ο ρομαντικός ποιητής της Κύπρου, ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης με θέμα Γλωσσικές ιδιαιτερότητες του Βασίλη Μιχαηλίδη, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Frederick (Λεμεσού), Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού κ. Κρίστης Χαράκης με θέμα Προβολικά και αναλογικά πρότυπα της διαλεκτικής κ. ποιητικής του Βασίλη Μιχαηλίδη και ο Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Θεοδόσης Πυλαρινός με θέμα Πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη από την αλληλογραφία Γιάννη Λεύκη – Ν.Γ. Κυριαζή.

Στη δεύτερη συνεδρία, την προεδρία ανέλαβε η δ.φ., κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέας κ. Αγάθη Γεωργιάδου, Μίλησαν, ο δ.φ., Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μανώλης Μ. Στεργιούλης με θέμα Ο μεγαλοϊδεατισμός στην ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη, ο φιλόλογος, ποιητής κ. Γιώργος Μοράρης με θέμα O ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης: μια διπλή απόκλιση της κυπριακής διαλέκτου και του ποιητικού λόγου. Η μετρική στη «Χιώτισσα», ο φιλόλογος, συγγραφέας κ. Σταύρος Σταύρου με θέμα Αποτυπώματα της εθνικής συνείδησης στο έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη και ο δ.φ., φιλόλογος, νεοελληνιστής κ. Κυριάκος Ιωάννου με θέμα Ιχνηλατώντας την ιστορία του τάφου του Βασίλη Μιχαηλίδη: μύθοι, πραγματικότητες και νέα ευρήματα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Δήμαρχος Λευκονοίκου επέδωσε στην Μορφωτικό Σύμβουλο κ. Μαρία Παναγίδου αναμνηστικό δώρο του Δήμου, με τη μορφή του Μιχάλη Μιχαηλίδη, για την προσφορά της στον Πολιτισμό.