Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.

«Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κρατάει το όπλο, αλλά δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει. Άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν, όμως, άλλη άποψη και του ζητούν να το κάνει άμεσα». Αυτό αναφέρει σε νέο της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα “Financial Times”, στο οποίο επισημαίνει, ότι στα ενδότερα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη εδώ και καιρό αναπτύσσονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις. Η πρώτη είναι αυτή, που ενδιαφέρεται να μην πάρει μέρος στο πολιτικό παιχνίδι και να μην προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή στην Ελλάδα και η δεύτερη είναι η τάση, που ζητάει πιο άμεσες και δραστικές λύσεις.trapeza
Η βρετανική εφημερίδα “Financial Times” γράφει γι’ αυτήν την “μάχη χαρακωμάτων” τα εξής:
«Η οικονομία είναι το όπλο. Η πολιτική είναι να ξέρεις, πότε θα τραβήξεις την σκανδάλη», είχε γράψει ο Μάριο Πούζο, ο συγγραφέας του περίφημου έργου “Ο Νονός”.

“Η απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνει για τις ελληνικές τράπεζες μόνον τους απολύτως απαραίτητους πόρους, είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, που ακολουθεί, ώστε να αποφύγει “να βάψει τα χέρια της με αίμα””

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχει παρουσιάσει τον θεσμό, που διοικεί, ως ανεξάρτητο από τις πολιτικές αψιμαχίες, που έχουν ξεσπάσει κατά την διάρκεια της διαμάχης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.
Ωστόσο, η ΕΚΤ διατηρεί το μονοπώλιο στο τύπωμα ευρώ και αποφασίζει, ποιός θα τα πάρει. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες μένουν στην ζωή από την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο, η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε μια θέση, που μπορεί να αναγκαστεί να τραβήξει την “σκανδάλη”.
Μέχρι τώρα, η απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνει για τις ελληνικές τράπεζες μόνον τους απολύτως απαραίτητους πόρους για να τα βγάλουν πέρα μόνον έως την επόμενη ημέρα, είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, που ακολουθεί, ώστε να αποφύγει “να βάψει τα χέρια της με αίμα”.

“Η ΕΚΤ δημιουργεί πίεση στους πολιτικούς να βρουν μια συμφωνία, που θα καθορίσει, αν η Νομισματική Ένωση θα επιβιώσει στην σημερινή της μορφή”

Από τον Φεβρουάριο έως και την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδας υπέβαλε κάθε εβδομάδα αιτήματα για αύξηση του ορίου της ποσότητας των έκτακτων δανείων, που μπορεί να προσφέρει για να προστατέψει τις τράπεζές της από τις εκροές καταθέσεων. Αυτό άλλαξε την περασμένη Παρασκευή, όταν το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πρότεινε τα εβδομαδιαία αιτήματα να αντικατασταθούν με καθημερινά.
Η κίνηση δημιουργεί πίεση στους πολιτικούς να βρουν μια συμφωνία, που θα καθορίσει, αν η Νομισματική Ένωση θα επιβιώσει στην σημερινή της μορφή. Την Δευτέρα, η Αθήνα κατέθεσε τις πρώτες ουσιαστικές παραχωρήσεις μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς δανειστές.
Αυτήν την εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο εγκρίνει οποιαδήποτε αύξηση στον ELA, πραγματοποιούσε κάθε ημέρα τηλεδιάσκεψη.

“Η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ λέει, ότι είναι πολύ επικίνδυνο να δίνονται δάνεια στις ελληνικές τράπεζες μια φορά την εβδομάδα”

Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έδωσε το πράσινο φως για να αυξηθεί το όριο κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ την Δευτέρα και λίγο κάτω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ την Τρίτη. Η έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται τώρα στα 89 δισεκατομμύρια ευρώ. Νέα τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με το Συμβούλιο να βασίζεται στην επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές στο Eurogroup.
Η απόφαση, να προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ανακούφιση σε καθημερινή βάση, δεν είχε σαν στόχο μόνο να πιέσει τους πολιτικούς. Καθώς η εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα κινδύνευε να μετατραπεί σε μαζική φυγή, η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε, ότι είναι πολύ επικίνδυνο να δίνονται δάνεια στις ελληνικές τράπεζες μια φορά την εβδομάδα.

“Τις τελευταίες ημέρες πολλά μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ έχουν συνταχθεί με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Γιενς Βάϊντμαν, στις εκκλήσεις του να επιβάλει η ΕΚΤ κεφαλαιακούς ελέγχους στην Ελλάδα, μέσω της άρνησης μιας αύξησης του ορίου για τον ΕLA”

Επιπλέον, με τις καθημερινές τηλεδιασκέψεις, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ παραμένουν ενημερωμένα για την κατάσταση στις τράπεζες, λαμβάνοντας πληροφορίες για το ποσό, που αποσύρεται κάθε ημέρα.
Ορισμένοι στο Συμβούλιο αυτό, που αποτελείται από τα 6 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και τους 19 επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, λαχταρούν να «πυροβολήσουν» την Αθήνα.
Τις τελευταίες ημέρες και άλλα μέλη του Συμβουλίου έχουν συνταχθεί με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Γιενς Βάϊντμαν, στις εκκλήσεις να επιβάλει η ΕΚΤ κεφαλαιακούς ελέγχους στην Ελλάδα, μέσω της άρνησης μιας αύξησης του ορίου για τον ΕLA, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

“Κάποιοι από το ΔΣ της ΕΚΤ είναι απαισιόδοξοι, για το κατά πόσον μια συμφωνία μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση και πιστεύουν, ότι η θεωρητικά ανεξάρτητη ΕΚΤ θα καταλήξει σύντομα σε απελπιστική» θέση”

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ βλέπουν την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ως πολύ ακραίο σενάριο. Πιστεύουν, ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επιβάλλει κανονισμούς, που υπονομεύουν την ενιαία αγορά, παρά μόνον ως μέτρο έκτακτης ανάγκης.
Αν βρεθεί μια συμφωνία την Τετάρτη, οι νομισματικοί “φρουροί” της ευρωζώνης θα γλυτώσουν από την ανάγκη να τραβήξουν την σκανδάλη.
Αλλά κάποιοι από τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι απαισιόδοξοι, για το κατά πόσον μια συμφωνία μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση. Υποστηρίζουν, πως η θεωρητικά ανεξάρτητη ΕΚΤ θα καταλήξει σύντομα σε αυτό, που ένα πρόσωπο, το οποίο είναι κοντά στις διαβουλεύσεις περιέγραψε ως μια “απελπιστική» θέση”».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ