Σε συνεργασία με την ελληνική κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση «ΑΡΣΙΣ» η  γερμανική ΜΚΟ German Doctors  επισκέφτηκε εκ νέου την Ελλάδα συνεχίζοντας την πολύτιμη δραστηριότητά της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Με προορισμούς αυτή τη φορά την Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και των Ιωαννίνων τα στελέχη της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης συνέχισαν την εκτέλεση θεραπευτικών προγραμμάτων για πρόσφυγες, τα οποία πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης.

Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν υποστεί βασανιστήρια και διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας είναι αρκετά μεγάλος όπως και η ανάγκη ψυχοκοινωνικής τους στήριξης. Η Πρόεδρος των «German Doctors», Δρ. Ελίζαμπεθ Κάουντερ ήρθε για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να εκπαιδεύσει τα στελέχη της ΑΡΣΙΣ στην πρωτότυπη ψυχοθεραπευτική μέθοδο της αμμοθεραπείας που επιτρέπει στους ψυχικά τραυματισμένους ανθρώπους να ξαναβρούν το εαυτό τους. Σε ένα μικρό κιβώτιο γεμάτο με άμμο και χρησιμοποιώντας μικρά αντικείμενα μπορεί κάποιος να δημιουργήσει διάφορες φιγούρες και εικόνες. Πρόκειται για μία μη λεκτική αλλά ουσιαστική επικοινωνία των τραυματισμένων ψυχικά ατόμων με τον εαυτό τους αλλά και με τους άλλους και με αυτόν τον τρόπο έρχονται αντιμέτωποι με τις τραυματικές τους εμπειρίες ενισχύοντας τον πληγωμένο εσωτερικό τους κόσμο. Ουσιαστικά οι νεαροί κυρίως μετέχοντες σε αυτή τη δράση μοντελοποιούν την εμπειρία και τα συναισθήματά τους χρησιμοποιώντας στοιχεία και υλικά σε ένα γεμάτο με άμμο κιβώτιο κι έτσι μπορούν να ξαναβρούν τη χαμένη εκφραστικότητα και δημιουργικότητά τους απαλύνοντας την ανάμνηση του πόνου.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί σε αυτό το θεραπευτικό πρόγραμμα περίπου 50 άνθρωποι, κυρίως νεαροί  άντρες οι οποίοι προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Αλγερία, την Αιθιοπία, το Καμερούν, το Κονγκό, το Πακιστάν, το Τόγκο, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Γουινέα, τη Ακτή Ελεφαντοστού, την Τουρκία, το Μαρόκο και τη Γκάνα. Η ανάγκη για μία τέτοια υπηρεσία εξειδικευμένης δομής παροχής υπηρεσιών σε θύματα βασανιστηρίων φαίνεται από τις συνεχείς παραπομπές για χρήση του προγράμματος . Ο Πρόεδρος της «ΑΡΣΙΣ» Νίκος Γαβαλάς ευχαρίστησε την κ. Κάουντερ για την υποστήριξη των German Doctors και πρότεινε την επέκταση της μεθόδου της αμμοθεραπείας και σε άλλες δομές ανά την Ελλάδα.

Η  Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

 Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV).