Ακολουθώντας αξιόπιστη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και θα συνεχίσει την πορεία αυτή τα επόμενα χρόνια προς όφελος κάθε πολίτη. Αυτό το μήνυμα έστειλεο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα Πέμπτη στη Σύνοδο Αθηναϊκής Ριβιέρας, που διοργάνωσε το Athens Riviera Forum στη Βουλιαγμένη.

Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε, καταρχάς, στη  σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία την τελευταία πενταετία, επί Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει εικόνα». Στόχος της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησής μας είναι η βελτίωση της οικονομίας και του επενδυτικού περιβάλλοντος να φτάσει στον κάθε πολίτη και «να έχει αντανάκλαση στην καθημερινότητα του», τόνισε ο Υφυπουργός.

Παράλληλα με την οικονομική σταθεροποίηση, έχει ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας «ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή και περίοδο αυξημένων προκλήσεων και κρίσεων», σημείωσε ο κ. Κώτσηρας, υπογραμμίζοντας ότι η φωνή της χώρας μας «ακούγεται δυνατά και αξιόπιστα σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα». Πρόκειται για ένα «στοίχημα που κερδήθηκε» και στο οποίο θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, είπε χαρακτηριστικά, και έφερε ως παράδειγμα επιτυχίας της ελληνικής διπλωματίας την πρόσφατη εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος περαιτέρω στη συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών στην προώθηση της εξωστρέφειας, ο κ. Κώτσηρας  μίλησε για τον σημαντικό ρόλο της οικονομικής διπλωματίας καθώς και της ενεργοποίησης της δημόσιας διπλωματίας  για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία και κινητοποίηση της ελληνικής Διασποράς επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που ανοίγονται τόσο στον τομέα της επιχειρηματικότητας όσο και για την προσέλκυση της γενιάς του brain drain, καθώς βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές της χώρας. Τη διευκόλυνση του επιχειρείν και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας υπηρετεί και η ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών, μια εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία στην οποία επενδύει το Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό.  

«Σταθερή μας βούληση είναι η άσκηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής αρχών, που θα στηρίζεται τόσο στην παραδοσιακή διπλωματία όσο και σε σύγχρονους πυλώνες όπως είναι η οικονομική και δημόσια διπλωματία και η διπλωματία της διασποράς», είπε, συνοψίζοντας, ο Υφυπουργός.

Διπλωματικό Γραφείο

Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ