Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία προστασία του περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (ελληνικός κλάδος της IPPNW).

H Εταιρεία μας από το Καταστατικό της ασχολείται από την ίδρυσή της συστηματικά με τις επιπτώσεις των χημικών βιολογικών και πυρηνικών όπλων στην ανθρώπινη υγεία και είναι από τις ΜΚΟ, που συνέβαλλαν στην απαγόρευση τους από τον ΟΗΕ. Καταδικάζουμε την χρήση χημικών όπλων με κάθε αφορμή από το καθεστώς Σαντάμ κατά των Κούρδων του Ιράκ, τον Πούτιν  για να λυθεί η τρομοκρατική επιθεση των Τσετσένων στο θεατρο της Μόσχας, αλλά και τις δυνάμεις καταστολής κάθε κράτους. Ειδικά για τη Συρία είχαμε χειροκροτήσει τον ΟΗΕ επειδή όπως νομίζαμε συγκέντρωσε και κατέστρεψε το χημικό της οπλοστάσιο.

Είναι γνωστό ότι, αν και τα χημικά όπλα έχουν απαγορευθεί από το 1993, οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να τα έχουν στις αποθήκες τους, ενώ επειδή είναι φθηνά και εύκολα στηνκατασκευή συχνά χρησιμοποιούνται και από τρομοκράτες, γιαυτό και πάντα επαγρυπνούμε.

Το νέο μαζικό έγκλημα πολέμου στην Συρία, με την χρήση χημικών όπλων, απαιτεί τη διεξαγωγή αξιόπιστης διεθνούς έρευνας για τον εντοπισμό των ενόχων και την προσαγωγή τους ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Πέραν της απερίφραστης καταδίκης και τιμωρίας των ενόχων αυτού του εγκλήματος και δη κατά αμάχων, απαιτούμε την ανάληψη δράσης για τον άμεσο τερματισμό του καταστροφικού αυτού πολέμου σε μια περιοχή, που λόγω και της κατοχής από το Ισραήλ πυρηνικών όπλων, απειλεί την ασφάλεια ολόκληρου τον πλανήτη.

Για το ΔΣ

η πρόεδρος

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου