Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σαν “βόμβα” έσκασε η είδηση, ότι το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει στο τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα και δεν προτίθεται να προσφέρει χρήματα για την εφαρμογή του, προκαλώντας έτσι το εύλογο ερώτημα, πως θα χρηματοδοτηθεί τελικά η νέα Συμφωνία.
Μάλιστα, το ΔΝΤ δηλώνει σαφέστατα στο Βερολίνο, ότι χωρίς “ελάφρυνση χρέους” δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα.Financial_Times_corporate_logo_(pink).svg-1
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα “Financial Times”, το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκαθάρισε και στην Αθήνα, ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και η φτωχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποκλείουν την Ελλάδα από ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης του Ταμείου, εγείροντας νέα ζητήματα, αναφορικά με το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στην τελευταία οικονομική διάσωση της ΕΕ.

“Οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής για να διασφαλίσουν, ότι το νέο πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης είναι συνεπές με αυτό, που έχει το Ταμείο κατά νου”

Σύμφωνα με μία τετρασέλιδη “απολύτως εμπιστευτική” σύνοψη της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ, που έχει στην διάθεσή της η βρετανική εφημερίδα, οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ θα “συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής για να διασφαλίσουν, ότι το νέο πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης είναι συνεπές με αυτό, που έχει το Ταμείο κατά νου”.
Αλλά “δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία τεχνικού επιπέδου σε αυτό το στάδιο”. Το Ταμείο θα αποφασίσει, για το εάν θα συμμετάσχει κατά το “δεύτερο στάδιο”, αφότου η Ελλάδα “συμφωνήσει σε μία ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων” και κυρίως, αφότου οι πιστωτές της ευρωζώνης συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους”.

“Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα συνεπάγεται έντονες αντιδράσεις στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ αρκετές μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς, προειδοποίησαν για τους κινδύνους, που απορρέουν από μία τρίτη συμμετοχή στην ελληνική κρίση”

Βάσει του εμπιστευτικού εγγράφου, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Δ.Σ. του ΔΝΤ υποστήριξε, ότι το Ταμείο θα πρέπει να κινηθεί παράλληλα με την Ευρωζώνη κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας, ότι μία αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα συνεπάγεται έντονες αντιδράσεις στο γερμανικό Κοινοβούλιο.
Στον αντίποδα, αρκετές μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς, προειδοποίησαν για τους κινδύνους, που απορρέουν από μία τρίτη συμμετοχή στην ελληνική κρίση. «Πρέπει να προστατεύσουμε την φήμη του Ταμείου» φέρεται να ανέφεραν, απευθυνόμενες προς την Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η συγκεκριμένη εισήγηση του Δ.Σ. καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, η οποία έχει τορπιλλιστεί και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ