Αποστολή εμπειρογνωμόνων και δημάρχων με θέμα τη συνεργασία μεταξύ Γεωπάρκου Ηπείρου και Φυσικού Πάρκου SauerlandRothaargebirge στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) 

Γερμανοί αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδήμονες επισκέφθηκαν την Ήπειρο με τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ),με κύριο σκοπό να γνωριστούν με  τους Έλληνες ομολόγους τους και να εξετάσουν τη δυνατότητα μελλοντικών συνεργασιών ανάμεσα στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου και το Φυσικό Πάρκο Νότιας Βεστφαλίας της Γερμανίας, αλλά και των δήμων της ευρύτερης περιοχής.

Ο Γερμανός Δήμαρχος της πόλης BadBerleburg στη Νότια Βεσταφαλία, BerndFuhrmann, ο οποίος προΐσταται της διοίκησης του εκεί Φυσικού Πάρκου, μαζί με το Δήμαρχο Kirchhundem, AndreasReinéry, και τον Δήμαρχο Hilchenbach, HolgerMenzel, οι οποίοι επίσης δραστηριοποιούνται στο Φυσικό Πάρκο SauerlandRothaargebirge, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά των τοπίων και της αρχιτεκτονικής στην Ήπειρο, καθώς και από την υψηλή ποιότητα των τοπικών προϊόντων, κυρίως όμως από την αφοσίωση που επιδεικνύουν οι Ηπειρώτες στην ανάπτυξη του τόπου τους. 

Τους Γερμανούς επισήμους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Ζαγορίου, Βασίλειος Σπύρου, ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου και ο Δήμαρχος Μετσόβου, Κωνσταντίνος Τζαφέας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών με τους Γερμανούς ομολόγους τους. Η συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης και της διαχείρισης φυσικών πάρκων, η προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, το μάρκετινγκ των τοπικών προϊόντων, η εκπαίδευση ξεναγών του θεματικού τουρισμού καθώς και οι μορφωτικές ανταλλαγές μαθητών και νέων ήταν μερικά από τα προτεινόμενα θέματα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά την παρουσίαση των ηπειρώτικων δήμων, οι Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν σε σειρά αξιοθέατων και τόπων φυσικού κάλλους στην Ήπειρο, όπως το μονότοξο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στον Αώο ποταμό και το λόφο του Προφήτη Ηλία, τον νερόμυλο και τη νεροτριβή Μπουραζανίου, τη Μονή Μολυβδοσκεπάστου,το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, το Μονοδένδρι, τα γεφύρια στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, καθώς και το ήδη πιστοποιημένο μονοπάτι UrsaTrail και το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ στoΜέτσοβο.

Οι παρουσιάσεις του Γεωπάρκου έγιναν με τη συμβολήτου Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου, Βιολόγου και Συντονιστή του Γεωπάρκου και Προέδρου της Επιτροπής Διατήρησης & Ανάδειξης Γεωπάρκου, ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, οι παρουσιάσειςτου EpirusTrailμε τη συμβολή του Ηλία Γκαρτζονίκα από την Διεύθυνση Τουρισμού Ηπείρου της Περιφέρειας Ηπείρου, και του Φυσικού Πάρκου με τη συμβολή του κ. GeorgSchmitz, Αναπληρωτής Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Φυσικού Πάρκου.

O διάλογος που ακολούθησε σε αυτές τις θεματικές πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή  τοπικών παραγόντων, όπως του Φίλιππου Καραμπίνα, εκπαιδευτικού και Διευθυντή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας, του Δημήτριου Εξάρχου, Αντιδήμαρχου Ζαγορίου και μέλους της Επιτροπής Διατήρησης & Ανάδειξης Γεωπάρκου, της Κατερίνας Διμαράτου, Αντιδήμαρχου Οικονομικών και Πολιτισμού Κόνιτσας και άλλων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και παραγωγών από την Βόρεια Πίνδο, την Κόνιτσα και το Μέτσοβο.

Η συζήτηση για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Γεωπάρκου Βίκου- Αώου και Φυσικού Πάρκου SauerlandRothaargebirge, αλλά και των Δήμων που βρίσκονται εντός αυτών διενεργήθηκαν σε ένα ιδιαίτερα αποδοτικό πλαίσιο στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι και το Μέτσοβο.

Την Ελληνογερμανική Συνέλευση αντιπροσώπευσε η ΓκαμπριέλαΣάινερ από το Γραφείο Βορείου Ελλάδας. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να ξανασυναντηθούν στο μέλλον και να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV)