-Υπεγράφη στην Ρώμη μνημόνιο από την «Gazprom», την ελληνική «Δημόσια Επιχείρηση Αερίου» (ΔΕΠΑ) και την ιταλική εταιρεία «Edison SpA».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η εταιρεία του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου «Gazprom» ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού στην Μαύρη Θάλασσα. Θα παραδίδει ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ελλάδα , διερχόμενος μέσω μίας τρίτης χώρας, (που δεν κατονομάζεται), και θα συνεχίζει προς την Ιταλία.
Το αντίστοιχο μνημόνιο υπεγράφη προχθές στην Ρώμη από τον CEO της «Gazprom», Αλεξέϊ Μίλερ, για την Ελλάδα από την «Δημόσια Επιχείρηση Αερίου» (ΔΕΠΑ) και από την ιταλική εταιρεία «Edison SpA» .
Οι εταίροι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το έργο , που ολοκληρώθηκε από την «Edison» και την ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του έργου «ITGI Ποσειδώνας».fisiko aerio
Στο παρελθόν , ο «Ποσειδώνας» έχασε ένα διαγωνισμό για την κατασκευή του αγωγού «Trans Adriatic Pipeline» (TAP) για την παράδοση φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
“ Η ανάπτυξη των ενδο-ευρωπαϊκών δυνατοτήτων διέλευσης φυσικού αερίου είναι το κλειδί για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού από την Ρωσία, σε πελάτες σε όλη την Ευρώπη”, είπε ο Μίλερ, μετά την υπογραφή του μνημονίου.

Η αναβίωση του σχεδίου «ITGI Ποσειδώνας» είναι ένα βήμα προς την μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ, που θα ενισχύσει το ρόλο της Ελλάδας σε σημαντικό κόμβο για την μεταφορά του φυσικού αερίου

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, είπε, ότι η αναβίωση του σχεδίου «ITGI Ποσειδώνας» είναι ένα βήμα προς την μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ, που θα ενισχύσει το ρόλο της Ελλάδας σε σημαντικό κόμβο για την μεταφορά του φυσικού αερίου.
Προηγουμένως, η Ρωσία ήθελε να παραδώσει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού «South Stream», που επρόκειτο να περάσει από την Βουλγαρία. Το έργο είχε ανασταλεί από την Βουλγαρία, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υποστήριζε, ότι ήταν μη συμβατό με το Ευρωπαϊκό τρίτο πακέτο για την Ενέργεια.
Μετά από αυτή την εξέλιξη , η «Gazprom» σχεδίασε την αναδρομολόγηση του αγωγού μέσω Τουρκίας , αλλά ο τουρκικός αγωγός «Turkish Stream» πάγωσε από την σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην Συρία.
Το έργο «Ποσειδώνας» θα μπορούσε, επίσης, να επιταχύνει την επικύρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream-2» από την Ρωσία προς την Γερμανία.
Η Ιταλία φέρεται ενοχλημένη από το γερμανικό έργο, επειδή η μεγάλη ιταλική ενεργειακή εταιρεία «Eni» ήταν ένας μεγάλος επενδυτής στον αγωγό «South Stream» και η Ιταλία έπρεπε να είναι ο κύριος καταναλωτής φυσικού αερίου του αγωγού «South Stream».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ