Ο συντηρητισμός, ο μαχητικός Καθολικισμός, οι φιλορωσικές θέσεις του και το οικονομικό του πρόγραμμα βρίσκουν μεγάλη απήχηση στην γαλλική Ακροδεξιά, αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου της Γαλλίας!

Γράφει ο δημοσιογράφος-ερευνητής Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως επισημαίνουν διεθνείς πολιτικοί αναλυτές, η διαφαινόμενη επικράτηση του Φρανσουά Φιγιόν (Francois Fillon) στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, που θα γίνουν τον ερχόμενο Απρίλιο, με τέτοια διάταξη θεμάτων, ώστε να μπορέσει να αναστείλει την επικράτηση του “Εθνικού Μετώπου” της Μαρίν Λεπέν, ήδη συνιστά μια μεγάλη νίκη της γαλλικής Κεντροδεξιάς, καθώς έχει θέσει στο περιθώριο όλες τις πολιτικές, που ήθελαν την υπεράσπιση της Ενωμένης Ευρώπης, η οποία φαίνεται να καταρρέει με ταχείς ρυθμούς!
Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην Γαλλία έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό, σε επίπεδο συνείδησης και κοινωνίας, μια μεγάλη μεταβολή. Ο γαλλικός λαός θα επιλέξει με κριτήρια την συνέπεια και την ολοκληρωμένη πρόταση και θα αποφύγει την πρόχειρη ανασύνταξη μιας Δεξιάς, που ανακάλυψε τα προβλήματα, αφού αυτά έγιναν εφιαλτικά..
Κατά τους ίδιους αναλυτές, και ολόκληρη η Ε.Ε. βρίσκεται σε αναστάτωση, αφού η μεταβολή αυτή συντελείται και σε πολλες χώρες-μέλη της. Η Ιταλία βρίσκεται ήδη σε τροχιά ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και από ότι φαίνεται, σύντομα θα έχουμε εκλογές με πιθανό νικητή τις αντισυστημικές δυνάμεις. Αυτό θα προκαλεσει την δρομολόγηση εξελίξεων αποδέσμευσης από τις Βρυξέλλες.
Η Πολωνία έχει διαμορφώσει ήδη τις δομές για την εθνική της ανασύνταξη, ενώ και η Αυστρία θα έχει σύντομα μεταβάλλει την πορεία της εναντίον των Βρυξελλών, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, που μαρτυρούν μια εθνική αναγέννηση του αυστριακού λαού.

Το μέτωπο εθνικής ανασυγκρότησης στην Ευρώπη, με μια γραμμή ετών εναντίον της προοπτικής της εξάρτησης, που έφερε η Ε.Ε, αισθάνεται, ότι έφθασε, πλέον, ο χρόνος για την ανατροπή και την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας

Η Μ. Βρετανία, ότι και εάν κάνουν οι αντιδραστικοί κύκλοι, που την θέλουν αγκιστρωμένη στην Ε.Ε. σύντομα θα είναι και πρακτικά εκτός Ε.Ε και ήδη ετοιμάζει πλαίσιο εθνικής πολιτικής.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν δείξει ήδη την κατεύθυνση της απελευθέρωσης και της ανάγκης στροφής στον εθνικό δρόμο.
Η Ελλάδα θα είναι η επόμενη αλυσίδα της ανατροπής, αφού πρώτη έδωσε το μήνυμα, τον Ιούλιο του 2015, όταν η στημένη και ανάξια ηγεσία της χώρας την έθεσε σε νέα συνθήκη υποταγής.makis
Το μέτωπο εθνικής ανασυγκρότησης στην Ευρώπη, με μια γραμμή ετών εναντίον της προοπτικής της εξάρτησης, που έφερε η Ε.Ε, αισθάνεται, ότι έφθασε, πλέον, ο χρόνος για την ανατροπή και την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας.
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν, ότι ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την πολιτική αλλαγή στην Γαλλία, μετρά ήδη 35 χρόνια στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, άρα είναι μέρος του συστήματος, διατελεσας Πρωθυπουργός του Σαρκοζί επί 5 δύσκολα, από οικονομικής πλευράς, έτη.
Ο Φιγιόν γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1954 στο Λε Μαν της βόρειας Γαλλίας. Σπούδασε Νομικά και εισήλθε στην πολιτική το 1976, ως κοινοβουλευτικός βοηθός του Ζοέλ Λε Τούλ, εκπροσώπου της Σαρτ. Μετά τον θάνατο του τελευταίου, ανέλαβε ο ίδιος να εκπροσωπήσει στην Βουλή την Σαρτ το 1981. Στο τέλος της δεκαετίας του 80 συσπειρώθηκε στον κύκλο του Φιλίπ Σεγκέν, αρχιτέκτονα του λεγόμενου
«Κοινωνικού Γκωλλισμού» και ενεπλάκη και στις εθνικές αρμοδιότητες. Διετέλεσε Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης (1993-1995), Κοινωνικών Υποθέσεων (2002-2004), Παιδείας (2004-2005) και, τέλος, Πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί για περίοδο πέντε ετών (2007-2012). Είναι ο μακροβιότερος Γάλλος Πρωθυπουργός μετά τον Ζωρζ Πομπιντού.

Ο Φιγιόν αναδείχθηκε ως το φαβορί της Κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του το 2017, αφήνοντας έξω και τον τέως Πρόεδρο της χώρας, Νικολά Σαρκοζί!

Στο πεδίο της οικονομίας ο Φιγιόν θεωρείται θιασώτης του ακραιφνούς φιλελευθερισμού και ενσαρκώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις αξίες του συντηρητισμού και της Καθολικής Εκκλησίας. Ο ίδιος διαμενει με την οικογένεια και τα πέντε παιδιά του σε πύργο, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα στην νοτιοδυτική Γαλλία, τηρεί κριτική στάση απέναντι στο Ισλάμ, θέλει να επιβάλει αστηρούς ελέγχους στα μουσουλμανικά τεμένη και να περιορίσει την πρόσβαση των αλλοδαπών στο γαλλικό σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Παρ’ ότι οφείλει μεγάλο μέρος της πολιτικής του καριέρας στον Νικολά Σαρκοζί, ο Φιγιόν ήταν πάντα σε θέση να αυτοπροβάλεται ως νέος πολιτικός. Παρουσιάζεται ως φορέας ενός προγράμματος, το οποίο ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως «πρόγραμμα ρήξης» με τις οικονομικές δοξασίες και την λειτουργία του προεδρικού αξιώματος
Ο Φιγιόν ήταν στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων για το χρίσμα. Όμως, για να τηρηθεί, πλέον, η παράδοση, που θέλει τις δημοσκοπικές έρευνες να πέφτουν έξω, αναδείχθηκε ως το φαβορί της Κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του το 2017, αφήνοντας έξω και τον τέως Πρόεδρο της χώρας, Νικολά Σαρκοζί!
Ο Φιγιόν κέρδισε στον β’ γύρο και τον Αλέν Ζιπέ με συντριπτικό ποσοστό: 67%, έναντι μόλις 33% του τέως Υπουργού, ενώ υπόσχεται τώρα μειώσεις φόρων και δημοσίων δαπανών, περιορισμό του Δημοσίου και των προνομίων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

“Η οικογένεια δεν είναι το εργαστήριο για επικίνδυνους πειραματισμούς”!

Ο ίδιος του διαπιστώνει, ότι η χώρα έχει κάνει μια άνευ προηγουμένου συντηρητική στροφή και, επομένως, είναι, ίσως, ο πλέον κατάλληλος να διεκδικήσει την ψήφο των συντηρητικών συμπατριωτών του. Ως ευσεβής Καθολικός, υπήρξε αντίθετος με την νομοθεσία για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών. Την είχε καταψηφίσει, ενώ το 1982 –νεαρός βουλευτής τότε- είχε αντίστοιχα καταψηφίσει και την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.
«Η οικογένεια δεν είναι το εργαστήριο για επικίνδυνους πειραματισμούς» δήλωσε σε πρόσφατη προεκλογική του συγκέντρωση, για να εισπράξει το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Και αν ορισμένοι έσπευσαν να του υπενθυμίσουν (προφανώς, για να τον σπιλώσουν), ότι κάποτε είπε σε μια Υπουργό, ότι δεν θα προχωρήσει την καριέρα της, «επειδή είναι έγκυος», εκείνος ήταν ετοιμόλογος, απαντώντας: «Κακό χιούμορ, αδέξιο σχόλιο, για το οποίο απολογήθηκα» είπε. Και το θέμα έκλεισε.
Ο Φιγιόν είναι οπαδός των παραδοσιακών αξιών. Τάσσεται υπέρ της επιστροφής στα χρόνια, που οι μαθητές φορούσαν μαθητική στολή, ενώ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, όσους επιδίδονται σε αναλύσεις της γαλλικής Ιστορίας, λες και την αμφισβητούν.
Αρκετοί εκτιμούν, ότι η δημοτικότητά του «τσίμπησε» πριν από λίγους μήνες, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Vaincre le totalitarisme islamique”. Το θέμα του ισλαμικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας είναι ασφαλώς το δυνατό σημείο, τόσο της Κεντροδεξιάς, όσο και της Μαρίν Λεπέν.
Άλλωστε, οι επιδόσεις της Κυβέρνησης Ολάντ δεν ήταν καλές. Η Γαλλία μέτρησε 230 νεκρούς σε επιθέσεις, μόνον μέσα στο 2016.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι, αν ο Φρανσουά Φιγιόν θα αποδειχθεί το ανάχωμα, που ψάχνει η Γαλλία για να σταματήσει την επέλαση της Μαρίν Λεπέν

Σε πρόσφατη ομιλία του ο Φιγιόν είπε, ότι «το ριζοσπαστικό Ισλάμ διαφθείρει μερίδα των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας», σε μια ξεκάθαρη και ψύχραιμη προσπάθεια να διαχωρίσει τα πράγματα. Παράλληλα, υπόσχεται ριζικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει τις ιδιαιτερότητές του. Τάσσεται κατά των κυρώσεων της Ε.Ε. στην Ρωσία, διατηρεί καλή προσωπική σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ δεν αποκλείει την συνεργασία με τον Άσαντ στην Δαμασκό για να μπει τέλος στο Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το μεγάλο ζητούμενο είναι, αν ο Φιγιόν θα αποδειχθεί το ανάχωμα, που ψάχνει η Γαλλία για να σταματήσει την επέλαση της Μαρίν Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν σίγουρη για τον β’ γύρο και η ίδια βλέπει να είναι πολύ ενισχυμένη, λόγω και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Πάντως, ο πολιτικός λόγος του Φιγιόν και η προσήλωσή του σε παραδοσιακές γαλλικές αξίες, βρίσκουν σαφώς απήχηση σε ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος, που φλερτάρει με την Λεπέν.
Επιπλέον, έχει μια ακόμα ιδιαιτερότητα, καθώς δεν έχει εμπλοκή σε σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς, όπως άλλα στελέχη των Κεντροδεξιών Κυβερνήσεων, αφού, ακόμα και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ έχει ανοικτά μέτωπα με την Δικαιοσύνη. Επομένως η Μαρίν Λεπέν δεν θα βρει κάτι να του προσάψει.
Ούτε, φυσικά, υπάρχουν σκάνδαλα με συζύγους, πρώην συζύγους και ερωμένες. Ο Φιγιόν είναι παντρεμένος με την Πηνελόπη του από την Ουαλία, με την οποία έχει πέντε παιδιά και μετρά ήδη τρία εγγόνια.

Ο Συντηρητισμός του Φρανσουά Φιγιόν, ο μαχητικός Καθολικισμός, που χαρακτηρίζει τις θέσεις του και οι φιλορωσικές απόψεις του, σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, κατάφεραν να προσελκύσουν εκλογικές εφεδρείες της γαλλικής Άκρας Δεξιάς!

Ωστόσο, κατά τους ίδιους αναλυτές, ο Φιγιόν δεν παύει να παραμένει κομμάτι του συστήματος. Όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές, αν εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας, θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια οικονομικά. Ένα τρίτο της μείωσης των δαπανών θα πρέπει να παρέχονται από το κράτος, το 20% από τις τοπικές Αρχές και το υπόλοιπο από τον περιορισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης, προωθώντας την συνταξιοδότηση στα 65, μειώνοντας την «σπατάλη » των δαπανών για την Υγεία. Για να βρει τα κονδύλια αυτά, ο Φιγιόν υπόσχεται να καταργήσει 500.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο, να επεκτείνει το όριο συνταξιοδότησης στα 65 το 2022 και να επιβάλει τις τριάντα εννέα ώρες εβδομαδιαίας εργασίας στην δημόσια διοίκηση από 35, που είναι σήμερα.
Στην νίκη του για το χρίσμα της γαλλικής Δεξιάς, ο Φρανσουά Φιγιόν απέδειξε, ότι κατάφερε να διεμβολίσει διάφορα στρώματα και ομάδες, με πρώτο και καλύτερο το εκλογικό σώμα της Καθολικής Δεξιάς . Ο Συντηρητισμός του Φρανσουά Φιγιόν, ο μαχητικός Καθολικισμός, που χαρακτηρίζει τις θέσεις του και οι φιλορωσικές απόψεις του, σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, κατάφεραν να προσελκύσουν εκλογικές εφεδρείες της Άκρας Δεξιάς, που αναρωτιέται για την εθνική ταυτότητα. Αλλά και διάφορα κομμάτια των οικονομικών και πολιτικών ελίτ χειροκρότησαν το οικονομικό του σχέδιο, ενώ σημαντικές προσωπικότητες της επιχειρηματικής τάξης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αλλά και της βιομηχανίας υποστήριξαν την υποψηφιότητα του . Όμως, όπως δεν χάνουν την ευκαιρία να υποστηρίζουν οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του ρεπουμπλικανού υποψηφίου της γαλλικής Κεντροδεξιάς για την Προεδρία, βασική πηγή της επιρροής του είναι οι χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες.

Πολλά για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Ε.Ε., αλλά και από τις φωνές κατά του συστήματος, που ακούγονται ολοένα και δυνατότερες στην Ενωμένη Ευρώπη!

Η βρετανική εφημερίδα “The Guardian” σπεύδει να θυμίσει στο κοινό της, ότι ο Φιγιόν είναι ένας αμετανόητος θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ. Είναι ο πολιτικός, που υπόσχεται ένα σοκ για την Γαλλία, τουλάχιστον στην οικονομία. Η λέξη «σύστημα» πουλά τελευταία στους ψηφοφόρους. Ο Τραμπ έφτιαξε και μια ολόκληρη έκφραση: «Θα αποξηράνω τον βάλτο του Κογκρέσου» είπε στους Αμερικανούς, που βαρέθηκαν και εξοργίστηκαν με την κυβερνητική γραφειοκρατία της Ουάσινγκτον και με αυτό τους έπεισε!
Κατά του συστήματος και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών φώναζε και ο Νάϊτζελ Φάρατζ στους Βρετανούς, (κουνώντας το διαβατήριο του Ηνωμένου Βασιλείου) και εκείνοι –οι Άγγλοι και οι Ουαλοί τουλάχιστον- έφεραν το Brexit.
Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα, ο δρόμος, μέχρι να στηθεί η γαλλική προεδρική κάλπη του Απριλίου 2017, είναι μακρύς. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις στην Ε.Ε., αλλά και από τις φωνές κατά του συστήματος. Αυτές ακούγονται ολοένα και πιό δυνατά στην Ιταλία, που έχει δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου, στην Αυστρία, που έχει προεδρικές εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου, στην Ολλανδία, που έχει βουλευτικές εκλογές στις 15 Μαρτίου 2017. Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως, και από το νέο στίγμα πολιτικής, που θα έχει δώσει τους πρώτους μήνες του 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ