Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά γιορτάστηκε το Oktoberfest στην Γερμανική Σχολή της Θεσσαλονίκης

-Τις ημέρες, που στην ιστορική πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, γιορτάζεται το Oktoberfest, μία μικρή προσομοίωσή του ήρθε στην ελληνική συμπρωτεύουσα, προσφέροντας διασκέδαση και πλούειο φαγοπότι σε πλήθος κόσμου!

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, την τελευταία ημέρα του πρώτου φθινοπωρινού μήνα, το Μόναχο…μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη, καθώς στο προαύλιο της Γερμανικής Σχολής της Θεσσαλονίκης στήθηκε για μια ημέρα και για τις ανάγκες της γιορτής, ένα…βαυαρικό χωριό!
Τις ημέρες, που στην ιστορική πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, γιορτάζεται το Oktoberfest, μία μικρή προσομοίωσή του ήρθε στην ελληνική συμπρωτεύουσα, την Θεσσαλονίκη και στην Γερμανική Σχολή, για δέκατη συνεχόμενη χρονιά.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων της Γερμανικής Σχολής και υποστηρίχθηκε από τον Σύλλογο Αποφοίτων του σχολείου και το Αυστριακό Προξενείο Θεσσαλονίκης, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας
στην Θεσσαλονίκη.
Η γιορτή ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου με την προσέλευση πολύ κόσμου. Τα ευρώ έγιναν μάρκες και ξεκίνησε η διασκεδαση και το φαγοπότι, υπό των ήχο της παραδοσιακής μουσικής από την 13μελή γερμανική μπάντα «Donau Express», που ήρθε στην χώρα μας γι’ αυτή την εκδήλωση, από το Μέλανα Δρυμό!

Το Oktoberfest διοργανώθηκε για πρώτη φορά στον Άγιο
Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, στα πρότυπα της γιορτής του Μονάχου, το 1818, δηλαδή οκτώ χρόνια μετά την
γέννηση του θεσμού στην βαυαρική πρωτεύουσα!

Φυσικά το πρόγραμμα της γιορτής περιελάμβανε πολλή μπύρα και, βέβαια, τα παραδοσιακά εδέσματα της Βαυαρίας, λουκάνικα, κότσι με ξυνολάχανο, το παραδοσιακό βαυαρικό έδεσμα Leberkaese, πατατοσαλάτες και άλλες λιχουδιές!
Στο προαύλιο της Γερμανικής Σχολής όλα κύλησαν στους ρυθμούς της μπύρας και της συνεχούς τροφοδοσίας… Ένα απλό χτύπημα στο βαρέλι έφθανε για να δώσει το σύνθημα του ανεφοδιασμού!
Πάντως, αξίζει να αναφερθεί εδώ και ένα ιστορικό στοιχείο, που έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Το Oktoberfest διοργανώθηκε για πρώτη φορά στον Άγιο
Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, στα πρότυπα της γιορτής στο Μόναχο, το 1818, δηλαδή οκτώ χρόνια μετά την
γέννηση του θεσμού στο Μόναχο!
Σημειώνεται, ότι η γιορτή αυτή, που γίνεται κάθε χρόνο στην βαυαρική πρωτεύουσα, αποτελεί το μεγαλύτερο εορταστικό γεγονός στην Βαυαρία και συγκεντρώνει περισσότερους από εννέα εκατομμύρια επισκέπτες!