Η αρχική εκτίμηση της ΤτΕ, ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης, τοποθέτησης, συντήρησης και επαναπατρισμού των προσφύγων κοστίζουν 600.000.000 ευρώ, θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα επάνω!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Τα έξοδα της ελληνικής Κυβέρνησης για το προσφυγικό έχουν αλλάξει, μετά την απόφαση να δεχθούμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών, οι οποίοι επιθυμούν να μετακινηθούν προς τα βόρεια της Ευρώπης», τόνισε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
«Οι δαπάνες, που συνδέονται με την κρίση της μετανάστευσης, θα υπερβούν κάθε προηγούμενο στο παρελθόν, ξεπερνώντας, ήδη, το ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ μετά την ραγδαία αύξηση του αριθμού των προσφύγων, που αναγκάζονται να παραμείνουν στην χώρα μας», τόνισε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα.stournaras
Σήμερα στην Ελλάδα έχουν συσσωρευθεί περισσότεροι από 43.000 πρόσφυγες, με αρχική πρόθεση να κινηθούν βορειότερα στην Ευρώπη, και οι οποίοι έχουν μπλοκαριστεί, λόγω του κλεισίματος της αποκαλούμενης «βαλκανικής οδού».
Τον Φεβρουάριο, η Τράπεζα της Ελλάδας εκτίμησε, ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης, τοποθέτησης, συντήρησης και επαναπατρισμού των προσφύγων κοστίζουν 600.000.000 ευρώ.

Λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων, που έρχονται, πλέον, στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η αρχική εκτίμηση για το κόστος, που έχει το προσφυγικό στην χώρα μας

«Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην υπόθεση, ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα διέλευσης, αλλά, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η εκτίμηση αυτή», αναφέρει και το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters».
Οι χώρες της «βαλκανικής οδού» είναι η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ . Το Φθινόπωρο του 2015 οι Αρχές της ΕΕ ενέκριναν ένα σχέδιο για τον περιορισμό της ροής των προσφύγων από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια, οι οποίοι στην συνέχεια αποστέλλονταν στην Αυστρία και την Γερμανία.
Αποφασίστηκε, τότε, να δημιουργηθούν επιπλέον 100.000 θέσεις σε κέντρα υποδοχής κατά μήκος της «βαλκανικής οδού».
Σύμφωνα με τον οργανισμό Frontex, το 2015 έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε, ότι η τρέχουσα κρίση της μετανάστευσης στον κόσμο είναι η μεγαλύτερη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει, επίσης, για την απειλή μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ