«Είναι σημαντικό για όλους μας να συνεχίσει η Τουρκία να είναι ένας δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, γιατί η Τουρκία βρίσκεται στα σύνορα όλης της αστάθειας, όλης της βίας, που έχουμε δει στο Ιράκ και την Συρία»!
-Περίπου 60.000 στρατιωτικοί -εκ των οποίων άνω των 100 στρατηγών-, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ή έχουν συλληφθεί ή διερευνώνται από τις Αρχές για συμμετοχή ή στήριξη στο πραξικόπημα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι διώξεις χιλιάδων στελεχών του τουρκικού στρατού, ως συνεργών του αποτυχημένου πραξικοπήματος, δεν έχουν αποδυναμώσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του, που παρεχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters».
«Η Τουρκία έχει μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις και είμαι σίγουρος, ότι θα συνεχίσει ως δεσμευμένος και δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ», είπε στο «Reuters» ο κ. Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο μιας συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, με την συμμετοχή αξιωματούχων άμυνας από 30 και πλέον χώρες, που συνασπίζονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: «Είναι σημαντικό για όλους μας να συνεχίσει η Τουρκία να είναι ένας δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, γιατί η Τουρκία βρίσκεται στα σύνορα όλης της αστάθειας, όλης της βίας, που έχουμε δει στο Ιράκ και την Συρία»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε επίσης, ότι αναμένει την αντίδραση της Τουρκίας στο πραξικόπημα να είναι ανάλογη και σύμφωνη με τις αξίες του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας, ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης της συμμετοχής της χώρας στην στρατιωτική Συμμαχία.
«Είναι σημαντικό για όλους μας να συνεχίσει η Τουρκία να είναι ένας δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, γιατί η Τουρκία βρίσκεται στα σύνορα όλης της αστάθειας, όλης της βίας, που έχουμε δει στο Ιράκ και την Συρία», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, ότι υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών μέσα στο ΝΑΤΟ γενικά, και ειδικά, όσον αφορά τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και υπογράμμισε, ότι «αυτό που χρειαζόμαστε, είναι αφ’ ενός να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες, και αφ’ ετέρου να έχουμε καλύτερο προγραμματισμό, καλύτερους μηχανισμούς για την ανταλλαγή πληροφοριών, το συντομότερο δυνατόν».

Περίπου 60.000 στρατιωτικοί -εκ των οποίων πολλοί στρατηγοί-, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ή έχουν συλληφθεί ή διερευνώνται από τις Αρχές για συμμετοχή ή στήριξη στο πραξικόπημα!

Υπολογίζεται, ότι από την Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν έγινε το πραξικόπημα, περίπου 60.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ή έχουν συλληφθεί ή διερευνώνται από τις Αρχές, εντείνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση των εκκαθαρίσεων όσων αντιτίθενται στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην γειτονική μας χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία συνορεύει με την πολύπαθη Συρία και η οποία είναι σύμμαχος της Δύσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, περισσότεροι των 100, από το σύνολο των 360 Τούρκων στρατηγών εν ενεργεία, κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές από την περασμένη Παρασκευή.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, του Καναδά και της Ολλανδίας εξέφρασαν ανησυχία για την έκταση των διώξεων από τις τουρκικές Αρχές, και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου!

Η τελευταία φορά, που οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας χρησιμοποίησαν βία για να ανατρέψουν την Κυβέρνηση πραξικοπηματικά, ήταν εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.
Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, του Καναδά και της Ολλανδίας εξέφρασαν ανησυχία για την έκταση των διώξεων από τις τουρκικές Αρχές, και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου.
Μιλώντας, πάντως, στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας στην Βάση Άντριους, έξω από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ, εξήγησε, ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση, που θα χρειαστούν μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Over 10 NATO members oppose Syria war