Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Στην απενεργοποίηση του ΑΦΜ και στην υποχρεωτική παύση λειτουργίας της επιχείρησης θα προχωρά η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε σειρά περιπτώσεων, όπου υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις φοροδιαφυγής και κλοπής του ΦΠΑ.
Με Απόφασή της, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ.Κατερίνα Σαββαΐδου καταγράφει τις περιπτώσεις αυτές, που θα οδηγούν αυτόματα σε αφαίρεση του ΑΦΜ για τις επιχειρήσεις.
Μεταξύ των περιπτώσεων αυτών, περιλαμβάνονται και οι εξής:
– Όταν επιχείρηση με ενδοκοινοτικές συναλλαγές δεν έχει υποβάλλει για έναν χρόνο περιοδικές δηλώσεις για την απόδοση του ΦΠΑ
– Όταν επιχείρηση με ενδοκοινοτικές συναλλαγές υποβάλλει επίσης για διάστημα ενός έτους μηδενικές δηλώσεις απόδοσης ΦΠΑ
– Όταν δεν βρίσκεται η διεύθυνση, που έχει δηλώσει ως έδρα η επιχείρηση
– Όταν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης αρνούνται να παράσχουν πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα, που ζητούνται από την φορολογική διοίκηση.
Το ΑΦΜ, όπως ορίζεται στην απόφαση, θα μπορεί να επιστραφεί, μόνον μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και προσκόμιση των στοιχείων εκείνων, που θα αποδεικνύουν, ότι εξέλιπαν οι λόγοι αναστολής του ΑΦΜ




