Οι ογκώδεις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.

Eπιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Όχι» στην ισλαμοφοβία και στην εκμετάλλευση του Charlie Hebdo από την ξενοφοβική «Pegida», φώναξαν χιλιάδες Γερμανοί, που βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας τους για να διαδηλώσουν κατά της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας, σαν απάντηση στις διαδηλώσεις της «Pegida». Αν και η προσέλευση του κόσμου στην διαδήλωση της «Pegida», που έγινε στην Δρέσδη, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, η αντίστοιχη ξενοφοβική διαδήλωση του παραρτήματος της οργάνωσης αυτής στην Λειψία βρήκε απέναντί της χιλιάδες αντιδιαδηλωτές, που ήσαν περισσότεροι από τους υποστηρικτές της «Pegida». Το ίδιο συνέβη και σε όλες, σχεδόν, τις άλλες μεγάλες πόλεις, όπου οι αντιδιαδηλωτές ήταν περισσότεροι από τους διαδηλωτές, που είχαν συνθήματα εναντίον των μεταναστών.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Διασπασμένη σε ξενοφοβικούς-ρατσιστές και σε αντιρατσιστές η γερμανική κοινωνία

Από την μία πλευρά βρέθηκε η «Pegida», που ξεκίνησε από την Δρέσδη και τα «παραρτήματα» της οποίας αλλάζουν το όνομά τους, ανάλογα με την πόλη («Legida» στη Λειψία, «Bagida» στο Μόναχο της Βαυαρίας, «Kögida» στην Κολωνία, κοκ). Από την άλλη πλευρά, βρέθηκαν οι αντιδιαδηλώσεις του Nogida, δηλαδή του «όχι στην Pegida».Στην Δρέσδη το βράδυ της περασμέ.νης Δευτέρας, για 12η Δευτέρα, η ξενοφοβική ένωση «Πατριώτες Ευρωπαίοι εναντίον της ισλαμοποίησης της Δύσης», συγκέντρωσαν 25.000 άτομα. Ήταν όντως η μεγαλύτερη μέχρι τώρα συγκέντρωση της «Pegida» στην πόλη -και η μοναδική, στην οποία η αντιδιαδήλωση ήταν μικρότερη (7.500 άτομα). Το Σαββατοκύριακο πάντως, η αντιρατσιστική διαδήλωση είχε μαζέψει 35.000 κόσμου.
Στη Λειψία, όπου προσπάθησε να επεκταθεί το κίνημα «πορεία πένθους» για το Charlie Hebdo, τελικά στην διαδήλωση έδωσαν το «παρών» 4.800 διαδηλωτές. Πολλαπλάσια ήταν η αντιδιαδήλωση, με 30.000 άτομα, που βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Η δημοτική αρχή της Λειψίας τελικά πήρε, λίγο πριν την διαδήλωση, πίσω την απαγόρευση πλακάτ με σκίτσα του Μωάμεθ.

Σε πολλές πόλεις οι αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις είχαν πολλαπλάσους συμμετέχοντες από ότι οι ξενοφοβικές διαδηλώσεις

Στο Μόναχο, για τρίτη φορά οι αντιδιαδηλωτές ήταν πολλαπλάσιοι των σχετικά λίγων διαδηλωτών, που εμφανίστηκαν με συνθήματα «κατά της ισλαμοποίησης της Δύσης». Περίπου 20.000 κάτοικοι της βαυαρικής πρωτεύουσας βρέθηκαν στην αντιρατσιστική συγκέντρωση, με πλακάτ «το Μόναχο είναι πολύχρωμο» απέναντι σε περίπου 1.500 διαδηλωτές της εκεί «Pegida» («Bagida»).
Ανάλογοι ήταν οι συσχετισμοί και στις διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες γερμανικές πόλεις. Στο Βερολίνο συμμετείχαν στην αντιρατσιστική διαδήλωση 4.000 πολίτες εναντίον των 400 με τα συνθήματα κατά της «ισλαμοποίησης». Στο Ντύσσελντορφ 5.000 άτομα βρέθηκαν απέναντι σε ομάδα 350 διαδηλωτών της τοπικής «Pegida», ενώ ογκώδεις ήσαν επίσης οι διαδηλώσεις υπέρ της ανοικτής κοινωνίας στο Αμβούργο και στο Ζάαρμπρουκεν.