(c)elliniki-gnomi.eu

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, σχετικά με το περιεχόμενο της λίστας των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι μένει πιστή στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη με μια σειρά μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, μέτρων για την ανακούφιση των φορολογούμενων αλλά και μέτρων υπέρ των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, ωστόσο μένει να διευκρινιστεί μια σειρά από τουλάχιστον 8 σημεία, στα οποία εταίροι και δανειστές φέρεται να έχουν εκφράσει ενστάσεις.ypourgeio Oikonomikon
Τα σημεία αυτά, τα οποία ειναι αδιευκρίνιστα και ανοικτά, αφορούν σε κυβερνητικές εξαγγελίες για το φορολογικό, τα χρέη, τα κόκκινα δάνεια, τους μισθούς, τις συντάξεις και τους φόρους. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

Φορολογικό, χρέη

Μένει να διευκρινιστεί,τι θα συμβεί με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν εισόδημα μεταξύ 9.000 και 12.000 ευρώ.
Ανοιχτό μένει επίσης το ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών προς την Εφορία, καθώς οι εταίροι αντιδρούν στο σχέδιο για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, καθώς θεωρούν, ότι θα δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς σε χιλιάδες άτομα, που μπορούν να πληρώσουν αλλά το αποφεύγουν και αυτό θα έχει σοβαρή επίπτωση στα έσοδα του Κράτους.

«Κόκκινα» δάνεια

Τις ίδιες αντιδράσεις με το σχέδιο των 100 δόσεων για τα χρέη συναντά και το ζήτημα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων. Οι εταίροι θεωρούν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τράπεζες και ζητούν μέτρα για την διασφάλιση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στην ίδια λογική και οι αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς με την Κυβέρνηση να επιμένει, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί κόκκινη γραμμή, την οποία δεν πρόκειται να υπερβεί.

Μισθοί

Ανοικτό παραμένει το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ το μήνα. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στο ζήτημα αυτό η Κυβέρνηση μοιάζει να «βάζει νερό στο κρασί της», μιλώντας προς το παρόν για σταδιακή αύξηση. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές.
Ασαφές παραμένει και το τι θα συμβεί με το ζήτημα των τριετιών, με την Κυβέρνηση να επιθυμεί την επαναφορά τους, κάτι που θα σημάνει άμεσες αυξήσεις για χιλιάδες εργαζόμενους, ωστόσο και αυτό συναντά τις αντιδράσεις των εταίρων. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, ούτε στο εσωτερικό υπάρχει αναφορά στο μέτρο αυτό.

Συντάξεις

Ένα από τα πρώτα πράγματα, που θα κληθεί να κοστολογήσει και να “περάσει” στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές η Κυβέρνηση, είναι το θέμα της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους, που λαμβάνουν συνολικά με την κύρια και την επικουρική σύνταξη ποσά ως 700 ευρώ το μήνα.
Η Κυβέρνηση επίσης θα επιχειρήσει να καταργήσει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα Επικουρικά Ταμεία ώστε να αποφευχθούν νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ωστόσο αυτό το μέτρο δύσκολα θα βρει θετικό έδαφος στην πλευρά των δανειστών.
Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι εταίροι φαίνεται να αντιδρούν και στην ρύθμιση που προτείνει η Κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών, τονίζοντας, ότι πολλοί θα βρουν την ευκαιρία να μειώσουν την δόση, που δίνουν, με αποτέλεσμα να χάσουν έσοδα τα Ταμεία.

Φόροι

Παρά την εξαγγελία για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από την Κυβέρνηση, οι εταίροι και δανειστές δεν έχουν ακόμη λάβει θέση. Ουσιαστικά, όπως και στο παρελθόν, για να ανάψουν το πράσινο φως θα πρέπει να δουν πρόταση για ισοδύναμα μέτρα, που θα αποφέρουν αντίστοιχα έσοδα στο κράτος.

Αυτή ακριβώς θα είναι και η διαδικασία σε ότι αφορά στον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, που επιβαρύνει κατά πολύ τους καταναλωτές, αν και από εφέτος υπήρξε σημαντική μείωση, λόγω της μείωσης του φόρου, αλλά και της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Επισημαίνεται, ότι τα δύο τελευταία 24ωρα υπήρξε διαρκές “παζάρι” μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, αλλά αυτό φαίνεται, πως αφορούσε στην διατύπωση της λίστας και το τι θα πρέπει και τι δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην επιστολή αυτή, καθώς η ουσιαστική διαπραγμάτευση τώρα θα ξεκινήσει.

Ορόσημο στην διαπραγμάτευση θα αποτελέσει ο έλεγχος εταίρων και δανειστών στα τέλη Απριλίου. Αυτό θα είναι και το πρώτο crash test για την Κυβέρνηση, καθώς από εκεί θα κριθεί η ανάγκη λήψης μέτρων ή αν θα μπορέσει η ελληνική πλευρά να περάσει μέτρα ανακούφισης των πολιτών.