Η Τουρκία, ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να συνεργαστεί και μάλιστα σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά, εοειδή μεταξύ αυτών είναι και η Κύπρος, την οποία, όμως, δεν αναγνωρίζει, αρνείται να τηρήσει την συμφωνία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Φρένο” στην συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία με πανηγυρικό τρόπο υπέγραψαν και ανακοίνωσαν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Βαρσοβία, στις 8 Ιουλίου, βάζει η Άγκυρα, με ανακοίνωση, που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανήμερα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Αφορμή για την παρέμβαση αυτή της Τουρκίας είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και η υποχρέωση, που αναλαμβάνει η Τουρκία, ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, να συνεργαστεί και μάλιστα σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και με την Κύπρο, την οποία, όμως, δεν αναγνωρίζει.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών,Τανσού Μπιλγκίτς, έσπευσε να δώσει την ερμηνεία της Άγκυρας στην Κοινή Διακήρυξη, που με πανηγυρικό τρόπο υπέγραψαν στην Βαρσοβία ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ και οι κ. Τουσκ και Γιούνκερ εκ μέρους της Ε.Ε..

Η Κοινή Διακήρυξη δεν επιφέρει καμιά αλλαγή στην τρέχουσα θέση της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νοτίου Κύπρου, σε σχέση με την συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ

«Η Κοινή Διακήρυξη» της 8ης Ιουλίου αφορά στο να εργαστούμε μαζί σε μερικές προτάσεις, σχετικά με πρόσθετα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. Αυτές οι προτάσεις περιορίζονται σε ιδέες, που θα πρέπει να αποφασιστούν, αφού συζητηθούν σε κάθε οργανισμό ξεχωριστά και η συγκατάθεση των Σύμμαχων θα είναι αναγκαία για την εφαρμογή τους.
Η Κοινή Διακήρυξη δεν επιφέρει καμιά αλλαγή στην τρέχουσα θέση της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νοτίου Κύπρου, σε σχέση με την συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Η λειτουργία μας, σε συμφωνία με τις τρέχουσες ρυθμίσεις και με το Συμφωνημένο Πλαίσιο, το οποίο συνιστά την βάση των θεσμικών σχέσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., παραμένει ουσιώδης.

Η Κοινή Διακήρυξη ΝΑΤΟ-Ε.Ε., προβλέπει μια σειρά ρυθμίσεων για ανταλλαγή πληροφοριών διαβουλεύσεις και συνεργασία με την διατήρηση της αυτονομίας του μηχανισμού λήψης αποφάσεων του κάθε οργανισμού

Η Κοινή Διακήρυξη ΝΑΤΟ-Ε.Ε., προβλέπει μια σειρά ρυθμίσεων για ανταλλαγή πληροφοριών διαβουλεύσεις και συνεργασία με την διατήρηση της αυτονομίας του μηχανισμού λήψης αποφάσεων του κάθε οργανισμού «χωρίς προκαταλήψεις για τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής άμυνας και ασφαλείας των μελών μας».
Προβλέπονται, επίσης, συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών με την συνεργασία για την ανάλυση, πρόληψη και έγκαιρο εντοπισμό των απειλών με ανταλλαγή πληροφοριών, με διεύρυνση και εφαρμογή της επιχειρησιακής συνεργασίας στην Θάλασσα, και στην μετανάστευση με τον καλύτερο συντονισμό και αμοιβαία ενίσχυση δυνάμεων των δραστηριοτήτων μας στην Μεσόγειο και αλλού.

Στο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης προβλέπεται, ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων

Η συμφωνία περιλαμβανει και την επέκταση της συνεργασίας στα θέματα του κυβερνοχώρου και της Άμυνας, σε συνδυασμό με τις αποστολές και επιχειρήσεις, τις ασκήσεις, την εκπαίδευση και εξάσκηση.
Στο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης προβλέπεται, ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 θα πρέπει να διαμορφωθεί συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για εφαρμογή αυτών των προτάσεων, περιλαμβανομένου και μηχανισμού συντονισμού του προσωπικού, ενώ η συνεργασία σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς χαρακτηρίζεται «στρατηγικής προτεραιότητας», που η «άμεση εφαρμογή της είναι κρίσιμη».

Over 10 NATO members oppose Syria war

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ