Έκκληση προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ να κάνουν χρήση του δικαιώματος ψήφου κάνει μέσω της Deutsche Welle o Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν. «Μια καλή συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός».Λιγότερο από δύο εβδομάδας απομένουν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, από το οποίο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση και στο ερώτημα «είστε υπέρ ή κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνίας των Πρεσπών», το «ναι» έχει οριακό προβάδισμα έναντι του «όχι».

«Δείγμα ώριμης δημοκρατίας»

Το τελευταίο διάστημα ανώτατοι αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο επισκέφθηκαν τα Σκόπια προκειμένου να δείξουν την έμπρακτη υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση και τις προσπάθειές της για θετική έκβαση του δημοψηφίσματος. Ο Επίτροπος της Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕΓιοχάνες Χαν με την ευκαιρία συμμετοχής του σε διάσκεψη της ΕΕ για τα ΜΜΕ συνομίλησε με την ηγεσία της χώρας, με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης αλλά και με πολίτες επισκεπτόμενος την πόλη Στιπ. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη DW o Χαν χαιρέτισε τη συμφωνία «μετά από πολλές προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού υπό την αιγίδα των ΗΕ» και τόνισε ότι αργά ή γρήγορα θα προλειάνει το έδαφος για την ένταξη ολόκληρης της περιοχής στην ΕΕ. Ποιο είναι το μήνυμά του προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ;

«Όπου γίνονται εκλογές ή δημοψηφίσματα ο λαός πρέπει να κάνει χρήση του δημοκρατικού του δικαιώματος συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία. Όπως είδαμε και στη Μ. Βρετανία κάθε ψήφος έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για το μέλλον της χώρας κυρίως της νέας γενιάς και των ανθρώπων μεσαίας ηλικίας που έχουν συμφέρον από την καλή εξέλιξη της χώρας. Αυτοί θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους εν ελευθερία, πρόκειται για ένα σημαντικό δείγμα ώριμης δημοκρατίας».

«Ο λόγος στον κυρίαρχο λαό»

Στην τελευταία δημοσκόπηση καταγράφεται χάσμα ανάμεσα στις εθνότητες, με ποσοστό μόνο 33,5% των Σλαβομακεδόνων να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αντίθετα οι αλβανικής καταγωγής πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της συμφωνίας. Ποιες όμως θα είναι οι συνέπειες για τη χώρα σε περίπτωση αποτυχίας του δημοψηφίσματος;

«Εάν το δημοψήφισμα αποτύχει, την οριστική απόφαση θα κληθεί να λάβει το κοινοβούλιο, γιατί το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτική ισχύ» σημειώνει ο Γιοχάνες Χαν. «Οπωσδήποτε όμως ένα δημοψήφισμα, ακόμη και συμβουλευτικό, αποτελεί μια ένδειξη. Γι αυτό θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι συνέπειες. Η χώρα επί δέκα χρόνια προσπαθούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, όλα τα πολιτικά κόμματα τάσσονταν συνεχώς υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας. Ασφαλώς μπορεί να γίνουν αντικείμενο συζήτησης η μια ή άλλη πτυχή, αλλά τώρα πρόκειται για μια γενική προοπτική και ένα δείγμα δημοκρατίας, προκειμένου να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία. Και μια καλή συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, όπου η κάθε πλευρά πρέπει να δώσει κάτι προκειμένου να πάρει κάτι περισσότερο. Τον λόγο τώρα έχει ο κυρίαρχος λαός, αυτός αποφασίζει. Η έκκλησή μου είναι να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία».

Μπόρις Γκεοργκιέφσκι/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ