Φωτό αρχείου

Ερωτήσεις βουλευτών και απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Feist (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, EPP): Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε που άλλη μια φορά μας επαναφέρατε τα θεμέλια του ΣτΕ, κυρίως την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία ζει σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή. Αναφερθήκατε στην κοινωνική και οικονομική συμμετοχή. Για εμάς η συμμετοχή στην κοινωνία δεν ξεκινά μόνο εφόσον κάποιοι έχουν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο, αφορά όλες τις κοινωνικές ομάδες. Πιστεύετε ότι σε αυτόν τον Οργανισμό πρέπει να αγωνιστούμε περισσότερο για την εκπαίδευση, και την πανεπιστημιακή και την κατώτερη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εργαστεί κανείς με την εκπαίδευση. Είναι αυτονόητο ότι όλα ξεκινούν από το σχολείο, από την τρυφερή ηλικία. Από εκεί  πρέπει  να ξεκινήσει η πραγματική ισότητα. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η διαπαιδαγώγηση, η ισότητα στην αφετηρία όπως είπα προηγουμένως. Κι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου με το ιδεώδες της δημοκρατίας.  Αν θέλουμε να πολεμήσουμε τον λαϊκισμό, πρέπει να τον πολεμήσουμε στη ρίζα του.
Κι ο λαϊκισμός, ιδιαίτερα με τα Μέσα Επικοινωνίας που υπάρχουν σήμερα, ιδίως μέσω του διαδίκτυου, αρχίζει να «υπονομεύει» την ψυχή των ανθρώπων από την τρυφερή ηλικία χωρίς να το καταλάβουν. Και κυρίως αυτό που πρέπει να εμπεδώσουμε καλύτερα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης είναι η Αριστεία. Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε την έννοια της Αριστείας από την εποχή του Ομήρου. Ήταν ο πρώτος που μίλησε για αριστεία.

Αριστεία δεν σημαίνει ελιτισμό. Η πραγματική αριστεία είναι πράξη δικαιοσύνης, γιατί δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να προσφέρει αυτό που έχει μέσα του. Αλλά πρέπει να συνδυάζεται η αριστεία με αυτό που είπα πριν κι αυτό που είπατε. Από το σχολείο να ξεκινούν όλοι μαζί, από την ίδια αφετηρία. Και στην κατανόηση των βασικών αρχών του πολιτισμού και της δημοκρατίας, αλλά και στη δυνατότητα να προχωρήσουν προσφέροντας καθένας αυτό που έχει μέσα του.

Stephan Schennach (Αυστρία, Soc): Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε για αυτήν την πολύ εντυπωσιακή σας ομιλία και ευχαριστώ γιατί η Ελλάδα λαμβάνει μέριμνα για όλες αυτές τις χιλιάδες προσφύγων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: η Ελλάδα τι είδους ευρωπαϊκή και διεθνή υποστήριξη χρειάζεται, για να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους τους πρόσφυγες. Και έχοντας κατά νου τη συζήτηση που προηγήθηκε πριν έρθετε στην αίθουσα, κυρίως προστασία και ασφάλεια για τις νέες γυναίκες, για την προστασία από την σεξουαλική βία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πρώτο που θα ήθελε η Ελλάδα, είναι να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των προσφύγων. Κυρίως αυτό που θέλει η Ελλάδα, η οποία μπορεί να αντέξει με αξιοπρέπεια μεγάλες θυσίες, είναι ότι δεν μπορεί να ανεχθεί εταίρους της να της λένε «δεν προστατεύεις καλά τα σύνορα». Θαλάσσια σύνορα! Τι ζητούμε εμείς οι Έλληνες; Δεν ζητούμε τόσο οικονομικά μέσα. Ζητούμε την πρακτική συμπαράσταση: να μοιραστούμε τους πρόσφυγες, για να έχουν καλύτερη μεταχείριση, καθώς ένας λαός δεν μπορεί από μόνος του να διαχειριστεί τόσο μεγάλο όγκο, όπου ανάμεσα δεν είναι μόνο πρόσφυγες. Είναι πάρα πολλοί παράνομοι μετανάστες.

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο την κατανομή των ανθρώπων, ώστε να έχουν καλύτερη μοίρα. Περισσότερο χρειάζεται την συμπαράσταση σε ανθρώπους που έρχονται ανιδιοτελώς για να βοηθήσουν. Κυρίως έχει ανάγκη αναγνώρισης αυτού που κάνει και όχι την εύκολη κριτική που της γίνεται, τη στιγμή που εγώ ξέρω οι νησιώτες Έλληνες τι έχουν κάνει και τι κάνουν συνεχώς. Αυτήν την αναγνώριση θέλουν, τίποτα παραπάνω, όσο και να σας φαίνεται παράξενο. Ώστε να αισθανόμαστε ότι έχουμε την συμπαράσταση της δικής μας οικογένειας και της ευρύτερης Ευρώπης.

Dundee, Αlexander (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί): K. Πρόεδρε, μετά την ομιλία και τις παρατηρήσεις σας όλοι μας εκτιμούμε ιδιαίτερα το βάρος που φέρει η Ελλάδα λόγω του μεταναστευτικού. Από το 2015 μιλάμε για 1 εκ πρόσφυγες που εξακολουθούν μέσω της Ελλάδας να προσπαθούν να μετακινηθούν στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή έχουμε 60 χιλ. πρόσφυγες στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως οι  εγκληματίες, οι δουλέμποροι, οι λαθροδιακινητές που προσπαθούν να μεταφέρουν όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα και οι οποίοι δεν διστάζουν να συνεχίζουν. Ποια τα σχέδια της χώρας σας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και πώς προτίθεται η Ελλάδα να συνεργαστεί με άλλους θεσμούς για να περιορίσει τόσο το οργανωμένο έγκλημα, όσο και να βελτιώσει τα συστήματα που είναι απαραίτητα για να υποδέχονται τους πρόσφυγες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ γιατί επισημάνατε το εξής: Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο πρόσφυγες. Αν είχαμε μόνο πρόσφυγες και δη πρόσφυγες από τη Συρία θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ εύκολα το πρόβλημα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύκολη είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων με τον ελληνικό πληθυσμό. Αυτό που είναι το μεγάλο ζήτημα είναι η παράνομη μετανάστευση. Πολλές φορές δεν είναι παράνομοι μετανάστες που ζητούν μια καλύτερη μοίρα. Είναι εγκληματικά στοιχεία, όπως είπατε. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να κάνει τη διάκριση και να συμπεριφέρεται, όπως πρέπει να συμπεριφερθεί.

Τι μας λείπει; Πρώτα απ’ όλα μας λείπει, από την πλευρά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ – γιατί και το ΝΑΤΟ αναμίχθηκε στην εκτέλεση της Συμφωνίας που έχουμε με την Τουρκία – η δυνατότητα καταλληλότερου έλεγχου των συνόρων. Το Λιμενικό της Ελλάδας δεν μπορεί να θωρακίσει απολύτως από τέτοιες περιπτώσεις τα σύνορα. Πέραν τούτου χρειαζόμαστε συμπαράσταση και την ειλικρινή συνεργασία της Τουρκίας. Δεν λέω ότι η Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας ότι δεν έχει κάνει την δουλειά της. Την κάνει. Δεν ξεχνάμε εμείς οι Έλληνες, γιατί ζούμε δίπλα-δίπλα, πόσα εκ. προσφυγές είναι στην Τουρκία αυτήν την στιγμή. Κι αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε στην Τουρκία και πρέπει με γενναιότητα να το πούμε όλοι. Αλλά πρέπει να βοηθήσουμε όλοι στην αποτροπή ή και σύλληψη ιδίως των εγκληματικών στοιχείων των παράνομων μεταναστών.

Και βεβαίως η Ευρώπη πρέπει να κάνει τη δουλειά της σε ένα άλλο στοιχείο. Αγνοούμε, όχι εσείς, γενικότερα στην Ευρώπη ότι έχουμε ένα Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο στο πλαίσιο της ΕΕ. Είναι η ευρωπαϊκή πολιτική για την παράνομη μετανάστευση. Είναι από το 2008 (18.10)  και στην ουσία δεν έχει εφαρμοστεί παρά ελάχιστα. Ξέρετε ότι σε αυτό το κείμενο λέει, ότι η ΕΕ , λόγω της ισχύος που έχει, πρέπει να διαμορφώνει Συμφωνίες επαναπροώθησης με κράτη που στέλνουν παράνομους μετανάστες εγκληματικά στοιχεία, ώστε να μπορούμε, να τους στέλνουμε εκεί όπου ξεκίνησαν.

Δεν υποτιμούμε τον άνθρωπο. Δεν μιλήσαμε για αυτόν που είναι νόμιμος μετανάστης. Δεν μιλήσαμε ούτε για τον παράνομο μετανάστη που πεθαίνει και πρέπει να ζήσει. Μιλάμε για άλλα στοιχεία που δεν έχουν σχέση ούτε με πρόσφυγες ούτε με μετανάστες που πραγματικά αναζητούν μία καλύτερη μοίρα. Εκεί πρέπει να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ήμουν Υπουργός Εσωτερικών όταν έγινε το Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο. Από τότε είχαμε δει ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες της Αφρικής, ιδίως της Υποσαχάριας Αφρικής οικονομικά, ώστε να τους δώσουμε τα μέσα ως Ευρώπη, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τους πληθυσμούς τους εκεί. Πόση υποκρισία Θεέ μου; Δεν κάναμε τίποτα από το 2008, τίποτε απολύτως προς αυτήν την κατεύθυνση. Και τώρα δεν σκεφτόμαστε ότι είναι καιρός ακόμη και σήμερα να το πράξουμε. Να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες με οικονομικά και τεχνικά μέσα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως προβλέπει η παρ. 5 του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008.  Συγχωρήστε με που μακρηγόρησα, αλλά θεώρησα απαραίτητη την ενημέρωσή σας σε αυτό το σημείο.

Comte (Γαλλία) Φιλελεύθεροι (ALDE): Πρόεδρε, το ζήτημα της Κύπρου τίθεται, απασχολεί την επικαιρότητα, είναι εν εξελίξει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την επανένωση της νήσου και γνωρίζουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα. Ποια είναι η άποψη, η εκτίμηση της Ελλάδας σε σχέση με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποια θα είναι η συμβολή της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έτοιμες να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος. Για μας είναι μια ανοιχτή πληγή ότι από το 1974 υπάρχει κατοχή ξένου στρατού στην Κύπρο. Πρέπει να ξέρετε ότι θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι της Ελλάδας και την Κύπρου είναι διεθνές και ευρωπαϊκό. Αλλά λέμε το αυτονόητο και παρακαλώ ακούστε με και πείτε μου πού υπάρχει διαφωνία. Για να λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η Κύπρος είναι όχι μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Η οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο, γιατί μόνο τότε είναι δυνατό να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρη την Κύπρο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του πρωτογενούς δικαίου σχετικά με το τι σημαίνει κυριαρχία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αρ.4 παρ,.2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει τι είναι η κυριαρχία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα δείτε ότι δεν ανέχεται να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις μετά την επίλυση του Κυπριακού. Υπάρχει δε ιστορικό προηγούμενο της ενοποίησης των 2 Γερμανιών. Οι συνάδελφοί σας εδώ από τη Γερμανία το γνωρίζουν. Θυμηθείτε ότι ενώ η ενοποίηση εν τοις πράγμασι επήλθε το ΄90, πόσο  χρειάστηκε μετά για να υπάρξει η τυπική ενοποίηση, ως προς τη δυνατότητα Ευρωπαϊκού Κεκτημένου; Πότε θεωρήθηκε από πλευράς Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, άρα Ευρωπαϊκή Ένωση τι επήλθε η ενοποίηση των δύο Γερμανιών; Όταν είχε φύγει και ο τελευταίος στρατιώτης της τότε ΕΣΣΔ. Αυτό είναι ένα προηγούμενο που δεν το τόνισα μόνον εγώ. Ως Υπουργός Εξωτερικών το τόνισε προς τιμήν του ο νυν Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Frank Walter Steinmeier. Αυτός είναι απαραίτητος κανόνας. Γιατί σκεφτείτε τι προηγούμενο θα δημιουργούσαμε, αν δεχόμαστε σήμερα επίλυση του Κυπριακού – από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου – με παραμονή στρατευμάτων κατοχής και εγγυήσεις τρίτων που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι προηγούμενο θα δημιουργούσαμε για οποιοδήποτε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή θα μπορούσε ένας τρίτος, όχι μόνον για την Κύπρο,  για κάθε κράτος να θεωρήσει ότι έχει συμφέροντα σε μία χώρα, να εισβάλει και να πει. Βεβαίως θα φύγω, αλλά πρέπει να κρατήσω εδώ στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, γιατί έχω εδώ συμφέροντα. Ποιος από εσάς θα το αποδεχόταν; Ποια ευρωπαϊκή χώρα θα το αποδεχόταν; Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε λύση για το Κυπριακό, την επιδιώκουμε. Για εμάς είναι ανοιχτή πληγή για το νησί, με όσα υφίσταται. Όμως δεν πρόκειται να διαπράξουμε το έγκλημα που υπονομεύει την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δυνατότητά της να υπερασπίζεται τα του οίκου της όπως εκείνη νομίζει. Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο τον εαυτό μας με το θέμα του κυπριακού. Υπερασπιζόμαστε το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Κι αυτό το λέμε με όλη την εκτίμηση προς την Τουρκία, που ξέρετε ποιες είναι οι σχέσεις μας, η στάση μας αυτήν την ώρα. Η Τουρκία έχει να κερδίσει κι εκείνη από λύση που σέβεται την  αρχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Γιατί τότε δύο κοινότητες, η κυπριακή και η τουρκική, θα ζουν μέσα στο πλαίσιο μιας πραγματικής ομοσπονδίας, γιατί δεν νοείται συνομοσπονδίες στην Κύπρο, μιλάμε για ομοσπονδία το πολύ. Ομοσπονδία όπου έχουμε τις αρχές του ομοσπονδιακού κράτους, όπου το κράτος αυτό και οι υπήκοοί του είναι ευρωπαίοι πολίτες κι έχουν όλα τους τα δικαιώματα. Μόνον έτσι η Κύπρος μπορεί να πάει μπροστά. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει συμφέρον και η Τουρκία.  Δεν έχει κανένα συμφέρον να υπάρχει αυτή η μη λύση και η παραμονή των στρατευμάτων κατοχής.  Οι ίδιοι τουρκοκύπριοι είναι θύματα αυτής της κατάστασης σε τελική ανάλυση.

Nicolini, N (Σαν Μαρίνο): Ευρωπαϊκή Αριστερά, GUE): κ. Πρόεδρε, η χώρα σας είναι παράδεισος τουριστικός, αλλά όπως οι περισσότερες μεσογειακές χώρες είναι κόλαση για τα ζώα. Ως υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ζώων είμαι σε επαφή με πολλούς Έλληνες εθελοντές,  που μου λένε ότι τα ζώα ζούνε σε άθλιες συνθήκες, εγκαταλελειμμένα κουτάβια, ζώα δεμένα με αλυσίδες κάτω από τον καυτό ήλιο της χώρας. Έχετε εξάγει τον πολιτισμό σε όλον τον κόσμο. Κάντε κάτι για να αλλάξετε την νοοτροπία των νεότερων γενεών, να σταματήσει αυτή η βαναυσότητα, προκειμένου τα κονδύλια να δαπανώνται με τον σωστό τρόπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πράγματι υπάρχει ζήτημα για το οποίο λυπούμαι κι εγώ βαθύτατα. Πρέπει να ξέρετε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες, όσον αφορά την νομοθεσία. Έχουμε ποινικοποίηση της συμπεριφοράς αυτής. Έχουμε παρέμβαση των δικαστηρίων , η οποία είναι δραστική σε πολλές περιπτώσεις. Και κυρίως έχουμε ξεκινήσει καμπάνια ευαισθητοποίησης όλων των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών ήδη από τα σχολικά έδρανα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Γιατί ξέρετε δεν είναι να έρχεται κάποιος εδώ, να σας μιλά και να θεωρεί ότι όλα είναι ρόδινα. Έχετε δίκιο. Να είστε βέβαιος ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε παρά την κρίση που αντιμετωπίζουμε. Γιατί και από αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα πράγματα, κρίνεται κανείς ως προς τον πολιτισμό του και το επίπεδο του πολιτισμού του.

Να είστε βέβαιος ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει και όχι μόνον για την εικόνα που έχουμε προς τα έξω, αλλά για τον τρόπο που εμείς οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε τον δικό μας πολιτισμό και την δική μας παράδοση.-

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ