Περιμένει τους Έλληνες φορολογούμενους τον ερχόμενο χρόνο.
-Ενιαία κλίμακα φόρου για όλα τα εισοδήματα, αύξηση των κλιμάκων φορολόγησης και φόρος για τις τραπεζικές συναλλαγές θα ισχύουν από το 2016.
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Φοροκαταιγίδα σε όλα τα επίπεδα περιμένει τους Έλληνες φορολογούμενους το 2016 και μάλιστα για τα εισοδήματα του 2015. Με βάση, μάλιστα το γεγονός, ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν από νωρίς, ουσιαστικά θα πληρώνουμε όλο τον χρόνο φόρους. Κι’ αυτό, πέρα από το γεγονός, ότι θα υποχρεωθούμε να πραγματοποιούμε όλες τις συναλλαγές μας με “πλαστικό” χρήμα ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών για να δικαιούμαστε της νόμιμης φοροαπαλλαγής, για τις οποίες θα πληρώνουμε και πρόσθετο φόρο!
Οι αλλαγές, που σχεδιάζονται στην φορολόγηση και τις κλίμακες, προβλέπουν, ότι όλα τα εισοδήματα, που αποκτά ο φορολογούμενος, θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα φόρου, ενώ στις υπάρχουσες προστίθενται 8-10 νέες κλίμακες φορολόγησης.
Συγκεκριμένα, εκτός των σημερινών συντελεστών 22%, 32% και 42%, θα υπάρξουν ακόμη 8 με 10 κλίμακες, που θα καθοριστούν αργότερα.
Αλλαγές στον φόρο για μικρά και μεγάλα εισοδήματα
Αναφορικά με το ύψος των εισοδημάτων, προβλέπεται μείωση του συντελεστή στο 20% για τα μικρά εισοδήματα και αύξηση του συντελεστή στο 49% για εισοδήματα, που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης μένει και θα προστίθεται στους άλλους φόρους με συντελεστές 2% ως και 8%
Έτσι, πιθανότατα, οι μόνοι οι οποίοι θα δουν μείωση στους φόρους, που πληρώνουν για το εισόδημά τους, θα είναι εκείνοι, που έχουν εισόδημα από 12.000 ευρώ ως 18.000 ευρώ τον χρόνο.
Την ίδια ώρα και με το “αγκάθι” του ασφαλιστικού να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όλα δείχνουν, πως το βασικότερο ισοδύναμο, που πέφτει στο τραπέζι, είναι η φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών.
Φόρος τραπεζικών συναλλαγών της τάξης του 1 τοις χιλίοις
Το σενάριο για τον φόρο συναλλαγών λέει, ότι θα είναι μικρός, της τάξης του 1 τοις χιλίοις, έτσι ώστε να μην υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση των συναλλαγών, ενώ το κράτος θα μπορεί αυτομάτως να έχει έσοδα, τα οποία μπορεί να φθάσουν ως και τα 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, ποιές θα είναι οι τραπεζικές συναλλαγές, οι οποίες θα επιβαρύνονται με τον νέο φόρο, ωστόσο η σκέψη είναι, η επιβάρυνση να είναι μικρή και σε συναλλαγές, που δεν θα επηρεάσουν την αγορά. Για παράδειγμα, με την επιβάρυνση στην πληρωμή ενοικίου της τάξης των 500 ευρώ η επιβάρυνση να μην ξεπερνάει τα 50 λεπτά.