Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ο Γερμανός ειδικός της «Greenpeace» στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, Tobias Münchmeyer, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», προειδοποιώντας, ότι ολόκληρη η Ευρώπη και πολλές περιοχές του πλανήτη μας απειλούνται να υποστούν τεράστια καταστροφή από ένα ενδεχόμενο πλήγμα ή ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, που βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο Γερμανός επιστήμονας επεσήμανε, ότι ο συγκεκριμένος σταθμός πυρηνικής ενέργειας βρίσκεται σε μια εμπόλεμη περιοχή και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να υποστεί αεροπορική επιδρομή ή δολιοφθορά, που θα προκαλούσε ανυπολόγιστη ζημιά.cover-of-the-book-greenpeace

Το κέλυφός του δεν είναι σε θέση να «σώσει» τους αντιδραστήρες του από τυχόν αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς

Ο ίδιος διευκρίνησε, ότι οι πυρηνικοί σταθμοί δεν διαθέτουν επαρκή προστασία έναντι άμεσων εναέριων επιθέσεων. Το κέλυφος είναι, μεν, κατασκευασμένο από παχύ οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο περιβάλλει τους αντιδραστήρες και προστατεύει από διαρροές ραδιενέργειας σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά δεν θα είναι σε θέση να τους «σώσει» από τυχόν αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς.
Το συγκεκριμένο πυρηνικό εργοστάσιο στην Zaporizhia είναι το μεγαλύτερο, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερ πυρηνικά εργοστάσια του πλανήτη. Βρίσκεται στην όχθη του υδάτινου ταμιευτήρα Kahovsky, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ντόνετσκ, όπου το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώνονται οι μάχες, στις οποίες συμμετέχουν και πολεμικά αεροσκάφη.

Ο πυρηνικός σταθμός στο Zaporozhye κινδυνεύει, εκτός από πιθανή αεροπορική επιδρομή ή δολιοφθορά, και από την έλλειψη των απαραίτητων ρωσικών ανταλλακτικών για την ασφαλή λειτουργία του

Σύμφωνα με τον Γερμανό πυρηνικό εμπειρογνώμονα, το εργοστάσιο κατασκευάστηκε από σοβιετικούς μηχανικούς, και εξαρτάται άμεσα από τις εισαγωγές ρωσικού ειδικού εξοπλισμού και ανταλλακτικών, που έχουν σταματήσει εδώ και μερικά χρόνια
Έτσι γίνεται σαφές, ότι ο πυρηνικός αυτός σταθμός κινδυνεύει, εκτός από πιθανή αεροπορική επιδρομή ή δολιοφθορά, και από την έλλειψη των απαραίτητων ανταλλακτικών για την ασφαλή λειτουργία του.
Όπως αναφέρουν επίσημες πληροφορίες, το ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο, που φυλάσσεται από την ουκρανική πολεμική αεροπορία με τακτικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, μπορεί να αντέξει σε ένα σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς και σε έκρηξη πέντε τόνων TNT σε απόσταση 200 μέτρων από αυτό.
Όμως, μια πιθανή και απευκταία επίθεση, δολιοφθορά ή πιθανή βλάβη στις εγκαταστάσεις του, έστω και από ανθρώπινο λάθος, θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια, τεράστια οικολογική καταστροφή με πολλά εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα, αρχικά στην ανατολική και βόρεια Ευρώπη και στην συνέχεια σε άλλες περιοχές της Γης, ασύγκριτα μεγαλύτερη από αυτή του Τσερνομπίλ!