Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της «Εστίας Ελλάδος στην Κύπρο», η οποία αποτελεί παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Ο κ.Γεροντόπουλος εγκαινίασε το βράδυ της Πέμπτης τα γραφεία της Εστίας και παρακολούθησε την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ.Κώστα Καδή και τον δήμαρχο της πόλης κ.Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Μιλώντας στη συνέχεια τόνισε ότι: «Η Ελλάδα είναι και μέσα από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρούσα στην Κύπρο, την οποία αισθανόμαστε ως τμήμα της ελληνικής συλλογικότητας. Η αξία του νεοσυσταθέντος παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Κύπρο, δημιουργεί την δυνατότητα προώθησης συνεργειών με αντίστοιχα πολιτιστικά κέντρα στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, χώρο στον οποίο διαδόθηκε και αναπτύχθηκε ο ελληνισμός».gerontopoulos

Συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

Το πρωί της Παρασκευής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ.Κώστα Καδή. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν για τη συνεργασία Ελλάδας -Κύπρου στον τομέα του πολιτισμού και διαπίστωσαν ότι o politism;ow μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην προώθηση ζητημάτων που έχουν σχέση με το Κυπριακό και τα υπόλοιπα εθνικά μας θέματα. 
Μιλώντας μετά την συνάντηση, ο κ.Γεροντόπουλος επεσήμανε: « Είναι πολύ σημαντική η πολιτιστική διπλωματία. Σε περίοδο κρίσης Αθήνα και Λευκωσία μπορούν να προβάλουν τις κοινές τους πολιτισμικές αξίες, οι οποίες είναι διαχρονικές. Με αυτά τα όπλα πηγαίνουμε στο εξωτερικό και κερδίζουμε μάχες και για τα εθνικά μας τα θέματα και για τα ζητήματα της καθημερινότητάς μας».stefani
Στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ για την «Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων»
Στη συνέχεια, ο Έλληνας Υφυπουργός επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα και εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κ.Γεροντόπουλος, παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου κ.Χριστόφορου Φωκαίδη, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στην μνήμη των αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών της ΕΛΔΥΚ οι οποίοι έχασαν την ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων. Επίσης παρακολούθησε εντυπωσιακή επίδειξη από άγημα της ΕΛΔΥΚ και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της.

Απονομή μεταλλίου από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, το προεδρείο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ της περιόδου 1955-59, του απένειμε μετάλλιο «σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης» και ο Υφυπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε την συγκίνηση του, αφού όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτή η ύψιστη τιμή, προέρχεται από τους ήρωες αγωνιστές της ΕΟΚΑ που βρίσκονται εν ζωή. Πιστεύω ότι ο αγώνας και οι θυσίες σας θα δικαιωθούν, όταν η Κύπρος γίνει και πάλι ελεύθερη και ενωμένη».
Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον Ελληνοκύπριο εκπρόσωπο στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους κ. Νέστορα Νέστορος.