“Η διατλαντική συμφωνία για μια εταιρική σχέση στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων (ΤΤΙΡ) θα μπορούσε να πέσει θύμα των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που όμοιες δεν έχουμε δει από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και που απειλούν την ευημερία και την ασφάλεια της Δύσης “!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Η διατλαντική συμφωνία της εταιρικής σχέσης στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων (ΤΤΙΡ) θα μπορούσε να γίνει θύμα των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που όμοιες δεν έχουμε δει από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου”, τονίζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα “Financial Times”.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα αυτό, αυτή την εβδομάδα, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, και ο Υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας, Matthias Fekl, κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για την αποτυχία των συζητήσεων για το ΤΤΙΡ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε, ότι για 20 χρόνια, στην Ιρλανδία, η αμερικανική εταιρεία “Apple” απολάμβανε παράνομα φορολογική ελάφρυνση, συνολικού ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ και τώρα η αμερικανική αυτή εταιρεία καλείται να προβεί στην πληρωμή των χρημάτων αυτών!
Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ακόμη, ότι, εν τω μεταξύ, στο 2015, ήταν σαφές, ότι είχαν προκύψει προβλήματα με το ΤΤΙΡ. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε, ότι για δύο χρόνια μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τα δύο μέρη εξακολουθούν να μην συζητούν το θέμα και δεν βρίσκουν λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα.
Υπάρχουν δύο παράγοντες, που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το ΤΤΙΡ. Το πρώτο είναι αυτό με τις προεκλογικές εκστρατείες στις χώρες της Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το δεύτερο είναι, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, πλέον, εκτός της Ε.Ε.!
Με το δημοψήφισμα των Βρετανών στα τέλη Ιουνίου, ήρθε ένα ισχυρό πλήγμα για την Ε.Ε. και «μονομιάς» αποσύρθηκε από την σύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ο μεγαλύτερος και πιο συνεπής υποστηρικτής» της διατλαντικής οικονομικής συμφωνίας, λέει η “Financial Times”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μην μπορούν να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, πράγμα που σημαίνει, ότι δεν είναι, απλώς, μόνον η εμπορική συμφωνία, που απειλείται, καθώς οι διαφορές αυτές μπορεί να υπονομεύσουν ολόκληρη την διεθνή τάξη, που έχει δημιουργηθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”

Ωστόσο, η αδυναμία να συμφωνήσουν ΗΠΑ και Ε.Ε, σχετικά με το ΤΤΙΡ, δεν είναι το μόνο σημάδι της δυσμενούς περιόδου στις σχέσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι πολιτικοί κατηγορούν ο ένας τον άλλον για εμπορικό προστατευτισμό, για λαϊκισμό και για σωβινιστικά αισθήματα. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, και οι επιχειρηματικοί κύκλοι πιο έντονα, διαμαρτύρονται, ότι η Ε.Ε. πάσχει από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναφέρει ακόμη το άρθρο της εφημερίδας “Financial Times”, που τονίζει, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μην μπορούν να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, πράγμα που σημαίνει, ότι δεν είναι, απλώς, μόνον η εμπορική συμφωνία, που απειλείται, αφού οι διαφορές αυτές μπορεί να υπονομεύσουν ολόκληρη την διεθνή τάξη, που έχει δημιουργηθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από την οποία εξαρτώνται η ευημερία και η ασφάλεια της Δύσης!
Εν τω μεταξύ, όπως γράφει το βρετανικό δημοσίευμα, οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την ΤΤΙΡ μπορεί να αποδειχθούν πολύ επιζήμιες για τον σχεδιασμό του έργου, ενώ, όπως δηλώνει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Γερμανία, John Kornblum, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, «μπορεί να ανοίξει το τελευταίο κεφάλαιο των διατλαντικών ελπίδων».

aac86-europe-map

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ