Φαίδων Κοτσαμπόπουλος: «Όλα τα ποιοτικά και προσεγμένα προϊόντα έχουν μέλλον όχι μόνον στην Γερμανία αλλά και σε όλη την Κεντρική Ευρώπη»

Ο Φαίδων -Μιχαήλ Κοτσαμπόπουλος γεννήθηκε  στο Κάϊρο της Αιγύπτου. Αποφοίτησε εκεί από την Γερμανική Ευαγγελική Σχολή (Deutsche Evangelische Oberschule) και την ελληνική Αμπέτειο Σχολή. Το 1977 έρχεται στην Γερμανία μετά από ένα εξάμηνο σπουδών στο πανεπιστήμιο Καΐρου και συνεχίζει τις σπουδές της ιατρικής και ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ. Από το 1981 έως το 1984 είναι υπότροφος του ιδρύματος αριστούχων Κόνραντ Αντενάουερ. Αργότερα μετεκπαιδεύεται στην ακτινοδιαγνωστική, την ακτινοθεραπεία και την πυρηνική ιατρική στο Ντίσελντορφ και το Μένχενγκλάντμπαχ. Από το 1992 έχει δικό του ιατρείο. Tο 2003 ιδρύει μαζί με άλλους πέντε ιατρούς το Κέντρο Απεικονιστικής Ιατρικής Κολωνίας-Καλκ το οποίο αναλαμβάνει συγχρόνως και το ακτινολογικό τμήμα του Ευαγγελικού Νοσοκομείου του Καλκ στην Κολωνία (400 κλινών – ακαδημαϊκού νοσοκομείου της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κολωνίας). Ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW). Τον Ιανουάριο του 2017 εκλέγεται Πρόεδρος. Σήμερα σε συνέντευξη που παραχωρεί , μιλάει αναλυτικά για την μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών Anuga, και την ελληνική συμμετοχή και παρουσία σε αυτή, αλλά και για τις εξαγωγικές προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων. Να σημειώσουμε ότι η μη κερδοσκοπικός αυτοδύναμος οργανισμός DHW ιδρύθηκε το 1993 με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας. Ο DHW είναι σήμερα η φωνή και η εκπροσώπηση του ομογενειακού και γερμανοελληνικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι στην Γερμανία (στατιστικά πάνω από 30.000 επιχειρήσεις). Συνεργάζεται με επιμελητήρια, οργανισμούς και υπουργεία Ελλάδος και Γερμανίας. Βασικοί σκοποί του DHW είναι  η δικτύωση των εν Γερμανία επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και μάνατζερ ελληνικής καταγωγής και υπηκοότητας και η σύνδεσή τους με το εθνικό Κέντρο και το ομογενειακό επιχειρηματικό δυναμικό παγκοσμίως, η προώθηση των εμποροοικονομικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και η ανάδειξη της κοινωνικής ευθύνης της επιχειρηματικότητας. Τέλος ο Σύνδεσμος είναι διαπιστευμένος φορέας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, τα ΥΠΕΞ Ελλάδος και Γερμανίας και μέλος του Εθνικού Συμφώνου Ενσωμάτωσης της Γερμανικής Κυβέρνησης.

-Μεγάλη ήταν η συμμετοχή ειδικά φέτος, εκατοντάδων ελληνικών εταιριών στην Anuga. Ποιες είναι οι  εντυπώσεις που άφησαν φέτος τα ελληνικά περίπτερα;

«Η ελληνική παρουσία στην φετινή ANUGA ήταν πράγματι μεγάλη και απόλυτα ενθαρρυντική. 270 ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έδωσαν το καλύτερό τους παρόν αποδεικνύοντας ότι οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις αντίστοιχες κεντροευρωπαϊκές ή ιταλικές επιχειρήσεις. Επί πλέον η Ελλάδα εντυπωσίασε με νέα και καινοτόμα προϊόντα όπως μπισκότα με κύριο ουσιαστικό το βελανίδι Κέας, εξαιρετικά αραφινάριστα ελαιόλαδα ή σοκολατάκια με συστατικό την φέτα. Να υπογραμμίσω με αυτήν την ευκαιρία την μεγάλη επιτυχία της ελληνικής alfa η οποία φέτος κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας στα Κατεψυγμένα Τρόφιμα με την πίτα με γεύση “Greek Salad”, ένα προϊόν που απευθύνεται στις διεθνείς αγορές με στόχο να μεταφέρουν την ελληνική γαστρονομική παράδοση σε ολόκληρο τον κόσμο».

-Ποιες βασικές προϋποθέσεις πρέπει να τηρήσει ένας εξαγωγέας ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία;

«Το πιο βασικό είναι οπωσδήποτε η ποιότητα του προϊόντος και μάλιστα σε συνεχή βάση (τυποποίηση). Ακολουθούν η συσκευασία και η γεύση ανάλογα με το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται. Ένα άλλο πολύ σημαντικό εργαλείο είναι η δημιουργία «ονομάτων κλειδιά» ή «ονομάτων κράχτες». Εννοώ ότι θα πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν ένα συγκεκριμένο προϊόν να συνεργαστούν έτσι ώστε με ένα ισχυρό ποιοτικό “brand name” να μπουν δυναμικά στα ράφια πολλών σουπερμάρκετ και άλλων μικρότερων καταστημάτων λιανικής πώλησης. Αυτό θα είναι ο προπομπός και εφόσον είναι καλό και καθιερωθεί στην αγορά σαν ποιοτικό ελληνικό προϊόν θα ανοίξει τις πόρτες των καταστημάτων και σε άλλες ελληνικές μάρκες. Έτσι λειτουργούν π.χ. τα ιταλικά προϊόντα. Όλοι στην Γερμανία γνωρίζουν το λάδι Olio Dante, το νερό San Pellegrino ή τα μακαρόνια Barilla. Αν όμως αυτά δεν υπάρχουν στο ράφι, ο καταναλωτής θα προτιμήσει ένα άλλο εξίσου ιταλικό προϊόν».

-Εκτιμάτε ότι το ελληνικό προϊόν έχει μέλλον στη γερμανική αγορά; Αν ναι ποιο είναι αυτό το προϊόν;

«Όλα τα ποιοτικά και προσεγμένα προϊόντα έχουν μέλλον όχι μόνον στην Γερμανία αλλά και σε όλη την Κεντρική Ευρώπη. Δεν θα αναφέρω κάποιο συγκεκριμένο προϊόν αλλά θα παραπέμψω στην λίστα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ που είναι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάρα πολλά. Ας ξεκινήσουμε από αυτά και ας τα στηρίξουν δυναμικά η ιδιωτική πρωτοβουλία και το κράτος με έξυπνες πολιτικές. Αυτά τα προϊόντα μπορούν με την πιστοποίησή τους να διεισδύσουν ευκολότερα στην ευρωπαϊκή αγορά και να διεκδικήσουν πολύ καλές τιμές».

-Οι μικρές π.χ. θεσσαλικές επιχειρήσεις με ποιο τρόπο μπορούν να αισιοδοξούν για έξοδο στην αγορά της Γερμανίας; Ποια προϊόντα έχουν ζήτηση;

«Θα επαναλάβω αυτό που είπα προηγουμένως. Και η Θεσσαλία έχει πολλά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ και από ότι μαθαίνω και καινοτόμα κρασιά που πωλούνται σε πολύ ελκυστικές τιμές. Γιατί δεν ξεκινά η Θεσσαλία φτιάχνοντας ένα ωραίο θεσσαλικό brand name στηρίζοντας όλα αυτά τα προϊόντα με επαγγελματισμό, αξιοπιστία και σωστή στρατηγική; Αυτό θα ήταν μία πρώτης τάξεως πρωτοβουλία. Μακάρι να ληφθεί αυτό το μήνυμα από τα τέσσερα θεσσαλικά επιμελητήρια και τα οδηγήσει σε μία παραδειγματική και εμβληματική συνεργασία προς όφελος του τόπου, των επιχειρήσεων και της απασχόλησης».

-Ο Σύνδεσμος πως μπορεί να συνδράμει σε μια τέτοια προοπτική;

«Ο Σύνδεσμός μας σίγουρα χαίρεται να πρωτοστατεί σε τέτοιες κινήσεις. Ήδη από το 2015 και με την ίδρυση της Επιτροπής Τροφίμων και Ποτών του ΔΣ με Πρόεδρο τον σύμβουλο επιχειρήσεων Τρύφωνα Κολιτσόπουλο συνδράμει και στηρίζει εξωστρεφείς επιχειρήσεις του κλάδου στις προσπάθειές τους για είσοδο στην γερμανική αγορά. Έτσι το 2015 αλλά και φέτος συνεργάστηκε με μεγάλη επιτυχία με την πολύ πεπειραμένη στις διεθνείς συμμετοχές ιδιωτική εταιρεία PROMO SOLUTION με την διοργάνωση π.χ. συναντήσεων B2B αλλά και άλλων δράσεων».

Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ